|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Postovi i posna jela
2.3.2009 13:04:33   
Lu
IZVORNA PORUKA: n i n a

POST

Post je sredstvo koje pravoslavnom hrišćmaže u izgradnji spasenja, a koje se sastoji u uzdržavanju od izvesne vrste hrane, od rđavih misli, želja i dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstva, a isto tako i u revnosti upražnjavanja svih hrišćanskih vrlina. Cilj posta je očišćenje tela, a iznad svega proslavljanje Boga i poštovanje njegovih svetih. Posteći, pravoslavni hrišćani se neprestano sećaju Hristovih stradanja za njihovo spasenje.

Post nalazimo u skoro svim religijama, u raznim oblicima; kao izraz kajanja i tuge, kao sredstvo umilostivljenja, čišćenja i dolaska do višeg stepena duhovnog saznanja i uzrastanja i kao priprenu za isvesne religijske obrede. U Starom i Novom zavetu takođe se mnogo govori o postu, kao božanskoj ustanovi i odredbi. U Starom zavetu Mojsije je postio 40 dana na Sinaju (ne jedući ništa), da bi se udostojio da od Boga primi Deset_ Božjih zapovesti. Isto tako, i Novi zavet je prepun primera posta. Gospod Isus Hristos je poput Mojsija postio 40 dana na Gori Kušanja, a postili su i sveti apostoli, kao i svi pravi hrišćani. Jer, u hrišćanstvu, prvi podvig koji stoji pred čovekom, jeste ispunjenje prve Božje zapovesti, koju je Bog dao još našim praroditeljima u raju:“Samo roda s onog drveta usred vrta ne jedite i ne dirajteu nj, da ne umrete“(Post 3,3). A to je zapovest o postu , tj. o uzdržanju. Narušavanje zapovesti o postu(Adam tu zapovest nije održao) prvi je greh. Zato i prvi podvig čoveka u oslobođenju od greha, jeste držanje posta. Post je, dakle, prva neophodnost na putu našeg spasenja, a Crkva ga smatra kao vrlo važnu i značajnu ustanovu za duhovni i telesni život.

Post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od izvesnih jela i alkoholnih pića, a po strogosti, ili načinu uzdržavanja, postovi se dele u pet kategorija: 1) potpuno uzdržavanje od (svake vrste) jela i pića (čak i voda), kao prva tri dana Velikog posta i Veliki petak; 2) suhojedenje, uzimanje „suve hrane“, bez ulja i vina, jedanput na dan, i to u 9. Čas (oko 3 sata posle podne); 3) jedenje jela spremljenog samo na vodi (kod nas poznat kao strogi post pred pričešće); 4) uzimanje jela i vina, sa uljem dva puta dnevno; i 5) jedenje ribe i pijenje vina ( najblaži način posta). uzimanje hrane više od jedanput na dan zove se ublaženje posta, a kada se uzimaju ulje i vino, tada se čini razrešenje posta. postoje četiri vrste razrešenja posta: 19 razrešenje „na sve“; 2) razrešenje „na jaja i mlečne proizvode“; 3) razrešenje „na ribu“; 4) razrešenje „na vino i ulje“. Treba napomenuti da pored ustanove određenih dana i perioda posta od strane Pravoslavne crkve, regulisanje pitanja razrešenja za svakog vernika posebno se ostavlja rasuđivanju njegovog duhovnog oca, koji ponekad postupa sa snishođenjem, dakle prema slabostima čoveka i prema meri na korist njegove duše. Duhovni post je uzdržavanje od grešnih misli, želja i dela, uz umnoženje molitve i hrišćanskih vrlina.

Postovi se dele u dve grupe: na jednodnevne i višednevne. Jednodnevni postovi su: svaka sreda i petak preko godine (osim takozvanih trapavih sedmica), Usekovanje glave sv. Jovana Krstitelja (29. avgusta/ 11. septembra), Krstovdan (14/27. septembra) i Krstovdan (5/18. januara). Višednevni postovi su oni koje je Crkva ustanovila pred velike praznike. Postoje četiei višednevna posta: Vaskršnji (Veliki ili Časni) post, Božićni post, Gospojinski post i Post svetih apostola (Petrovdanski post).

Vaskršnji post ili Velika četrdeset_nica,
traje od čistog ponedeljka do Lazareve subote (način posta: suhojedenje, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava ulje). Ovaj post nije apostolskog porekla, a najstarije svedočanstvo o ovom postu potiče s kraja drugog veka. Sveti Irinej Lionski (+202), u pismu papi Viktoru (189-198), povodom sporova o vremenu praznovanja Pashe, piše da je pashalni post trajao negde jedan, negde dva dana, a negde je ovaj post obuhvatao 40 sati. O Vaskršnjem postu od 40 dana, u ovom pismu nema ni pomena, osim što se iz ovog svedočanstva vidi da on svuda postoji. Dalje podatke o ovom postu daje Tertulijan (+220), prema praksi Rimske i Afrikanske crkve. On govori o pashalnom postu u spomen smrti Hristove, koji takođe traje dva dana (petak i subota), koje je sam Spasitelj odredio, pa se u tom smislu može može uzeti da pashalni post potiče od naređenja Gospoda isusa Hrista. Iz Sirske didaskalije (druga polovina trećeg veka) vidi se da je pashalni post produžen na jednu sedmicu, a sigurno svedočanstvo o vaskršnjem postu koji traje četrdeset_ dana potiče iz četvrtog veka, od Jevsevija Kesarijskog, kao i iz takozvanih Pashalnih poslanica svetog Atanasija Aleksandrijskog. Današnji oblik Vaskršnjeg posta razvio se u petom veku.

Post svetih apostola,
traje od ponedeljka posle Nedelje svih svetih, posle Pedeset_nice, do 28. juna/11. jula (način posta: uzdržavanje od mesa, jaja, mlečnih proizvoda, dozvoljava se riba, osim sredom i petkom). Ovaj post ustanovljen je u čast apostola Petra i Pavla. Budući da je početak ovog posta nestalan, zavisi od početka Pedeset_nice, koja se ravna prema Vaskrsu, on najduže može trajati šest sedmica, a najkraće osam dana. Najstarije svedočanstvo o ovom postu nalazimo kod svetog Atanasija Aleksandrijskog, iz kojeg se vidi da je ovaj post prvobitno bio u vezi sa Pedeset_nicom, a ne sa praznikom svetih apostola, da nije svuda počinjao u isto vreme i da je trajao samo jednu sedmicu.

Gospojinski post
traje od 1/14. do 14/27. avgusta, a po strogosti ovaj post dolazi odmah posle Vaskršnjeg posta (način posta: suhojedenje osim subotom i nedeljom kada se dozvoljava ulje i vino, i na Preobraženje, kada se razrešava na ribu). Crkva je ustanovila ovaj post po primeru Presvete Bogorodice, koja je vreme pre smrti provela u stalnom postu i molitvi. Iako se zna de je ovo najmlađi post, istorija ovog posta nije najjasnija. Prvi put se pominje u spisima Teodora Studita, a možda ga je Istočna crkva naknadno ustanovila da bi kao i Zapadna imala postove u sva četiri godišnja doba. Gospojinski post je konačno utvrđen na Carigradskom saboru 1166. Godine u vreme patrijarha Luke Hrisoverga i cara Manojla Komnena.

Božićni post
ili Mala četrdeset_nica, traje od 15/28. novembra do 24. decembra / 6. januara (način posta: a) od 15/28. novembra do 17/30. decembra uzdržavanje od mesa, jaja i mlečnih proizvoda, razrešenje na ribu, suhojedenje sredom i petkom; b) od 18/31. decembra do 24. decembra/ 6. januara razrešenje samo na ulje i vino, suhojedenje sredom i petkom). Najstroži dan posta je 24. decembar/ 6. januara a taj dan se zove „sočelnik“ (nastalo od reči „sočelnik“ koja je ime za sočivo – kašu od sušenih zrna). Ovaj post ima svrhu da vernike spremi za dostojno slavljenje rođenja Gospoda isusa Hrista, a njegova istorija ne obiluje jasnim svedočanstvima. Smatra se da je ovaj post u Antiohijji počinjao 1. decembra, a Carigradski sabor odredio je da ovaj post treba početi 15. novembra.





Evo ovdje možemo pisati recepte za posna jela, pošto svi ponekad postimo a ja baš nemam mašte ako u receptu nema mesauser posted image
Za početak me zanima prebranac, je li to posno jelouser posted image

< Poruku je uredio Lu RR -- 15.8.2011 17:58:12 >
Direktna veza do poruke: 1
   RE: posna jela
2.3.2009 13:47:40   
Jeca*
može da bude, a ne mora da user posted image  ako staviš slaninicu ili sudžuk.,..user posted image
ja imam ceo posni kuvar koji sam sastavila od recepata sa neta pa cu probucati malo kasnije i kopirati neke dobre i ovde

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: posna jela
2.3.2009 13:54:51   
Anoniman
A da li ste sigurne da to treba ovde a ne u Recepte? user posted image

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: posna jela
2.3.2009 13:56:39   
Anoniman
Mada... nema deo za posna jela... user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: posna jela
3.3.2009 10:15:03   
Lu
Danas sam se odlučila za savijaču od šampinjona;

Udinstati šampinjone na luku, povegetiti
kad je gotovo dodati još malo ulja i time filovati listove za pitu i zarolati
peče se oko pola sta na 180 stupnjeva
pečene savijače zaliti sa malo vode i prekriti da se upari

Uz ovo jelo mi najbolje paše zelena salata sa mladim lukomuser posted image

< Poruku je uredio Lu RR -- 10.3.2011 10:19:06 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: posna jela
3.3.2009 10:19:22   
Anoniman
A jel neki post u toku? user posted image

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: posna jela
3.3.2009 10:23:26   
Mery
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

A jel neki post u toku? user posted image



Jeste, Vaskrsnji traje od 02.03. do 18.04 jer je Vaskrs 19.04.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: posna jela
3.3.2009 10:25:47   
Anoniman
user posted image  Kada sam se pre tri godine udala, a udala sam se 4.3., onda je post počinjao dan ili dva kasnije. Tako da sam znala da je sada nekako Uskršnji post, samo nisam baš tačno znala da je juče počeo. Postićete ceo post?

(odgovor članu Mery)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: posna jela
3.3.2009 10:33:56   
Lu
Pa Tasha svake godine se mijenja datum Vaskrsa ili Uskrsa mada ni ja neznam po kojem principu.
Meni je počela korizma(katolička) 25.02. započinje sa čistom srijedom a postiću utorke i petke.
Nekada sam postila cijelu i sad me nešto baš sramota trebala sam bar 3 dana ali eto trudiću se u nekim drugim stvarimauser posted image
Moja mama se odrekla cigareta,pušač je već 40 godina a ona sama kaže da bi prje mogla bez kruha nego bez cigareta ali ima i medicinskih problema pa je morala,molim se za nju da izdržiuser posted image


(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: posna jela
3.3.2009 10:35:34   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: lu

Pa Tasha svake godine se mijenja datum Vaskrsa ili Uskrsa mada ni ja neznam po kojem principu.


Ma znam da se menja, nisam razmišljala o tome pošto mi ne postimo.

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: posna jela
3.3.2009 10:43:26   
Anoniman
e kod mene je malo drugaciji post, traje u mjesecu Ramazanu, i od sabaha(zore) pa do akšama (predvecerja-prvi mrak) se ne jede nista nit se ista pije, al zato sofra (trpeza) bude puna svega i svacega ... pocinje se tako sto se omrsi čašom vode ili limunadom, hurmom 1-2,  topom (topljeni kajmak na puteru s jajima ili bez) i samunom, pa ide obično čorba, pa pita, pa neko jelo (bosanski lonac, ili nesto slicno samo kuhano) pa onda nesto slatko, i to je to...al ima lijepo opisano u postu sta slave muslimani

ali posto u familiji imam raznih nacija tako da moje katolicke i pravoslavne strane pocinju ili su pocele sa postom, i znam da nema mesauser posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: posna jela
3.3.2009 10:44:25   
Anoniman
u svakom slucaju postačima zelim lagan post i da im se upise u dobra djela ako Bog da

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Postovi i posna jela
3.3.2009 10:45:40   
Anoniman
Mogu da zamislim da ne jedem ceo dan, ali kontam da bih verovatno umrla od žeđi. user posted image

< Poruku je uredio Jeca RR -- 3.3.2009 11:24:03 >

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Postovi i posna jela
3.3.2009 11:25:31   
Jeca*
Da ne bih peckala što se ne pišu samo recepti, malo promenih naziv teme user posted image  Pa pišmo ovde i o postu i dajemo interesantne recepte! Nadam se da vam je to ok!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Postovi i posna jela
3.3.2009 14:05:10   
maša
Moja pokojna baka je imala običaj da kaže:" Ne ide greh u usta nego iz usta!",pa se ja , nekako, time tešim obzirom da me post asocira na izgladnjivanje. Naravno da nije tako, ali ja uglavnom ne postim jer ne znam šta bih jela i uvek sam gladna.Odpostim eventualno Veliki petak i to je sve.A trebala bi...

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Postovi i posna jela
3.3.2009 14:14:33   
prase
Ja odlučih da malo bolje opišem post kod nas pravoslavaca, da i to stoji ovde user posted image
Za svaki dan postoji pravilo da li se posti i na koji način. Evo šta sve postoji:
- dani kada se ne posti, to su svi osim srede i petka van postova i velikih pravoslavnih praznika, kao i svi dani u toku "trapave" sedmice,
- dani kada se iz ishrane izbacuje samo meso, takva je cela sedmica pred Vaskršnji post ("siropusna"),
- dani kada se iz ishrane izbacuje sve što je životinjskog porekla (meso + sir, jaja, mleko, maslac...) ali je dozvoljena riba (na primer na Lazarevu subotu),
- dani kada se iz ishrane izbacuje sve što je životinjskog porekla (meso + sir, jaja, mleko, maslac...) ali je dozvoljeno korišćenje ulja i ostalih masnoća biljnog porekla (post na ulju),
- dani kada osim mesa i namirnica životinjskog porekla nije dozvoljeno ni ulje (post na vodi).
Od posta u hrani su razrešene trudnice i mala deca, mislim da su i žene koje doje ali nisam sigurna. Takođe su razrešeni fizički radnici i putnici (mada mislim da svako za blagoslov treba da se konsultuje sa svojim sveštenikom).
Međutim, ono što ljudi često previde je da je post bez molitve obična dijeta. Poenta pošćenja je u tome da se osoba pripremi na pričešće, što podrazumeva i post mišlju, rečju i delom. Post u hrani je, dakle, najjednostavniji user posted image

Dan kada pada Vaskrs određen je crkvenim kalendarom koji se razlikuje od "običnog", jer je lunarni. U odnosu na taj datum se određuje datum početka Vaskršnjeg posta, koji uvek traje 7 nedelja. Takođe se na osnovu tog datuma određuje i početak Petrovskog posta, jer on počinje 6 nedelja posle Vaskrsa. Tako Petrovski post može da traje 2 nedelje ili 7 nedelja, jer je datum početka promenljiv a kraj je vezan za dan Sv. Petra (12. jul).

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Postovi i posna jela
3.3.2009 14:19:04   
Jeca*
Ja sam imala običaj da postim po ceo post, ali od kako sam zatrudnela nisam postila, što je i logično. Ni sad ne postim, jer dojim. Ali sam veliki vernik (u granicama razuma, naravno) i poštujem verske praznike i postove. I moram priznati da uopste nije tesko postiti. Jedino se ne jede meso i jogurt i jaja. Ali tu je riba, povrce, voce, pa sad ima toliko posnih margarina, posno mleko, pastete....izbor namirnica je sada sjajan. Bilo je tesko postiti nekada davno.

(odgovor članu maša)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Postovi i posna jela
3.3.2009 14:23:52   
prase
Zaboravih da napišem još nešto, u principu je za ljude koji nisu odrasli u porodici u kojoj se posti najbolje da počnu da poste u dogovoru sa svojim duhovnikom. Osoba koja nije postila ni dana 20 i više godina, teško može odjednom da ispoštuje sva pravila posta, jer organizam zahteva hranu zbog hranljivih materija koje su u njoj - a potrebno je dosta vremena i truda da se pronađu izvori većine hranljivih materija u posnoj hrani. Post u hrani može jako teško da padne osobama koje pokušaju da poste odjednom po svim pravilima, bez razrešenja, čime se stiče odbojnost prema postu i ugrožava osnova za dalji duhovni napredak. Posebno je teško onima koji žele da poste, a žive u porodici u kojoj se ne posti. Zato je važno posavetovati se sa duhovnikom i uvoditi post u svoj život određenim tempom. Takođe postoje osobe koje ne mogu fizički da izdrže ceo post i za njih je onda bolje da poste onoliko koliko i kako mogu, u dogovoru sa duhovnikom, umesto da ne poste uopšte - naravno pod uslovom da postoji vera koja je početak i kraj svega vezanog za post.

(odgovor članu prase)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Postovi i posna jela
3.3.2009 14:37:04   
Lu
Slažem se prase potpuno s tobom kad kažeš da post nije samo odricanje od hrane, ali eto da ne pametujem ja sad  tome ti si sve rekla.
Zanimljivi su mi načini posta kod pravoslavaca, nisam znala da ima toliko različitosti u postu, recimo to tako, za određene svece.
Kod katolika je post; ne jede se meso, mlijeko, mliječni proizvodi i jaja znači sve od životinjskog porijekla osim ribe.
Ulje i margarin kao masnoće biljnog porijekla su dozvoljene.
Nešto me zbunjuje, čini mi se da je Jeca spomenula nemasno mlijeko a čula sam i za posni sir, da li je i kako to dozvoljenouser posted image

< Poruku je uredio Lu RR -- 10.3.2011 10:20:51 >

(odgovor članu prase)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Postovi i posna jela
3.3.2009 15:02:27   
prase

IZVORNA PORUKA: lu

Nešto me zbunjuje,čini mi se da je Jeca spomenula nemasno mlijeko a čula sam i za posni sir,da li je i kako to dozvoljenouser posted image



Postoji sojino mleko koje se smatra posnim (mislim da nije posno na vodi, jer sadrži neke masnoće), a postoje i posni (biljni) sirevi koji se smatraju posnim na ulju. Čak postoji i neki dimljeni tofu sir ili tako nešto, kažu posno na vodi!? Meni se čini da je neko ugledao šansu, kako će da zaradi, pa se sada dovijaju da naprave zamenu za sve što je inače zabranjeno u postu. OK, neke stvari stvarno dosta znače u postu, poput navedenog biljnog sira. Ipak, imam utisak da će jednog dana smisliti i posnu kajganu i posnu prasetinu...

Priča mi kuma koja živi u Banja Luci da je tamo sada fazon nalepiti nalepnicu "posno" na robu i to leti kao alva. Ona je uzela neki "posni" topljeni sir (koji mi matori zovemo "Zdenka" user posted image ), kad ono unutra ima 6 vrsta, od kojih jedna sa komadićima šunke?!. Čak se tamo priča da je posno ono što u sebi sadrži mleko u prahu, što je čista izmišljotina, naravno.

Na kraju, da kažem i nešto što sam zaboravila prošli put - beskrvne životinjice su posne "na vodi", mada neki i to osporavaju koliko čujem. Tako su dozvoljeni: lignje, hobotnice, puževi, morski plodovi... i u postu na vodi.

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Postovi i posna jela
3.3.2009 15:17:22   
NadaR
IZVORNA PORUKA: prase

Međutim, ono što ljudi često previde je da je post bez molitve obična dijeta. Poenta pošćenja je u tome da se osoba pripremi na pričešće, što podrazumeva i post mišlju, rečju i delom. Post u hrani je, dakle, najjednostavniji user posted image



Slazem se! Pokusavam da ispostujem sve, za sad postim na vodi do nedelje pa cu u nedelju na pricesce!Onda nastavljam na ulju jos bar 15 dana!
    Onda dve nedelje pred Vaskrs!


Da dodam jos da svaka nedelja ima naziv a to su>
   CISTA
    PACISTA
   KRSTOPOKLONA
   SREDOPOSNA
   GLUVNA
   CVJETNA
   VELIKA  ili  STRASNA > ne strashna,vec strasnauser posted image user posted image user posted image     

< Poruku je uredio Jeca RR -- 3.3.2009 15:21:10 >

(odgovor članu prase)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Postovi i posna jela
3.3.2009 15:18:59   
NadaR
    Otkud ovako!???user posted image user posted image user posted image user posted image
   Pomagajte,sve sam standarno odradila... hm??user posted image user posted image user posted image


_____________________________

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI!

(odgovor članu NadaR)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Postovi i posna jela
3.3.2009 15:19:22   
Jeca*
Moji slave slavu oduvek, vladika nam dolazi na slavu svake godine i poprilicno poštuju sva pravila posta. Prase je baš sve lepo opisala. Dodala bih još da za neke ljude slabijeg zdravlja, u dogovoru sa duhovnikom, često važi tzv "beli mrs" tj jedu sir i mlečne proizvode i u toku posta. Ali, ograđujem se, mora znači sveštenik da ih blagoslovi za takav čin.
Dodala bih još i ovo. Osećaj nakon celog posta i pričesti je jedan od najlepših osećaja na svetu. Nekako ti se zaista pročisti i telo i um.

(odgovor članu prase)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Postovi i posna jela
3.3.2009 15:22:20   
Jeca*
Bez brige nnaaddoo user posted image
ispravljeno!!!

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Postovi i posna jela
4.3.2009 12:09:40   
ru
pozdrav od Ru. Ja postim sve postove,a trudna sam osamnaest nedelja. Od ponedeljka postim na vodi do sledece nedelje,kada cu se pricestiti,pa nastaviti na ulju. ZADNJU NEDELJU POSTA CU TAKODJE POSTITI NA VODI ZBOG PRICESTA NA USKRS. Krvna slika mi je super,a osecam se bolje jer radim nesto iskljucivo zbog svog mira i radosti.user posted image

< Poruku je uredio Ana RR -- 31.3.2011 10:15:35 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Ružice sa sirom
Ringerajin kuvar: minnica
Rižoto sa blitvom
Ringerajin kuvar: 17 joka



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here