|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

U razgovoru sa Darinkom Kovačević, prevoditeljkom knjige Petronela Jabučica: Začarana vodenica, Sabine Šteding

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.4.2021
Ako bismo vas pitali da nam navedete imena pet pisaca, bilo kog žanra, ne bi bilo teško, zar ne? A ako bismo vas pitali da nam navedete imena prevodilaca s bilo kog jezika na srpski? Kako tada stvari stoje?

image
Uporedo s pojavom ove ekološke bajke, u Beogradu je počeo da se dešava ekološki ustanak.
/11



Prevodioci knjiga vrlo često ostanu u zapećku autora, ilustratora, onih koji utiču na vizuelni identitet knjige.

Ali, prevodioci su, zapravo, najvažniji za uspeh jednog književnog dela.

Oni udahnjuju život književnom delu. Od njih će zavisiti da li će rečenice biti pitke, pratiti osnovnu piščevu nit i emociju ili će zamagliti delo.

Znanje jednog jezika, ma u kojoj meri, ne znači automatski da je taj neko dobar prevodilac.

Pitanje prevođenja je kompleksno. Podrazumeva vladanje jezikom. Vladanje materijom. Poznavanje ciljne grupe za koju se prevodi. Poznavanje tananih razlika između sinonima. Poznavanje raznolikih tema. Prevodilac može, naravno, biti usko specijalizovan samo za jednu oblast. A može biti i osoba koja se bez problema prebacuje s jednog polja na drugo s jednakim uspehom. Može sjajno prevoditi za odrasle a ne snalaziti se s jednostavnijim, dečjim vokabularom.
Svaki slučaj je moguć.

I zato nije svaki prevodilac dobar književni prevodilac.

I nije svaki dobar književni prevodilac dobar prevodilac dečje književnosti.

 

 

 

O značaju i značenju reči, o izborima reči,  njihovoj frekvenciji i moći razgovarale Darinka Kovačević, prevoditeljka s nemačkog jezika i Tanja Lebović, PR Propolis Booksa.

Povod za razgovor bila je najnovija knjiga Petronela Jabučica: Začarana vodenica Sabine Šteding.

 


Uporedo s pojavom ove ekološke bajke, u Beogradu je počeo da se dešava ekološki ustanak. Ekologija je sve prisutnija u našim životima i to je dobro. Jer, treba osvetliti važnost čuvanja i očuvanja planete.


 

Petronela Jabučica: Začarana vodenica Sabine Šteding, Darinka Kovačević, Tanja Lebović, Propolis Books i jedna lepa subota ujutru.

 

 

 

Naši dragi prijatelji iz izdavačke kuće ProPolis Books obradovaće još jednog korisnika Ringeraje knjigom 

"Petronela Jabučica: Začarana vodenica, Sabine Šteding"!



Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bol...
Većina nas se sa radošću seća odrastanja, u kojem je igra u blatu i pesku bila svakodenvna aktivnost, a često i vrhunac ...
9
HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
6
Učenje slova i vežbanje memorije kroz igru
Dečja igra je najvažniji aspekt razvoja i učenja dece.Kroz igru se dešava mnogo toga, deca uče, razvijaju sposobnosti, n...
6
Naučite dete da veže pertle ovako!
Mnogi roditelji znaju da je prava muka naučiti mališane da pravilno vežu svoje cipele. Srećom, Kirsten Džonson, mama dvo...
5





BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
Nije obrazovan ko ima škole, nego ko ima o...
Savesni roditelji često posežu za knjigama i savetima koji su razni sveštenici, psiholozi i ostali mudri ljudi ostavljal...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here