|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

VIDEO: Kako beba doživljava lice sa maskom?

Helena Primic, 10.10.2020
Pogledajte poznati eksperiment "Smrznuto lice" iz 1975. godine, koji se danas koristi kao standardni test za različite uticaje na razvoj zdrave vezanosti i odnose novorođenčeta sa drugim osobama.

/11


U trenutnoj situaciji, kada se bebe takođe svakodnevno suočavaju sa odraslima, kao i sa braćom i sestrama koji nose zaštitnu masku na licu, sa naučnicima smo proverili kako beba zapravo doživljava osobu bez izraza na licu ili sa skrivenim licem.

 

"Smrznuto lice"

Da izrazima lica majka i drugi odrasli generalno reaguju na bebino ponašanje ili njegove pozive na kontakt, potvrdili su naučnici 1994. godine u dobro poznatoj studiji dr. Gottman-a.

Zapravo, slična naučna istraživanja su rađena i dve decenije ranije. Na veb stranici Gottman Instituta možemo pronaći poznati eksperiment Smrznuto lice, kojim su 1975. godine Tronick i njegove kolege pokušali da otkriju kakav efekat na bebu ima majčina depresija, koja je sprečava da reaguje na bebu i odazove joj se. 

Kao što vidimo na video snimku iznad, nakon samo tri minuta interakcije sa majkom koja ne reaguje, beba snažno protestuje i potpuno je emocionalno zbunjena. U stvari, ona na razne načine neprestano pokušava da "probudi" majku da joj se ponovo odazove, kao ranije. Kada svi pokušaji nemaju efekta, beba se povlači i očajnički okreće leđa majci.

 

PROČITAJ JOŠ: Kako se vaša beba u stomaku oseća kada plačete

 

Standardni test za proveru različitih uticaja na bebu

"Reakcija dojenčadi koju vidimo u eksperimentu Tronicka, ostaje jedna od najpotvrđenijih reakcija deteta u razvojnoj psihologiji", kako ovaj presudni eksperiment opisuje Jason Goldman. 

Ovaj test je temeljno testiran i ponavljan tokom godina, tako da danas služi kao standardni psihološki metod za proveru ljudske percepcije, razlika u komunikaciji prema polu i kulturi, individualnh razlika u stilovima vezivanja kao i uticaja majčine depresije na bebu.

Test smrznutog lica takođe se danas koristi za istraživanje multikulturalnih razlika, gluvoće kod novorođenčadi, novorođenčadi sa Daunovim sindromom, novorođenčadi izložene kokainu, autistične dece i dece sa roditeljima sa različitim psihopatologijama, posebno depresijom.

 

PROČITAJ JOŠ: Skriveni simptom postporođajne depresije

 

Dakle, kada beba vidi osobu sa maskom, ta osoba je za nju bezizražajna osoba, što je više puta emocionalno uznemirava i negativno utiče na njen emocionalni razvoj. To ozbiljno narušava detetovu sposobnost da se veže i ima osećaj sigurnosti, zbog čega su, recimo, maske u vrtiću toliko štetne.

Čak i kod starije dece, koja su racionalnija i možda razumeju šta se događa oko njih, naučnici sa sigurnošću ne znaju kako sva ta maskirana lica utiču na njihovo poimanje ljudi, sveta i samih sebe.


Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nezgoda
Autor: Miroslav Antić, Peva: Dragan Laković i dečiji hor Kolibri
7
Zašto roditelji mešaju imena dece?
Da li vam se dogodilo da pomešate imena svoje dece i da zovete jedno misleći na drugo?
6
I virusi kod dece izazivaju osip
Alergijsku reakciju kod najmlađih treba ispitati ukoliko je praćena temperaturom ili glavoboljom
6
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6





BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
NE DIRAJ MI MAJKU
Neka me je ona premlada ili prestara rodila, neka ne postavlja bogate trpeze, ne oblači se po tvom ukusu, neka je premrš...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here