|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Vežbanje kičmu čuva

Baby Planeta, 11.10.2013
Posle svakog istraživanja zdravlja dece zabrinu nas statistike vezane stanje kičme mališana. Neki podaci pokazuju da gotovo trećina dece školskog uzrasta ima problem vezan za neki deformitet kostura, a pojedini i više deformiteta istovremeno.

image
/11


Posle svakog istraživanja zdravlja dece zabrinu nas statistike vezane stanje kičme mališana. Neki podaci pokazuju da gotovo trećina dece školskog uzrasta ima problem vezan za neki deformitet kostura, a pojedini i više deformiteta istovremeno. Ipak, savremeni život i sedenje za računarom umesto trčanja po livadi nije jedini razlog ovakvog trenda, uverava nas sagovornik „Baby planete“ dr Duško Spasovski, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije iz Instituta za ortopedsko - hirurške bolesti „Banjica“.

 


- Iako je u svakodnevnoj medicinskoj praksi evidentan rast učestalosti deformiteta trupa i udova, koji se najčešće pripisuje savremenom, sedećem, načinu života u urbanim sredinama, moramo uzeti u obzir i druge faktore. Jedan od njih je i povećana zdravstvena prosvećenost stanovništva pa se sada obraća veća pažnja i kod najmanje sumnje na postojanje deformiteta dete se vodi lekaru - pojašnjava dr Spasovski. - Zato se nekada česti slučajevi zapuštenih i nelečenih velikih deformiteta nogu, ruku i kičme danas sve ređe viđaju.  Sve je više lekara koji se bave ovom oblašću medicine, pa je i mogućnost postavljanja rane dijagnoze povećana. Ipak, i dalje se dešava, čak i kod medicinskih radnika, da se ne pravi razlika između trupa sa deformitetom i nepravilnog držanja zdravo razvijenog trupa. A ta dva stanja se tretiraju na sasvim različite načine.

Ipak, naš sagovornik se slaže da se deca danas mnogo manje kreću nego ranijih decenija, kao i da se u školama generalno sve manje pažnje poklanja pravilnom telesnom razvoju i prevenciji deformiteta. Jedan od primera za to je i odnos prema nastavi fizičkog vaspitanja, koja u suštini ima snažan potencijal za preventivno delovanje, ali se često taj potencijal iz raznih razloga ne koristi dovoljno. Zato su ortopedi primorani da leče posledice takvog stava.         

 

 

 

Ortopedi se u praksi sreću sa raznim deformitetima kičme. Jedan od tih poremećaja je hiperkifoza, kada je kod deteta preterano izražena grudna krivina. Ona može da nastane iz različitih razloga, na primer, usled urođene mane pršljenova, poremećaja tonusa mišića kod različitih neuroloških bolesti, a može biti i idiopatska (nejasnog uzroka).          

- Njenoj pojavi u pubertetu doprinose i psihološki razlozi: dečaci, recimo, žele da spreda izgledaju mišićavo, te vežbaju na nebalansiran i nepravilan način, zapostavljajući mišiće zadnje strane trupa, dok devojčice iz stida pokušavaju da prikriju grudi koje rastu - pojašnjava sagovornik „Baby planete“. - Preterano izražena slabinska udubljenost naziva se lumbalna hiperlordoza. U retkim slučajevima ona je posledica teških neuroloških poremećaja, ali najčešće nastaje kao kompenzacija u slučaju hiperkifoze, ali i usled upornog praćenja neodgovarajućih trendova u obući, kao što su nedovoljno ili previše visoke potpetice.        

 

 

 

Kod školske dece najčešći deformitet je skolioza - pojava bočnih krivina kičmenog stuba. Ona je u tom uzrastu najčešće idiopatska i obično se pogoršava različitom brzinom, koja je najveća u periodima naglog rasta. Kako navodi dr Spasovski, na sreću, od pomenutih deformiteta najčešći problem kod dece školskog uzrasta jeste nepravilno to jest loše držanje - stanje u kome nema klinički vidljivog deformiteta, ali podsvesni mehanizmi motorne kontrole tela ne funkcionušu kako treba. Jedan od faktora za ovakvo stanje je urođena povećana elastičnost vezivnog tkiva (benigna hipermobilnost zglobova), zatim slaba koordinacija, ali i neodgovarajući izbor rekreativnih ili trenažnih aktivnosti. Nepravilno držanje je u početku estetski i funkcionalni problem, ali ukoliko dugo potraje, može dovesti do nastanka deformiteta.        

- Dugotrajno sedenje, a naročito nepravilno, može da stvori predispoziciju za razvoj deformiteta - smatra dr Spasovski. - Od dugotrajnog izostanka odgovarajuće fizičke aktivnosti gore je samo prisustvo neadekvatne fizičke aktivnosti. Naime, vežbanje može imati snažan efekat na telo i njegov razvoj, pa se mora stručno i precizno dozirati. Najčešće je neophodno individualno ga prilagoditi detetu, a takvo doziranje vežbanja treba prepustiti stručnjacima. Ako to nije izvodljivo,  onda  je poželjno sprečiti samovoljno i nekontrolisano fizičko opterećenje muskuloskeletnog sistema. Za razliku od rekreativnog vežbanja, sportski trening po definiciji podrazumeva takmičenje i imperativ rezultata. Pravilan izbor sporta, kao i karakteristike trenažnog procesa mogu imati pozitivan ili negativan uticaj na razvoj deformiteta. Ne postoji idealni sport, već za svako dete postoji onaj koji mu najviše odgovara.          

 

 

 

Da bi se korigovalo nepravilno držanje, neophodna je fizička aktivnost koja ima snažan uticaj na motornu kontrolu. To se može postići ili ciljanim individualnim vežbanjem ili izborom neke od sportskih aktivnosti u kojima je važna stimulacija preciznosti, koordinacije i ravnoteže. Ako je potrebno ispravljati deformitet, lečenje treba da vodi lekar. Zavisno od mnogih faktora (pol i uzrast, vrsta, izraženost, trajanje i brzina pogoršanja deformiteta), koriste se intenzivne svakodnevne kineziterapijske vežbe, različiti tipovi midera ili operativno lečenje.          

- Operacija se izvodi ako primenjeno neoperativno lečenje nije dalo odgovarajući rezultat, kao i kod veoma izraženih deformiteta. Ukoliko se deformiteti ne leče, oni se najčešće spontano pogoršavaju do kraja pubertetskog rasta, potom privremeno uspore pogoršanje, ali se u odraslom dobu opet pogoršavaju, uz nastanak degenerativnih promena i progresivnu pojavu bolova i drugih simptoma - upozorava sagovornik „Baby planete“.

 

 

Normalno držanje

Normalno razvijen trup uz pravilno držanje tela pokazuje sledeće odlike: posmatrano otpozadi, kontura trupa je simetrična, a kičmeni stub postavljen uspravno. - pojašnjava dr Spasovski. - Pri posmatranju sa strane, uho, centar ramenog zgloba i centar zgloba kuka leže u vertikalnoj liniji, a vratna, grudna i slabinska krivina su prisutne i blago izražene.

 

 

Dijagnostika

U idealnom slučaju lekar treba da dete pregleda i pre nego što se razvije deformitet, te da preventivnim savetima smanji mogućnost za njegov nastanak. U praksi, međutim, najčešće prođe nekoliko meseci od pojave promena do dijagnoze - prenosi dr Spasovski. - Ovo izgubljeno vreme, zavisno od starosti deteta kao i od vrste i stepena izraženosti deformiteta, može da bude presudno za dalji tok i prognozu lečenja. Zbog toga su preventivni periodični sistematski pregledi veoma značajni.

 



Više o TRUDNOĆI, BEBAMA, RODITELJSTVU pročitajte u časopisu Baby planeta!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
7
Pravila dečjeg igrališta
Šta ćete da uradite ako drugo dete ode sa kanticom vašeg deteta, punom lopatica, grabuljica i drugih stvarčica neophodni...
6
Ovako se ponaša toksična majka
Verujemo da su naša braća i sestre drugačije tretirani jer su oni dobri, vredni ljubavi i divljenja, a mi nismo. Mi smo ...
4
Kako naučiti dete da vozi bicikl bez pomoć...
Dete će naučiti da vozi bicikl bez pomoćnih točkića tek kad to samo poželi...
4





IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
Dete koje skače je dete koje raste
Skakanje nije samo zabavno, već ima i višestruku korist za psihomotorni razvoj deteta. A najbolji deo što je to jednosta...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here