|  minavb   
   | Da dodam još po nešto korisno.   Činjenica je da se UH i proteini vare na različite načine. Razlaganje UH počinje još u ustima prilikom žvakanja, i za njihovo varenje je potrebna alkalna sredina. Proteini zahtevaju kiselu želudačnu sredinu za razlaganje, nekada je potrebno i do tri časa da bi se složeni proteini razložili na manje , proste jedinice.
 Dobra kombinacija namirnica , pomaže da se hrana pravilno i što moguće bolje svari, sprečava se stvaranje gasova i mučnina, "težina" u stomaku, stvaranje masnih naslaga...
 Najjednostavnije pravilo za kombinovanje hrane:
 
 Loši primeri: musaka, voćni jogurt, špagete bolonjeze...voće uvek jedite pola časa pre ili 2-3 sata posle koncentrovanih proteina (meso, riba, jaja). Brzo fermentišuće voće (bobičasto voće, kruška, dinja, trešnja), uvek jedite samo. Jabuke i banane možete kombinovati sa pirinčem , krompirom i žitaricama, kao i sa šargarepom i cveklom.povrće kombinujte sa životinjskim proteinima (meso, riba, jaja, sir, jogurt) ili sa UH (krompir, pirinač, žitarice, leguminoze)proteini (meso, riba, jaja, sir, jogurt), kombinuju se samo sa povrćem ili se jedu samo.
 Dobri primeri:podvarak sa ćuretinom, bareno jaje i salata, kus kus sa grilovanim povrćem...
 
   
 
 
 _____________________________
 
 Mina, persona non grata  :)
 
 Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.
 |