|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pismo neznancu koji mi je rekao da sam sjajna mama: HVALA VAM!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.2.2024
Majčinstvo vas često može ispuniti krivicom i učiniti da sumnjate u sebe i svoje postupke. Saznajte na koji način je jedna mama sebe osnažila, jednog sasvim običnog jesenjeg jutra.
Ključne reči:

image
Podsetili ste me da svi mali trenuci koje ulažem tokom svog majčinstva doprinose nečemu uočljivom. Nečemu posebnom, važnom, nezamenljivom. Foto: Freepik.com
/11


Kao majka dvoje mališana često se pitam da li sam dovoljno dobra mama. Za njihova srca, njihove umove i njihov razvoj. Moj 24-satni poziv trenutno je odgoj i nega moje dece. A ponekad me ta uloga ostavlja ispunjenom sumnjom u samu sebe. Krivicom koju osećam kao mama, za sve ono što nisam uradila savršeno. Stalni pritisak koji osećam, kao da se težina celog sveta svalila na moja ramena. I, iskreno, tu je i žudnja za povremenom potvrdom da celu ovu misiju „odgajanja čoveka“ radim baš kako treba", napisala je mama Katie LeFevre za Baby Chick


Što me dovodi do slučajnog susreta koji ću zauvek ceniti. Bilo je to sasvim obično jesenje jutro usred sedmice, kao i svako drugo, za mene i moje bebe. Uputili smo se na nekoliko sati u muzej dečijih igara, kao što to često činimo u danima bez konkretnih planova. Znala sam da ćemo se odlično zabaviti (i dugo dremati u kolima nakon toga), ali nisam očekivala da ću odatle otići sa preko potrebnim ohrabrenjem i novopronađenim poverenjem u svoje majčinske sposobnosti. Ohrabrenje je stiglo od strane dobrodušnog člana muzejskog osoblja koji je odvojio vreme da ovu mamu (mene) primeti, razgovara sa mnom i potvrdi mi da ovaj "posao" radim dobro - priču posvećujem vama. I drugima poput vas koji su nekad učinili isto, za mame poput mene.

 

PROČITAJ JOŠ: Ti si DOBRA MAMA, čak i ako imaš LOŠE DANE


Pismo zahvalnosti vama koji ste pohvalili moje majčinstvo
Možda se ne sećate mene i moja dva neustrašiva, "teška za zaboraviti" jednogodišnjaka i dvogodišnjaka. Ali ja ću vas pamtiti. Verovatno veoma dugo. Možda čak i zauvek.
Vidite, dan kada su nam se putevi sreli bio je dan koji ću uvek ceniti. Bilo je to tipično jutro u mom kraju. I pretpostavljam da je to bio tipičan radni dan za vas. Moja kosa je bila napola očešljana, moja dva put nošena dnevna uniforma (dukserica i helanke, naravno) je verovatno imala svež sos od jabuke i bebinu bljucu na sebi, a moja deca su uglavnom bila dobra. . . uglavnom. I oni i ja, prilično neispavani. Vidite, moj najstariji je već neko vreme u fazi štrajka prema popodnevnom spavanju, dok moj najmlađi prolazi kroz neku vrstu euforije pred večernje spavanje. Drugim rečima, niko od nas se neko vreme nije dobro odmorio.Pismo zahvalnosti vama koji ste pohvalili moje majčinstvo

"Možda se ne sećate mene i moja dva neustrašiva, "teška za zaboraviti" jednogodišnjaka i dvogodišnjaka. Ali ja ću vas pamtiti. Verovatno veoma dugo. Možda čak i zauvek.

Vidite, dan kada su nam se putevi sreli bio je dan koji ću uvek ceniti. Bilo je to tipično jutro u mojoj rutini. I pretpostavljam da je to bio tipičan radni dan za vas. Moja kosa je bila napola očešljana, moja dvaput nošena dnevna uniforma (dukserica i helanke, naravno) je verovatno imala svež sos od jabuke i bebinu bljucku na sebi, a moja deca su uglavnom bila dobra. . . uglavnom. I oni i ja, prilično neispavani. Vidite, moj najstariji je već neko vreme u fazi štrajka prema popodnevnom spavanju, dok moj najmlađi prolazi kroz neku vrstu euforije pred večernje spavanje. Drugim rečima, niko od nas se neko vreme nije dobro odmorio.

U mom slučaju, ne mislim samo na fizički odmor - već mentalni i emocionalni. Kao i svaka druga prestimulisana, ispražnjena, i previše dodirivana od strane više malih ljudi, mama. Zato što je život sa dva mala čoveka — iako lep, divan i uvek zabavan — težak. I taj dan u muzeju nije se razlikovao od bilo kog drugog.

 

PROČITAJ JOŠ: Gospođo, to u stvari znači da ste dobra majka

 

Videli ste sav taj haos

Sigurna sam da ste videli (i čuli) naš haos jasan kao dan. Ali videli ste i mene. Majku. Mamu. Ženu koja jednostavno daje sebe, svojoj deci. Dok pokušavam da zadržim jednogodišnjaka i dvogodišnjaka na jednom mestu. Ili barem oboje unutar vidokruga. Dok pokušavam da sprečim svoje radoznale istraživače da pobegnu u susednu prostoriju. Da drže male ruke uz sebe, skupljajući nered za neredom, pokušavajući da obezbedim mir i da svi budu srećni i zadovoljni. Da sve bude na svom mestu. 

U svetu koji tako često ne vidi taj beskonačni teret koji mi majke nosimo, vi ste ga videli. Videli ste mene. Videli ste moj trud. U svetu koji često gleda kako majke samo pokušavaju da prežive dan, gledali ste me sa zahvalnošću. Primetili ste me.

„Vi ste divna majka,“ obratili ste mi se, nakon što sam prihvatila vašu pomoć tokom moje rasprave sa moja dva mala bića. I to je bio izuzetan poklon. Bio je to jedan od najboljih koje sam ikada dobila.

Pitali ste da li sam možda učiteljica (da, jesam). Pohvalili ste način na koji razgovaram sa svojom decom. Jezik. Dijalog. Pohvalili ste moju sposobnost da se uključim u igru. Da ih ohrabrujem. Da ih vodim i negujem. Aplaudirali ste njihovoj veseloj energiji. Njihovom rečniku i izražavanju. Njihovoj ljubaznosti i toplini.

 

PROČITAJ JOŠ: Biti dobra mama ne znači biti mučenica

 

Podsetili ste me da sam posebna

Obraćajući mi se, podsetili ste me da je moj trud poseban. Da dajem sve od sebe. Da ne radim sve tek onako, usput. Da uspevam. I da su rezultati vidljivi.

Podsetili ste me da svi mali trenuci koje ulažem tokom svog majčinstva doprinose nečemu uočljivom. Nečemu posebnom, važnom, nezamenljivom.

I koliko god to čudno zvučalo, ostala sam zatečena vašim iskrenim gestom da pohvalite moje majčinstvo tog običnog dana. Verovatno nisam na pravi način, verbalno, izrazila svoju zahvalnost na vašoj ljubaznosti, ali nadam se da ste je osetili.

Vidite, ohrabrenje koje ste ponudili redak je blagoslov. A to mi je, tog nasumičnog jutra sredinom sedmice, trebalo više nego što možete da pretpostavite. Ili ste možda shvatili koliko mi je bilo potrebno. Ne znam. Ipak, nije ni bitno. Ono što je važno je ta ljubaznost, koju niste morali da pokažete — prema meni, slučajnoj majci koju čak i ne poznajete.


Pa, dragi neznanče, hvala vam. Iz sveg srca. Zato što ste me videli u mom majčinstvu — neredu i magiji — i što ste izabrali da se obratite. Mamama treba više ohrabrenja od ljudi poput vas."


Ja — ona pomalo iznemogla, ispunjenog srca, mama dvoje dece koju ste upoznali u muzeju tog običnog jesenjeg dana.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Beba rođena sa zubima
Dojenje ponekad može da bude veoma neprijatno, ali za jednu Britanku je to iskustvo bilo posebno bolno. Nije ni čudo, s ...
6
Zašto se moje dete i dalje budi noću?
Kao i bebe, mnoga mala deca ne spavaju celu noć, i to je sasvim normalno. Mala deca žude za vezom i dodirom da bi se ose...
4
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4
Prvi pregled vaše bebe
Neposredno nakon rođenja, procenjuje se vitalnost bebe, njena gestacijska zrelost, eventualno prisustvo nekih telesnih a...
4





Kako ostati normalan kada vaša beba ne žel...
Vaša beba već danima plače i nervozna je, a vi pucate po šavovima. Evo kako da ostanete pri zdravoj pameti kada vaša beb...
5 grešaka koje ne bih ponovila kao mama po...
Roditeljstvo je izazov, a novi roditelji su posebno podložni greškama.



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here