|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Verovali ili ne: Jingle bells (Zvončići) nije novogodisnja pesma, ali jeste prva koja je emitovana iz kosmosa

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 31.12.2017
„Jingle bells“ („Zvončići“) je najpopularnija Božićna (kod nas novogodišnja) pesma na svetu iako se Božić u njoj uopšete ne spominje.
Ključne reči:

/11


Takođe, "Jingle bells" je prva pesma koja je emitovana iz kosmosa.Čuvene „Zvončiće“ napisao je 1857. godine Džejms Lord Pierpont kao tematsku pesmu za proslavu Dana državnosti u  crkvi u gradu Savanaha u Džordžiji gde je radio kao svirač orgulja. Napisana je povodom dana zahvalnosti. 





 Pesma je prvobitno naslovljena kao “The One Horse Open Sleigh” ("Jedan konj i otvorene sanke") a "govorila" je o avanturama jednog dečaka i devojčice koji su želeli da se provozaju sankama koje je vukao konj.



Polovinom septembra iste godine Pierpont je, uvidevši potencijal i popularnost svoje pesme, zaštitio svoja autorska prava i formalno postao njen vlasnik. Vernici i poštovaoci crkve iz Savanahe zamolili su ga da je na orguljama u crkvi izvede i za Božić što je i učinio te je, zahvaljujući tradiciji koja se nastavila i stvorila tokom godina postala Božićna pesma iako se Božić u njoj uopšte ne spominje.



Vremenom se pesma menjala, uključujući i naslov (Jingle bells) koji je promenjen dve godine kasnije a planetarnu slavu stekla je jedan vek kasnije kada ju je Frenk Sinatra uvrstio u svoj repertoar. Međutim, iako je bila poznata u celom svetu nije bila top hit kakav je danas a njime je postala izvođenjem u duetu Binga Krozbija i Andruz Sisters. Njihov snimak iz 1943. godine je jedan od najčešće puštanih snimaka tokom božićnih praznika.

 




Inače, autor pesme Džejms Pierpont, rođen je 1882. godine, U Bostonu, u muzičkoj porodici. Oženio se prilično rano i za trideset godina braka dobio je desetoro dece.



Osim "planetarne", ova pesma stekla je i "vasionsku" slavu. U decembru 1965. godine ova pesma je emitovana iz kosmosa. Posada vasionskog broda Geminija 6, astronauti Tom Staford i Voli Skira  poslali su izveštaj Zemlji: “Vidimo objekat koji liči na satelit. Kreće se od severa ka jugu, verovatno u polarnoj orbiti, vidimo glavni modul i osam manjih pored njega. U glavnom modulu u lunarnoj orbiti je astronaut obučen u crveno odelo…" a potom su zapevali “Zvončiće” u pratnji usne harmonike i pravih zvončića koje su prokriumčarili u svemirski brod. Zvončići i usna harmonika na kojima je pesma odsvirana izloženi su u Smitsonijan nacionalnom avio muzeju u Vašingtonu kao prvi instrumenti na kojima je svirano u svemiru.



Preuzeto www.pismodedamraza.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
5
Kako se živi bez majke? Teško. Ali neko i ...
Kako se živi bez srca ispod kojeg si disala i rasla prije ovog nepredvidivog svijeta.
4
5 pravila za savršene vaskršnje praznike
Da li ste suzdržani prema zapadnoj tradiciji i lovu na jaja, koji nemaju veze sa našom uskršnjom tradicijom? Zaboravite ...
4
L’ERBOLARIO SUN - sunčano darivanje na Rin...
Uživajmo u lepom vremenu uz L'Erbolario SUN!
4





Okitite sve papirnim pahuljicama!
photo
Po prozorima, sa plafona, po vratima, vise velike i male bele, srebrne i sjajne pahulje od papira...
Božić, Božić blagi dan
Božić, Božić, blagi dan, Blagog Hrista rođendan, Božić, Božić, svetli dan, Sav svetlošću obasjan.



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here