|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Srbija uvodi skrining na rođenju kako bi zauvek pobedila SMA

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.1.2022
Otkrivanjem bolesti na rođenju i pravovremenim davanjem terapije, SMA bebe bi se razvijale kao potpuno zdrava deca, tvrde lekari.

image
Uvođenjem skrininga na rođenju, jedan od dva dostupna leka dao bi se obolelom detetu u prvim danima života. People photo created by prostooleh - www.freepik.com
/11


 

Nakon objavljivanja najlepše vesti za početak 2022. godine, da je mala Minja Matić terapijama u Americi uspešno oporavljena od spinalne mišićne atrofije (SMA), stiže nam još jedna prelepa vest, iako još uvek nezvanična, za sve mališane koji pate od ove retke bolesti.

Naime, uvođenje skrininga za SMA testom iz krvi na rođenju planirano je u prvom kvartalu 2022. godine.

 

Radi se o bolesti zbog koje je upravo društvo sakupljalo pomoć za lečenje u inostranstvu. Tako su iz Srbije put Amerike i Mađarske od 2019. godine krenuli Sofija, Lana, Minja, Anika, Oliver, Gavrilo, Boško i Vanja. Svih osmoro oboleli su od ove retke genetske bolesti sa kojom se u zemlji u proseku rodi šestoro dece.

Šestoro od pobrojanih osam već su primili lek zolgensmu, koji u našoj zemlji još nije odobren, jer je reč o genskoj terapiji. On se prema sadašnjem iskustvu, prima jednokratno, tj. jednom u životu.

U Srbiji su za sada dostupna dva druga leka - spinraza i risdiplam - jednako efektni, ponovo, prema dosad sabranom mišljenju stručnjaka. Prvi se unosi na četiri meseca putem lumbalne punkcije, drugi svakodnevno u vidu sirupa.

 

PROČITAJ JOŠ: Mala Minja koja se lečila od SMA sada je zdravo dete


Uvođenjem skrininga na rođenju, dakle neonatalnog, jedan od dva dostupna leka dao bi se obolelom detetu u prvim danima života. Cilj je da se spreči razvoj ove inače smrtonosne bolesti i pre pojave simptoma, čime bi se spasili životi.


Reč je o "dosadašnjem stavu struke", jer je najstariji praćeni pacijent u svetu uzrasta deset godina. A Srbija bi, kaže struka, uhvatila korak sa savremenim trendovima, ukoliko bi uvela testiranje na rođenju za SMA. Uprkos iskazanoj solidarnosti i velikom saosećanju sa već obolelom decom, za koje je prikupljeno po više od 2 miliona evra za terapiju zolgensmom, samo deca koja bi bila otkrivena, tj. skriningovana na rođenju bila bi lečena pravovremeno. Upravo ta reakcija u najpogodnijem trenutku, što je vreme pre razvoja simptoma, jedini je garant, kažu lekari, da se bolest suzbije.

Praksa skriningovanja, tj. otkrivanja retkih i teških bolesti na rođenju, u Srbiji već postoji. Uvođenjem skrininga na SMA, spisak bi se proširio za jednu, čime bi broj skriningovanih bolesti ostao jednocifren. Italija, skrininguje više od 50 bolesti, a značajan je i podatak da je retkih bolesti u svetu oko 7.000, piše Telegraf.rs.

Dakle, prema još nezvaničnim saznanjima, u Srbiji će biti uveden skrining na spinalnu mišićnu atrofiju. Reč je o pilot-projektu, što znači da će u trajanju od 12 meseci neonatalni skrining novorođenčadi biti vršen na ograničenom prostoru - u jednom velikom beogradskom porodilištu. Ideja i nada predstavnika struke jeste da se nakon svojevrsnog jednogodišnjeg uhodavanja, jer je reč o, ističu, ozbiljnom poslu, skrining proširi na teritoriju cele Srbije.


PROČITAJ JOŠ: Ne traži savet na društvenim mrežama, odvedi doktoru!


Ovaj pilot-projekat, finansiraće farmaceutske kompanije, proizvođači tri spomenuta leka, uz podršku Ministarstva zdravlja. Biće započet u prvom kvartalu 2022. godine, a trebalo bi da bude proširen na nivo cele Srbije u 2023. godini.

Inače, ovo je tema o kojoj se već dugo govorilo, pa su prve najave o neonatalnom skriningu bile za početak 2021. godine. Kako su predstavnici zdravstvenih institucija potom objašnjavali kašnjenje, reč je o ozbiljnom finansijskom ulaganju. Dodavali su i da se moralo raditi na ojačavanju kadrovskih kapaciteta, što su neki od razloga zbog kojih se uvođenje skrininga u prethodnoj godini nije desilo.


Izvor: Telegraf.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
14
Dojenje: "Bubuljice" na bradavicam...
Neverovatno je koliko priroda pažljivo brine o svakom detalju! Pogledajte video o tome koliko su važne te sitne tačkice ...
5
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
4
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
4





Zašto su deca koja su često bosa, srećnija...
Kako hodanje bosih nogu podstiče razvoj mozga kod dece?
Prepucijum - šta roditelji dečaka treba da...
Gotovo svi dečaci su rođeni sa uskim prepucijumom koji je spojen s glavićem. To je normalno fiziološko stanje i nije raz...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here