|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Stvar poverenja
25.1.2009 2:11:30   
Cornelius
Nadam se da uvazenim Damama nece smetati prisustvo jednog "tate u najavi" na ovim stranicama. Zaista nisam siguran da li se vec negdje raspravljalo na ovu temu, ako jeste ja se unaprijed izvinjavam. Zivimo u BiH, u gradu i sredini gdje skoro svako svakog zna.Supruga i ja smo u braku nekih 12 godina i u medjuvremenu nismo stigli do te  najodgovornije role zvane roditeljstvo. I...Jednostavno desilo se. U decembru 08, kucni test je pokazao dvije crtice. Poplava srece, emocija,nevjerice itd...Znate vec ! U nastavku price moram napomenuti da je moje akademsko zvanje i profesionalni rad negdje blisko vezano za medicinu. Odabrali smo renomiranog ginekologa, koji zaista jeste i potvrdio UZ pregledom trudnocu. Na istom pregledu savjetovano nam je da supruga uradi biohemiju krvi i najvaznije krvnu grupu/Rh faktor. Dobili smo savjet ljekara da je ce trudnoca biti "turbulentna voznja"  zbog godina moje supruge (37 i prva trudnoca). Tada je ljekar predlozio, da ipak cekamo 12-u nedelju kako bi se ujedno pored krvnih analiza odradio i genetski sonogram I tr. (UZ i Double test). Mislim da su i vise nego "ohrabrujuce" zvucale rijeci da je bolje cekati 12 nedelju jer se "takve trudnoce" obicno zavrsavaju pobacajem (??!!). Znaci "ohrabreni" u namjeri da postanemo roditelji cekali smo 12 nedelju (dan D). Daljeg kontakta s ljekarom nije bilo. Supruga je od te 6 nedelje do 11 3/7 "dogurala" o.k., a jedini sipmtomi su bili povremena pospanost i osjetljivost grudi. Nekoliko dana prije 12 nedelje u kontaktu s ljekarom, saopsteno nam je da supruga ima zakazan CVS (biopsiju horiona) za dva dana jer godine, godine, godine....I opet godine. Krvne analize- nista, krvna grupa/Rh-nista, UZ pa Duoble test- jos jednom nista ! C V S, samo iskljucivo. Nakon sturog razgovora sa ljekarom, supruga i ja smo se osjecali kao dva Frankenstajna, koji su odlucili da rode dijete.
I sad zapravo dolazimo do teme koja za zove STVAR POVJERENJA u ljekara, koje je definitivno poljuljano.
A kako zapravo stvari stoje ?
Da li je uobicajena praksa, da se trudnica bez ikakvih indikacija (osim naravno godina), bez prethodnih analiza UZ, rezultata Duoble/Triple testa, upucuje na tako invazivnu metodu ispitivanja na genetske poremecaje ?
CVS odnosno biopsija horiona se radi iskljucivo u ranoj trudnoci i izmedju 8-12 gast.nedelje,  nakon toga perioda rezultati pomenutog ispitivanja diskutabilni (npr.mozaicna slika hromozoma). 
Dalje kakav to sledbenik Hipokratove zakletve, salje trudnicu na tako jednu invazivnu metodu ispitivanja, a da prethodno u anamnezi nema ni njenu krvnu grupu (npr. RH -, imunizacija, Rogam poslije intervencije itd...) ?
Samo na trenutak cu se osvrnuti na cinjenice. 75% djece rodjene sa genetickim poremecajima javlja se kod majki starosti do 30 godina. UZ  biometrija (npr. nuhalni nabor) jeste prvi marker za genetske poremecaje. Slijede ga Double/Triple test. Prethodni zapravo jesu samo statisticki, nikako dijagnosticki. Ali udruzeni daju visok procenat vjerovatnoce negative/pozitivne dijagnoze na genetski poremecaj.
Tek abnormalnosti po prethodnim testovima su valjda indikacija za CVS, aminocentezu ili kordocentezu.
Nemojmo zaboraviti da CVS, aminocenteza i kordocenteza ipak nose rizik od pobacaja. Ljekari se pozivaju na cinjenicu da je rizik od pobacaja zanemarljiv i da se u zavisnosti od tipa testa krece od 0.5 do 4 %. Uz svo duzno postovanje prema nasim ljekarima, ovaj podatak je ipak dio statistike zemalja sa daleko visim tehnoloskim i edukativnim napretkom (TRULI KAPITALISTICKI ZAPAD).
Dalje, rana aminocenteza se radi od 16 nedelje i u najboljem slucaju rezultati iste se cekaju 3-4 nedelje. 19/20 nedelja jeste odmakla trudnoca. Pozitivan, mozda lazno pozitivan rezultat (a da se desava, desava se) i sta onda ? Glava ili srce ? JA DEFINITIVNO KAZEM SRCE !
O zloupotrebi dijagnostickih metoda, tek u svrhu ranog  odredjivanja pola djeteta ili pukog namjestanja poslova izmedju ljekara (CVS/AC/KC 350-400 eura),  tek tema za milion diskusija.
MOLIM MAME I TATE U NAJAVI,  DA IPAK DOBRO RAZMISLE,SAGLEDAJU REALNE CINJENICE i TEK ONDA ODGOVORNO DONESU HRABRU ODLUKU. Ljekari za sta rijetko snose odgovornost, jer "desava se" (??!!).
Da se vratim na temu STVAR POVJERENJA ?
Iz svega napisanog jasno je da smo supruga i ja odbili predlog ljekara. I nasli se u dvoumici, da li ljekara mijenjati, sasuti mu sve ovo u lice, odnosno kako dalje ? Ocekujem i molim za vase komentare, iskustva, savjete !
Moramo li prihvatiti porazavajucu cinjenicu da je danas Hipokratova zakletva ipak devalvirala ili jos postoje casni izuzetci. Hvala svima.         










                              

< Poruku je uredio guppy RR -- 16.8.2009 21:03:28 >
Direktna veza do poruke: 1
   RE: STVAR POVJERENJA
25.1.2009 2:25:18   
BINCE
NISAM BAS NAJBOLJE SKONTALA,,,AL ZASTO NEBI PROMIJENILI DOKT.PA VIDJELI DRUGO MISLJENJE....user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Cornelius)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: STVAR POVJERENJA
25.1.2009 7:20:15   
gracija
Prije svega da ti pozelim dobrodoslicu,i tebi i tvojoj ljepsoj polovini...
Moje misljenje je da odete kod jos nekog ginekologa,pa da vidite sta ce vam on reci...
Iskreno,ne razumjem se bas u sve ovo sto si napisao,tj. u ove raznorazne analize,ali znam da ljekari,one zene koje zatrudne poslije duzeg vremena, gledaju kao "cudo".To znam iz licnog iskustva(moju pricu mozes procitati na temi "Nedonosce").
U svakom slucaju zelim da vasa supruga iznese trudnocu do kraja i naravno da dobijete toliko zeljenuuser posted image .

(odgovor članu BINCE)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: STVAR POVJERENJA
25.1.2009 10:01:12   
Anoniman
Dobrodošli!

Za CVS nisam ni znala da postoji. Kod nas je praxa da se trudnice šalju na amniocintezu poslednjih godina... baš sam nedavno bila svedok kako su mnoge moje drugarice poslali na amniocintezu, a nemaju još ni 30god. user posted image

Verovatno biste trabli pitati i drugog lekara za mišljenje.

Moja mama je mog brata rodila sa 36 (beše to pre 14god) i slali su je na amnio zbog godina. Tako da ta priča sa problemom (uslovno rečeno) "godina" je odavno prisutna. Ali mislim da nema potrebe to raditi ako Doube test ne pokazuje indikacije. A onda još uvek ima vremena za amnio i kordo.

Srećno. Javite nam šta ste odlučili.

(odgovor članu gracija)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: STVAR POVJERENJA
25.1.2009 11:19:30   
Jeca*
Ja zaista mislim da ste odmah trebali potražiti i mišljenje drugog ginekologa. A ni sada nije kasno. Meni su u 13-oj nedelji radili triple test. Znači možete raditi triple, pa kvadriple, pa ako onda zatreba i amniocintezu. Ali ipak su ovo daleko manje invazivne metode. Takođe, moja drugarica je pre 2 meseca rodila prvu bebu, a pre neki dan je napunila 36 godina. O nisu joj radili amniocintezu,
Stvar poverenja? Možda, ali ipak njemu ste vi jedan od "n" pacijenata, a vama je ovo jedina trudnoća i morate ići za vašim srcem i razumom. U doba kada se govori o korumpiranosti lekara, o lošim uslovima u bolnicama i nedovoljno modernim tehnologijama u našem zdravstvu, mislm da je kršenje hipokritove zakletve najmanji problem. Nažalost. Čast izuzecima. A vama savetujem da pronađete jedan takav izuzetak i konsultujete se sa njim. I to što pre.

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: STVAR POVJERENJA
25.1.2009 11:32:10   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Jeca02

Možda, ali ipak njemu ste vi jedan od "n" pacijenata, a vama je ovo jedina trudnoća i morate ići za vašim srcem i razumom.


user posted image

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: STVAR POVJERENJA
25.1.2009 12:05:06   
Cornelius
Od srca se zahvaljujem svim clanicama. Postovana clanica Jeca02, dobro me je podsjetila da sam ponesto zaboravio napisati pri otvaranju teme. Ljekar koji je pomenut, jeste privatnik a ordiniranje u lokalnoj GAK se podrazumijeva. Evidenciju o pacijenticama nema, a jedini pisani trag o njegovom radu koji se dobije sveden je na parce papira, bez faksimila. Prvi pregled (utvrdjivanje trudnoce) na kojem je bila moja supruga sveo se na transabdominalu UZ dijagnostiku, bez klasicnog ginekoloskog pregleda (bimanuelni, speculum, brisevi itd..). Pojasnjenje za izostanak po prethodnom jeste, citiram :"Ne valja previse cackati dole" (??!!). Posto zaista mislim da je degutantno raspravljati o ciframa, moram, takvo utvrdjivanje trudnoce stajalo nas je 50 kon.maraka ili nesto vise od 25 eura.  Na otvaranju teme, nisam tek onako rekao gdje zivimo ("u gradu i sredini gdje skoro svako svakog zna"). Zahvaljujem na strpljenju !

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: STVAR POVJERENJA
25.1.2009 12:11:18   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Cornelius

"Ne valja previse cackati dole" (??!!).


To su i meni govorili kada sam bila trudna, međutim, ipak postoje određeni datumi (nedelje u trudnoći) kada se treba čačkati. Imamo dosta tema o tome koliko se razlikuje šta koji lekar traži i radi. Baš smo nedavno imale temu o tome šta lekar traži od nalaza nakon tek utvrđene trudnoće... ako pogledate temu videćete koliko se to razlikuje od lekara do lekara. user posted image  Savetuem da uđete u deo foruma vezan za Trudnoću, pa makar preletite preko naslova tema... možda tamo nađete nešto što bi vam moglo pomoći.

(odgovor članu Cornelius)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: STVAR POVJERENJA
25.1.2009 12:12:17   
Jeca*
Da napišem još i ovo. Možda ovakav slučaj treba prijaviti nadležnom ministarstvu. Mislim da je vreme da mi obični smrtnici, koji ne možemo sami sebe pregledati već nam je potreban odgovarajući specijalista koji i postoji tu zbog nas, pa bio privatnik ili lekar u državnoj bolnici, svejedno, pokažemo otpor i tražimo da bar u oblasti medicine neko počne da ceni i neguje profesionalizam. Znam da jedan glas "iz mase" ne znači mnogo, ali kada bi se svi oglasili kada im nešto nije po volji.... Možda je ovo što ja pišem utopija, mašta da svet mogu učiniti boljim, ali i ja sam dete lekara (na koga sam jako ponosna jer zaista spada u izuzetke) i znam kako se ponašaju kolege i kako bi ostavili ljude da umru na pragu ordinacije ako nemaju da plate neku neophodnu analizu. Pa gde je tu Hipokritova zakletva, gde je tu ljudskost?
Ne valja puno čačkati dole???? Joj Bože, kao da ste otišli kod mesara, a ne kod ginekologa...nemam komentar na ovo....
Šta da vam kažem? Borite se za ono što je vama sveto, a ovog trena to je ta bebica.
Javite kako napredujete sa analizama.
Pozdrav

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Cornelius)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: STVAR POVJERENJA
25.1.2009 12:51:59   
Lu
Kratko i jasno što se tiče liječnika,
povjerenje imam prvenstveno u sebe i svoj razum,čast izuzetcima koji naravno postoje,
ali ako i budemo te sreće da nekad naletimo na njih u međuvremenu treba otvori oči i uši,educirati se o svemu prije posjeta liječniku bilo koje vrste i vjerovati svom zdravom razumu,
u suprotnom spremni su uz bespotrebno izvlačenje love i na mnogo gore stvari zbog svog nemara ili neshvaćanja svoje zakletve kao nečeg najvažnijeg u odnosu s pacijentom.
Cornelius vidim da ste vrlo dobro upućeni u sve što se tiče trudnoće i nevidim razloga da se dvoumite posjetiti drugog i trećeg ginekologa ako niste zadovoljni.
Puno sreće vam želimuser posted image



_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: STVAR POVJERENJA
25.1.2009 15:28:44   
guppy RR
Cornelius, dobro nam došli.. od srca!

Razumem vašu dilemu i totalni sam protivnik invazivnih testova, ako nema jakih indikacija za to. U Sloveniji mislim da je tako, da trudnice posle 30. godine (ili možda 35. godine) imaju neke ugodnosti tipa besplatni hormonski testovi ili čak amnio (nemojte me držati za reč, pošto nisam u toj grupi, pa ne znam tačno), i mislim da se često savetuje zbog statistike, da obave te testove... ali i tu je slučaj takav, da je trudnica ta koja odlučuje...

znači posao vašeg lekara je da preporuči testove za koje misli da bi ih bilo dobro uraditi na osnovu nekih indikacija (što kod vas kao da fali????), a na vama je da odlučite da li ćete to uraditi. Pa pobogu i ultrazvuka nekad nije bilo, a sada ga ima... ali opet nije OBAVEZA trudnice da ide na te preglede, već njeno PRAVO... to treba da razlikujemo i manje ćemo se sekirati.

Ako vama ti pregledi nisu u interesu, ignorišite predlog lekara ako vam se čini da je bez osnova... ili popričajte sa njim o tome, možda će vam objasniti zašto ta preporuka.

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: STVAR POVJERENJA
25.1.2009 15:40:58   
Anoniman
Možda zaista ne treba menjati lekara, nego mu reći da vi nećete CVS, da ćete da uradite double ili kasnije triple test, da ćete da reskirate, i da ako neki od tih testova bude indikacija da ćete otići na amnio. Jel bi to vaš lekar prihvatio kao opciju? Jel razuman?

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: STVAR POVJERENJA
26.1.2009 10:59:28   
Anoniman
Pozdrav buducem tati.
 
Zahuktala se tema, pa da i ja kazem nesto. Zatrudnela sam u 38. godini i odmah sam znala da cu ici na amniocentezu (moja zelja, a i zelja mm). Kad sam saznala da nosim blizance, malo sam pocela da se kolebam. Medjutim, ipak mi je bilo jako znacajno da znam da ce sa bebama da bude sve OK, a to se moze jedino invazivnim metodama. Druge metode nisu 100% precizne. U NS se amniocenteza ne placa (osim, ako necete da nosite uzorak u privatnu laboratoriju). Lekar mora da vam ukaze na prednosti i mane i odlaska i neodlaska na invazevne pretrage. Ono sto smo mm i uradili je da smo otisli kod geneticara na konsultacije. Odlucili se i uradili amniocentezu. Proslo je OK. Ne kazem da se nisam bojala. Ali sam sada sigurna da moje devojcice ne boluju od Down sindroma. A to mi je JAKO vazno.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: STVAR POVJERENJA
26.1.2009 11:01:31   
Anoniman
Ovo je tekst koji sam bila nasla na netu dok sam trazila teme za i protiv amniocenteze. Ne bih da plasim, ali nije lose procitati.

Zelela bih da podelim moje iskustvo sa vama, kako bi lakse mogle da donesete neke odluke u zivotu.
Moja beba je rodjena sa Daunovim sindromom(o tome sam vec pisala). Imala sam nepunih 27 godina kada sam se porodila, trudnoca vodjena u NF (ne bih da imenujem, iako bi mozda trebalo, ali su me prgledali najeminentniji strucnjaci ove klinike), radjen i dabl i tripl test. Dabl je bio 1:470, pa kako je bio "malo sumnjiv" odradjen je tripl da bi se videlo da li treba raditi amniocentezu. Trpl test 1:1700, pa se od amniocenteze istog trenutka odustalo. NT-0.8! I tako, u 21 nedelji se kod doktora koji me je vodio postavila sumnja da je beba sitnija (to moze da znaci da je u pitanju rani zastoj u razvoju), pa sam stigla u genetsko savetovaliste, gde su mi uradili 3D UZ, i poslali da me pogleda i nacelnik za rizicne trudnoce, pa da vidi da li da rade kordocentezu ili ne, mada je njihovo misljenje bilo da je beba prosto samo sitnija, jer ni ja nisam bas prevelika (ostala trudna sa 48 kg, i do kraja trudnoce dobila 10 kg). Nacelnik pogledao sve analize, testove, mere, uradio 4D UZ i rekao "Savrsena muska beba, idite kuci i uzivajte u svojoj trudnoci. Beba je malo sitnija, 10 dana je manja od ocekivane velicine u tom periodu, sto je sasvim OK". I tako-uzivala sam do kraja trudnoce, savrseno se osecala, bila najlepsa trudnica na svetu-i sebi i drugima. Mlada, lepa, zdrava (bez lekova, ni jednu cigaretu-ni u trudnoci, ni inace nisam popusila, bez kafe, gaziranih pica....), magistrirala u 7 mesecu trudnoce-ja i moja beba zajedno...
Nemojte se plasiti amniocenteze. Postavite sebi pitanje "Sta ako rodim takvo dete-kuda moj zivot ide dalje? Kako cu dalje, kad moj zivot tek pocinje, kad tek treba da zivim, da radim, da stvaram, da se borim i sa drugim zivotnim problemima?"Postavite i pitanje " Sta ako dodje do prevremenog porodjaja i izgubim zdravu bebu? Sa cime cu moci lakse da se borim u zivotu?" I ja sam mislila da je sve OK, zao mi je sto nisam insistirala da mi se odradi amniocenteza(to je danas rutinska metoda sa izuzetno malim rizikom, ali taj isti rizik postoji i da sa bebom nesto nije u redu), ali sam mislila da se pre nisu radili dabl i tripl testovi, i da je to u mom slucaju nepotrebno-i lekari su tako rekli. Kasnije sam shvatila da doktorke koje rade tamo gotovo sve urade amniocentezu, cak i one koje su radile vantelesnu oplodnju i jedva ostale u drugom stanju-toliko o pouzdanosti UZ i testova.
Na tudjim greskama se uci. Ni meni nikada niko nije rekao da moja beba mozda ima Daunov sindrom. Niko pre pedijatra, a tada je vec vrag odneo salu-rodilo se, treba ga ljuljati.

(odgovor članu Cornelius)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: STVAR POVJERENJA
26.1.2009 11:05:15   
Jeca*
Joj strašno! Jako tužan tekst. Ali vrlo poučan!!!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: STVAR POVJERENJA
26.1.2009 11:09:47   
Anoniman
Tužno. Jel ima text nastavak? Rado bih ga pročitala.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: STVAR POVJERENJA
26.1.2009 15:01:47   
Anoniman
Na zalost, nisam naisla na nastavak. Jako tuzan tekst. Mada, to je jedna strana medalje. Druga strane da usled invazivnih metoda moze doci do spontanog pobacaja. U svakom slucaju se reskira. Samo treba prevagnuti.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 17
   RE: STVAR POVJERENJA
25.7.2009 23:57:00   
jelena011
IMA LI DA JE NEKO RADIO AC NA INSTITUTU ZA MAJKU I DETE SKORO?

(odgovor članu gracija)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: STVAR POVJERENJA
26.7.2009 14:24:00   
Debeljuca
moja prijateljica je radila tamo...

ali Jelena mislim da sam videla kod tebe za double test.... mislim da je bolje da se obratis nacelniku za visoko rizicne trudnoce ili fertilitet u KCS...

ja tamo vodim trudnocu... radili smo double i triple preventivno... a amnio je rekao lekar ma ne treba.... na UZ je sve super...

i pre donosenja odluke za amnio ili kardo..\
uglavnom imas pregled nekoliko lekara koji donesu odluku sem ako neces na licni zahtev,....


e sad sto se tate tice dobro dosao.... ako su svi nalazi OK ... i sem godina tebe i zenice ... onda nema frke.... jer po sadasnjim savetovanjima... ono sto po lekarima takodje zahteva amniocentezu i kardo su i godine oca preko 38...

a sve je to bespotreban stress za bebu... i rizik da se izgubi....

ako su svi nalazi hormona tvoje supruge u redu... i ako ekspertski UZ u 16 nedelji pokaze da je sve OK.... treba uraditi ponovo eskpertski u 20 nedelji... i fetalnu ehokardiju.... jer ne treba zaboraviti da sve te genetske metode daju samo HROMOZOMSKE poremecaje... a UZ nalaz pokaze ipak malo vise...

jer se to sve vidi i na UZ kad lekar zna sta gleda...


(odgovor članu jelena011)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: STVAR POVJERENJA
27.7.2009 12:49:01   
Modessty
Dobro nam došao Cornelius!

Strašna je ova priča LeleNS. Strašno je i to što živimo u zrmlji u kojoj se još uvek mnogo toga nezna i mnogo toga tek uči. A uči se na greškama. Ja sam u 13. nedelji trudnoće. Nisam radila double test, niti mi je dr pomenuo amnicentezu ili nešto slično. Neisam sigurna da li je to dobro ili ne. Samo znam da ne želim da budem greška nekog doktora koji će eto učiti na meni i mojoj bebi. Tu ne mislim na mog dr. I dalje mislim da je sjajan. Mučio se i on da dodjemo do te famozne trudnoće i vidim da mu je svaki UZ stres skoro kao i meniuser posted image

Mnogo sam razmišljala o tim raznim testovima. Radili su mi taj doubl test u prvoj neuspeloj trudnoći. Tada nisam imala pojma šta je to. Sada kad sam sve to malo više proučila smatram da je to samo statistika. "šta bi bilo kad bi bilo". Takodje mi niko (mislim na doktore) u ovom gradu ne uliva poverenje u vezi amnio ili tako nečeg. Ne žeilm da budem nečiji eksperiment i lutka za učenje.

Već sam jednom izgubila bebu i mislim da ne bi podnela takav stres ponovo.
Vidim da premu UZ beba napreduje i bolje nego što je u početku izgledalo. I ja sam time zadovoljna. A zadovoljan je i dr i moj muž.

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Debeljuca)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: STVAR POVJERENJA
27.7.2009 12:53:13   
Modessty

IZVORNA PORUKA: Debeljuca

a UZ nalaz pokaze ipak malo vise...

jer se to sve vidi i na UZ kad lekar zna sta gleda...




E baš to mi je rekla jedna doktorka - ginekolog. Doktor na UZ vidi onoliko koliko zna i koliko traži da vidi.
Ako nemaš poverenja u doktora i ono što radi, ako ti se učini da ti ne posvećuje dovoljno pažnje ili da nezna šta radi... pa promeni ga! Idi kod drugog, trećeg, petog.... Ja nisam godinu dana otišla kod nijednog lekara. Čekala sam da nadjem "onog pravog" user posted image Mislim da sam ga našla. Ako se ipak na kraju izgubi poverenje onda idem dalje!user posted image

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Debeljuca)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: STVAR POVJERENJA
27.7.2009 13:06:20   
Anoniman
Bila sam u 35. godini i moja dr u domu zdravlja je toliko insistirala na amniocentezi... da je meni od toga skocio pritisak i bas sam bila u stresu. AC sam inace zelela da uradim, ali ova zena je bila nemoguca, uporno je nametala da tu uradim kod nje privatno. E tu sam vec poludela i od nacelnice ginekologije trazila da promenim lekara, iz razloga sto mi uporno namece svoju privatnu ordinaciju. I bi tako, razumeli su me i dobila sam drugog lekara.

Sto se tice same amniocenteze, radila sam je na Institutu za majku i dete u leto 2005. Frka je da se zakaze jer bi svi u Beograd, i one zene koje imaju uslove da to urade u svom gradu, kao da njihovi lekari nisu dovoljno dobri a ovi u Bg su ultra pametni. Rizik od pobacaja nije bio nikakav u odnosu na to "sta ako ne uradim, i bude genetskih anomalija, sta posle?" Niti je strasno, niti nesto mnogo boli, budimo realni. I kad bude vreme, radicu je ponovo, naravno. Dobule i triple testovi su "verovatnoce", a meni je validan samo valjan laboratorijski nalaz.


(odgovor članu Modessty)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: STVAR POVJERENJA
27.7.2009 14:27:26   
ZVONČICA
Ja imam 30 god. i oba puta sam radila amniocentezu u NS u Dečijoj bolnici. To je obična intervencija oko koje se pravi nepotrebna panika i frka , a ja bih je uvrstila u redovnu kontrolu u trudnoći. Bol je smešna, a rezultati koje dobijate su od neprocenjive vrednosti bilo da su dobri ili ne.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: STVAR POVJERENJA
28.7.2009 9:24:23   
Debeljuca
genetske anomalije se vide i na UZ...
a treba imati u vidu da se genetskim anomalijama ne moze proverit da li se beba mrda na zvuk...
da li srce dobro funcionise....
oni rade samo HROMOZOMSKU ANALIZU... sto je G od Genetike... tj proveravaju da li je 46 XX ili je 46 XY...


iako genetska analiza treba da podrazumeva da mogu da tri kazu da li je dete nasledilo neku bolest... da li ce imati plave ilicrne oci i tako to... to je genetika i genetska analiza.... a ovo je samo HROMOZOMSKA.... kojoj se pridaje veiki znacaj...

i time iskljucuju Dawnov, Tarnerov, i tako neke sindrome....

a ostalo?

jer se za pocetak gleda debljina vratnog nabora.... osnovni parametar...
posle toga obim glave... duzina butne kosti....
zatim se posmatra trougao lica... i sve pokazuju hromozmoske anomalije... jer se mogu dijagnistikovati i tako...

ali amnicenteza ne daje odgovor da je je srce razvijeno... da li pravilno radi... kakvi u krvni sudovi... kako su razvijena i kako se razvijaju pluca.... dijafragma.... itd... kako se razvija bebin mozak...
a na UZ i to onom 2D se sve moze videti... a lekaru treba da sve pregleda 10-15 minuta... nema rizika ni po majku ni po dete....

jer racunajte da ukoliko se posle amnio desi nesto bebi.... nema anestezije... dobijate inekcije za poradjaj... i radjate takvo dete....
a posle toga ide kiretaza i revizija na zivo...


pa ko voli da rizikuje svoj zivot i zivot bebe za nista... nek izvoli...


a broj pobacaja.... e sad ono sto jeste i ono sto se priznaje odnos je 1:1 a ne 1:100
kao sto to pise u knjigama user posted image


primer cist je zena koja je lezala pored mene u bolnici... nakon sto su uradili intervenciju nakon dva dana beba je umrla...

rizik je prevelik.... nije velim rizik kad se uzima plodova voda da se vidi da li je beba zrela za porodjaj ili moze jos malo da ceka u stomaku... npr. u slucaju kada zeni prodje termin....


a odluka NE treba da bude lekarova..... vec roditelja...

jer se neki parovi muce godinama da dodju do zeljenog zaceca...

stav nacelnika na visokorizicnim trudnocama... gde se rade te intervencije je... nema potrebe za bockanjem sve se vidi na UZ...
e sad covek se usavrsio... pa u 11, 12 nedelji kaze da li je bata ili seka... vidi da li je sve ok... proverava razvoj posteljiece... sve detaljno pregleda...
i on je miran.... e sad ono sto je jos jedan on njegovih stavova je da covek ne zeli da pregleda vaginalno trudnice.... jer takodje vidi se da li je grlic otvoren, zatvoren i da li u materici ima nekih krvarenja i da li je sve OK.... i kaze sto da cackam mecku ako ne mora...








(odgovor članu ZVONČICA)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: STVAR POVJERENJA
28.7.2009 22:49:00   
ZVONČICA
Možda je za vas " SAMO HROMOZOMSKA", ali za mene je puno više. Kome je uopšte bitna boja očiju, a uostalom sve ostale bolesti su donekle izlečive ili se može živeti sa njima uz odgovarajuće terapije. Da li postoji lek za Daunov sindrom!? Narvno da ne! Na kraju krajeva šta bi bilo sa svima nama kada bi svi znali od čega ćemo sve oboljevati. Svi bi se bavili samo svojim zdravljem. A što se tiče visoko rizičnih trudnoća zna se kakve se procedure zahtevaju a kakve ne.

(odgovor članu Debeljuca)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
Kako da se budući tata poveže sa bebom u s...
I budući očevi su uzbuđeni zbog dolaska bebe na svet, ali imaju manje prilika da zaista osete kako malo biće raste. Dok ...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here