|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Vantelesna oplodnja nakon pandemije coronavirusa

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.5.2020
S obzirom na ukidanje vanredne situacije i sve manju učestalost zaraze coronavirusom Covid-19, stvoreni su uslovi za nastavak rada komisija za biomedicinski potpomognutu oplodnju finansiranu od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i mogućnost odlaska na procedure vantelesne oplodnje kako u kliničkim centrima, tako i u privatnim IVF centrima. Takođe, parovi će moći i na vantelesnu oplodnju o svom trošku. Sve ovo je moguće uz poštovanje obaveznih mera koje je donela Vlada Republike Srbije.

image
/11


Pandemija coronavirusa zaustavila je parove kako u Srbiji, tako i u svetu, na putu ka roditeljstvu. Na taj način, u Srbiji, najviše su pogođene žene koje su u toku trajanja vanredne situacije napunile 42 godine i izgubile pravo na proceduru vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a, ili nemaju vremena da se jave na komisije do 42. rođendana.

Postavlja se pitanje, da li će parovi koji su izgubili pravo na finansiranje procedure od strane države zbog godina starosti žene (zakonska granica je 42 godine) imati mogućnost javljanja na komisije bez obzira što sada ne ispunjavaju jedan od kriterijuma? Ovo pitanje trenutno je goruće.

Nastavak rada donosi i druge nejasnoće: Da li će parovi koji su prinuđeni da svoje započete vantelesne oplodnje završe zamrzavanjem embriona morati da se jave na komisije radi procedure krioembriotransfera? Takođe, mnogim parovima su istekle analize, pa se postavlja pitanje da li će se produžiti njihovo važenje.

,,Mnogo je nedoumica sa kojima se sada suočavamo, ali ostala je i dalje jedna velika želja, a to je da svi budemo roditelji. Zato se nadamo da će se procedure vantelesne oplodnje što pre otpočeti i da će mnogo parova dobiti svoju dugo očekivanu šansu ”, izjavila je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Put ka potomstvu uz vantelesnu oplodnju, za nekoga ko se bori sa neplodnošću, jedina je šansa za uspeh i dete. Zato je vrlo bitno da se što pre nastave procedure lečenja, da parovi što manje čekaju ali i da se kriterijumi za lečenje neplodnosti o trošku RFZO-a poboljšaju, te i da donacija reproduktivnih ćelija i embriona postane dostupna u Srbiji, ali i da se omogući veći broj finansiranih postupaka svima kojima je vantelesna oplodnja jedini način da postanu roditelji.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
12
Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?
5
Znate li kolike su vam šanse da zatrudnite?
Najnovija statistika je zabrinjavajuća za buduće roditelje i zato bi trebalo na vreme da se informišete o ovoj problemat...
4
Tri znaka koji ukazuju na to da je žena pl...
Kada je žena u takozvanim plodnim danima, njeno telo to pokazuje i spolja, uz sitne signale koje možete naučiti da prepo...
4





Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Vantelesna oplodnja i savet “samo se opust...
Vantelesna oplodnja vezana je za jednu od najbolnijih situacija koja može da snađe ženu tj. bračni par, a to je nemogućn...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here