|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto je taj prvi obrok posle porođaja TAKO dobar

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.10.2023
Šta je bio vaš prvi obrok nakon porođaja?

image
/11


Skoro svaka majka može da oseti tu intenzivnu žudnju za određenom hranom odmah nakon porođaja.


Pošto je ovo vrlo univerzalno osećanje, na Motherly.com smatrali su da bi bilo zanimljivo istražiti šta stoji iza toga. Evo tri razloga zašto toliko volimo taj prvi obrok nakon porođaja.

 

1. Stres izaziva žudnju — trudnoća i porođaj mogu biti stresni! 
Kada smo pod stresom, naša tela oslobađaju hormon stresa, kortizol. Kada se kortizol oslobodi, vaše telo povećava brzinu kojom obrađuje ugljene hidrate i masti; to radi kako bi se uverilo da imate dovoljno energije da se nosite sa stresnom situacijom u kojoj se nalazite. Naša tela i dalje misle da moramo da pobegnemo od medveda, na kraju krajeva. Rezultat svega ovog sagorevanja masti i ugljenih hidrata je glad, posebno za mastima i ugljenim hidratima! Hajde sada da povežemo ovo sa trudnoćom i porođajem. Trudnoća je neverovatna, ali i ona može predstavljati izvor stresa: briga da li je sve u redu, svi oni pregledi i ogromna lista obaveza, i naravno, iščekivanje rođenja - uzrokuje da skoro 80% žena oseća neki stepen nervoze zbog porođaja. Svi ovi faktori mogu dovesti do povećanja stresa. Porođaj takođe dolazi sa sopstvenim nivoima stresa — zabrinutost da sve prođe kako treba, napetost izazvana nelagodnošću i bolom, i naravno, uzbuđenje što ćete konačno upoznati svoju slatku bebu, sve to doprinosi višim nivoima kortizola. Rezultat ovog potencijalnog stresa: glad. Tako da ima smisla što smo dodatno uzbuđeni zbog tog prvog obroka nakon porođaja.

1. Stres izaziva žudnju — trudnoća i porođaj mogu biti stresni! 

Kada smo pod stresom, naša tela oslobađaju hormon stresa, kortizol. Kada se kortizol oslobodi, vaše telo povećava brzinu kojom obrađuje ugljene hidrate i masti; to radi kako bi se uverilo da imate dovoljno energije da se nosite sa stresnom situacijom u kojoj se nalazite. Rezultat ovog sagorevanja masti i ugljenih hidrata je glad, posebno za mastima i ugljenim hidratima!

 

Hajde sada da povežemo ovo sa trudnoćom i porođajem. Trudnoća je neverovatna, ali i ona može predstavljati izvor stresa: briga da li je sve u redu, svi oni pregledi i ogromna lista obaveza, i naravno, iščekivanje porođaja - uzrokuju da skoro 80% trudnica oseća neki stepen nervoze. Svi ovi faktori mogu dovesti do povećanja stresa. Porođaj takođe dolazi sa sopstvenim nivoima stresa — zabrinutost da li će sve proći kako treba, napetost izazvana nelagodnošću i bolom, i naravno, uzbuđenje jer ćete konačno upoznati svoju slatku bebu, sve to doprinosi višim nivoima kortizola.

 

Rezultat ovog potencijalnog stresa: glad. Tako da ima smisla što smo dodatno uzbuđeni zbog tog prvog obroka nakon porođaja.



2. Određena hrana može vas učiniti srećnijima

 Naučnici su otkrili da nam određena hrana može povećati nivo serotonina, hormona koji nam pomaže da se osećamo srećno. Jedan od načina na koji se to dešava je jedenje hrane koja sadrži aminokiselinu zvanu triptofan. Viši nivoi triptofana olakšavaju našim telima da proizvode i koriste serotonin.


Evo nekoliko namirnica koje sadrže visok nivo triptofana:

  • Losos 
  • Sir 
  • Jaja 
  • Ćuretina
  • Semenke 
  • Orašasti plodovi 
  • Mleko 
  • Soja 
  • Spanać 


Vaše telo je pametno. Ono zna šta mu treba!

Ovo je jedan od razloga zašto se dešava emocionalno jedenje. Kada smo tužni (ili ljuti ili pod stresom), naše telo pokušava da nam pomogne tako što žudi za hranom koja bi nam mogla pomoći da se osećamo bolje.


3. Želimo ono što ne možemo imati 

Većina zdravstvenih radnika savetuje trudnicama da izbegavaju određenu hranu kako bi smanjile rizik od unošenja opasnih bakterija koje mogu izazvati infekcije. Neke od namirnica na „listi izbegavanja“ uključuju:

  • Sirovu ribu (kao što je suši) 
  • Nedovoljno kuvano meso 
  • Mekane/Nepasterizovane sireve 

(Za kompletnu listu, pogledajte namirnice koje treba izbegavati tokom trudnoće i zašto.) 


Naša tela (i budimo iskreni, naše emocije) žudela su za ovom hranom dugo vremena tokom trudnoće, ali nismo mogli da je imamo — a kada nam kažu da nešto ne sme, mi to nešto želimo još više.


Zato isplaniraj taj obrok, mama. To je potpuno normalno, super uobičajeno i tako zasluženo nakon svega što si učinila da svoju bebu doneseš na svet.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
6
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4
Zašto su deca koja su često bosa, srećnija...
Kako hodanje bosih nogu podstiče razvoj mozga kod dece?
4
Nepravilan hod kod deteta može da se ispra...
Kako vaše dete raste, tako ćete možda primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako bi trebalo. Kod male dece možete ...
4





10 načina kako možeš pomoći prijateljici k...
Pomoć oko gostiju kojih nakon porođaja zaista ne manjka, korisni pokloni umesto skupih poklona za bebu i ohrabrivanje i ...
Zašto je taj prvi obrok posle porođaja TAK...
Šta je bio vaš prvi obrok nakon porođaja?



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here