|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   ašermanov sindrom
28.4.2010 13:27:03   
kokoloko
Da li je neka od vas imala problem "ašermanov sindrom"
Direktna veza do poruke: 1
   RE: ašermanov sindrom
28.4.2010 13:27:48   
Rivana
ne sta je to prvi put cujem user posted image

(odgovor članu kokoloko)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: ašermanov sindrom
28.4.2010 13:31:50   
kokoloko
Molim sve koji su imali iskustva ili čule nečija iskustva sa ašermanovim sindromom da se jave. Naime, ja imam (ili sam imala) taj problem. Nakon spontanog, kiretaže i rekiretaže, došlo je do prekiretiranja i pojave priraslica u materici. Nakon urađene histeroskopije, otklonjenih priraslica i dve godine nošenja spirale (koja nije imala svojstvo kontracepcije, već je služila kao "brana" da se zidovi ne bi zalepili), pokušaću na napravim bebu.

(odgovor članu kokoloko)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: ašermanov sindrom
28.4.2010 13:34:00   
kokoloko
rivana, to je pojava priraslica u materici. uglavnom nastaje fizičkim oštećenjem endometrijuma. Nije tako česta pojava, ali se dešava. Uglavnom nastaje kao posledica prekiretiranja prilikom abortusa. Stvara kasnije probleme sa ciklusom i sterilitetom.

(odgovor članu kokoloko)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: ašermanov sindrom
28.4.2010 13:34:13   
Mari86
Cula sam za to...ali ne znam tacno...
nesto oko gubljenje menstruacije slepljenih zidova materice ne znam tacno user posted image


_____________________________

Dobro se dobrim vraća :)

(odgovor članu Rivana)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: ašermanov sindrom
28.4.2010 13:40:14   
Daca88
Asermanov sindrom predstavlja potpuno odsustvo funkcionalnog dela materice.To je kada se prilikom ponovljenih spontanih pobacaja,ili namernih kiretaza,ili nekaih operacionih zahvata povredi endometrioni sloj,i gotovo je nemoguce izneti trudnocu i zatrudneti.Mnogim zenama lecenim od steriliteta je otkriven taj problem,i on je vezan za neplodnost.
U nekim zemljama zene cak kao kontracepciju koriste ovaj metod.Naprosto odu kod lekara da im se potpuno oljusti taj funkcionalni sloj materice i onda one ne mogu zatrudneti.A cula sam i da je ovaj sindrom vezan za delimican ili potpuni gubitak menstruacije.

_____________________________

ovom prolaznom svetu,mi smo samo osobe vise,
a jedno drugom,mi smo citav svet!

(odgovor članu Mari86)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: ašermanov sindrom
28.4.2010 13:47:05   
kokoloko
Sve je tačno, ali nije ohrabrujuće.Ja nisam razumela da je baš nemoguće izneti trudnoću ili zatrudneti (ii ja bar ne želim da poverujem u touser posted image ). Imam taj problem, ali se trudim da objektivno sagledam stvari. Doduše, moram priznati da kada sam otišla u bolnicu, na histeroskopiju sa dijagnozom "ašerman", niko od lekara nije pominjao mogućnost naredne trudnoće, jer to za njih nije bio prioritet. Kada dođe mlada žena koja je izgubila menstruaciju, njima je samo cilj da istu vrate.

(odgovor članu Daca88)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: ašermanov sindrom
28.4.2010 14:15:06   
Daca88
Ja toliko znam koliko sam gore napisala,drugo zaista neznam.Pokusaj opsirnije da saznas od svog lekara,ili proguglaj malo.Ukucaj asermanov sindrom na google pa pogledaj sta ce da ti izbaci u pretragiuser posted image
Koliko dugo nemas menstruaciju?Ja je nisam imala jednom 3 meseca,ali je dijagnoza bila samo amenoreja-izostanak menstruacije duzi od nekoliko normalnih ciklusa.
Dobila sam neke tabletice za pokretanje,valda endometril pa primolut nor,i kasnije se menstruacija vratila.
Da,oni samo gledaju da devojkama u reproduktivnom periodu povrate izgubljenu menstruaciju ali ne ulaze dublje u tematiku.
Da li ti je dijagnoza postavljena ultrazvucno-pre histeroskopije,ili je to otkriveno bas na histeroskopiji?
Da li su ti rekli sta dalje,imas neku terapiju?
Pa verovatno mogucnost zaceca zavisi od te mere koliko ti je ustvari unisten taj funkcionalni sloj materice.Ako je skroz istanjen i gotovo da ga nemas onda zaista neznam,a ako su ti ipak u nekoj meri zadrzali funkcionalni sloj mozda ima sanse za trudnocu.
Koliko dugo pokusavate?
Citala sam i da je to indikacija za besplatnu vantelesnu.

_____________________________

ovom prolaznom svetu,mi smo samo osobe vise,
a jedno drugom,mi smo citav svet!

(odgovor članu kokoloko)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: ašermanov sindrom
28.4.2010 14:38:50   
kokoloko
nako spontanog nisam dobijala 6 meseci.onda su pokušavali hormonima (ne sećam se više kojim) da stimulišu menstruaciju. Ali nije uspelo. ultrazvučno je konstatovano, a i po simptomima da su zidovi materice srasli, odnosno zalepili se, ili priraslice stvaraju problem. jajnici su funkcionisali kako treba, ali je postojao mehanički problem. u vreme kada je trebalo da nastupi manestruacija (u toku mesečnog ciklusa) imala sam jake bolove u stomaku. nakon histeroskopije (prilikom koje su ušli, otklonili priraslice  i ugradili spiralu), dobila sam hormonsku terapiju. vrlo brzo sam dobila menstruaciju. hormone sam koristila nekoliko meseci, nakon čega sam prestala, i dve godine imala redovan ciklus. u seprembru prošle godine mi je izvađena spirala. napominjem da i nisam pokušavala da pravim bebu. tek nameravam. poslednja 3 ciklusa se javljaju na vreme, ali znatno manjeg obima. Uplašena da mi se ne dogodi ista stvar od pre 2 godine, odlazim kod lekara. radim ultrazvuk, briseve (vaginalne, cervikalne), papu, kolposkopiju, folikulometriju. Sve je manje više ok, ali je endometrijum poprilično tanak. Ovulaciju imam. Ostaje mi da se nadam i pokušam.Držite mi palčeve.

(odgovor članu Daca88)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: ašermanov sindrom
28.4.2010 15:02:28   
Daca88
Koliki ti je bio endometrijum i u kojoj fazi?
Da li sada prirodno dobijas menstruacije,ili koristis pilule pa stizu na vreme.Sta oni kazu za eventualno zacece.
Ja mislim da je endometrijum tanak neposredno nakon menstruacije,da nisi mozda isla na uz tek posto ti je prestala?
Jer kada nema trudnoce,onda se prethodno zadebljani endometrijum koji se spremao da prihvati oplodjenu celiju ljusti i nastaje menstruacija,da bi se on kasnije kroz ostale faze ciklusa opet zadebljavao i pripremao za mogucu oplodnju.
Budu razlicite debljine kod zena,ali evo naprimer ja.Meni je debljina nekoliko dana nakon menstruacije bila 6mm,pa na dan ovulacije 9mm,zatim pre nego sto je trebala da nastupi sledeca menstruacija je bio 12mm.Sledeci dan bi obicno dobila,i onda bi se on opet iznova stanjio i rastao kroz ciklus.
Ja mislim da sam zatrudnela sa debljinom od 10mm.

_____________________________

ovom prolaznom svetu,mi smo samo osobe vise,
a jedno drugom,mi smo citav svet!

(odgovor članu kokoloko)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: ašermanov sindrom
28.4.2010 15:25:51   
kokoloko
U vreme ovulacije, odnosno 16. dc bio je 6mm. radila sam folikulometriju, odnosno radila merenje endometrijuma prošlog meseca. 5dc bio je 2mm. do 16 dc zadebljao se do 6mm. dobila sam menstruaciju 29 dc. lekar je u principu zadovoljan, jer zna moju situaciju u poslednje 2,5 godine. pošto imam i policistične jajnike, 5 dc, činilo mu se da se nijedan folikul neče izdvojiti, odnosno da ni neće doći do ovulacije.Međutim, hvala Bogu, jeste. 16dc. rekao je da je endometrijum tanak, ali je takav kakav je , i da znamo zbog čega je takav. zbog fizičkog opterećenja. milsi da bi trebalo da pokušam, ali je rekao da možda neće biti lako. Kod tankog endometrijuma teže se plod zakači, valjda. pošto sam naravno imala hiljadu piitanja: kako, zašto, šta ako? sve u svemu, rekao je da niko ne može znati da li ću uspeti da ostanem trudna, ali da treba da pokušan, ako toliko želim dete. Problem tankog endometrijuma u trudnoći nije toliko u samoj trudnoći (koliko sam razumela), već prilikom porođaja. posteljica se češće kog tankog endometijuma usaadi u zidove, i prilikom porođaja dolazi do obimnijeg krvarenja. to me je upozorio, ali i rekao; o može da bude problem ako lekar nije spreman, ali ako ja znam da imamo problem, ja onda spremim salu, 2 jedinice krvi i eto..  On se smeška, a ja sam premrla od straha.

(odgovor članu Daca88)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: ašermanov sindrom
20.5.2010 10:50:25   
kokoloko
da li je moguće da niko ne zna nikoga sa ašermanom? znam da je retko, ali baš niko user posted image  ne moguće da sam jedina.

(odgovor članu kokoloko)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: ašermanov sindrom
22.5.2010 20:33:41   
Vila78
Nisi jedina Kokoloko, i ja imam isti problem, stim sto tek treba da prodjem to sto si ti prosla...user posted image za par dana treba da uradim histeroskopiju pa cu sve dalje znati. Nista mi nije toliko strasno- ni bolovi koje sam pretrpela na revizijama nakon spontanog ni ono sto me ceka, koliko pomisao da mozda necu vise moci zatrudneti user posted image Ako ti je malo lakse, nisi jedina...

(odgovor članu kokoloko)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: ašermanov sindrom
24.5.2010 9:28:35   
kokoloko
IZVORNA PORUKA: Vila78

Nisi jedina Kokoloko, i ja imam isti problem, stim sto tek treba da prodjem to sto si ti prosla...user posted image za par dana treba da uradim histeroskopiju pa cu sve dalje znati. Nista mi nije toliko strasno- ni bolovi koje sam pretrpela na revizijama nakon spontanog ni ono sto me ceka, koliko pomisao da mozda necu vise moci zatrudneti user posted image Ako ti je malo lakse, nisi jedina...


Žao mi je, Vila. Znam kako ti je, nažalost. Jel imaš dijagnozu ašerman, ili prepoznaješ simptome? Jel imaš menstruaciju ili ne?

(odgovor članu Vila78)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: ašermanov sindrom
26.5.2010 8:45:24   
Vila78
Evo od juce imam tu Dg ...imala sam izostanak menstruacije i jake bolove ne znajuci uopste sta me je snaslo te sam pokusavala antibioticima resiti stvar, medjutim uzrok je ocigledno nesto drugo tj. ascherman. Ispostavilo se da je jedan deo materice ocuvan a drugi ce pokusati resiti drugom operativnom histeroskopijom. Nisam ni znala da tako nesto postoji dok me nije strefilo. Jesi li ti radila HSG mozda?

(odgovor članu kokoloko)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: ašermanov sindrom
26.5.2010 9:45:09   
kokoloko
nisam radila HSG, samo histeroskopiju. šta će tebi raditi? znam za bolove i ja sam ih imala.grozno.

(odgovor članu Vila78)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: ašermanov sindrom
21.6.2010 13:09:19   
hope74
Drage moje vec dugo dugo tragam za nekim ko ima isti problem kao ja, a to je Asherman Syndorm. Tim problemom sam okupirana poslednjih pet godina.
Problem je nastao posle vantelesne oplodnje, naime posle vantelesne sam ostala u drugom stanju ali obzirom da je bio mised, morali su da urade kiretazu. Posle kiretaze sam dobila jedan normalan ciklus a nakon toga vise nisam imala normalnu menstruaciju. Vec godinama pokusavam da nadjem nekoga ko ce mi pomoci. Radila sam tri histeroskopije u Bg i jednu u Ljubljani na njihovoj drzavnoj klinici, sada sam u kontaktu sa klinikom u Pragu, Pronatal a ako i to ne uspe ne znam sta cu!
U ovih pet godina mislim da ne postoje lekovi koje nisam pila, trenutno sam na terapiji estradiol i primulot nor.
Ja sam u nekoliko navrata imala endometrijum 6mm, pa jednom 8mm, to je bilo iste te godine kada je radjena kiretaza, medjutim kako sam krenula sa hormonskim terapijama rezultati su sve lošiji, sada mi endometrijum jedva predje 4mm. Dok sam imala spiralu, jos sam i krvarila, kako su nju izvadili krvarenje je katastrofa, nista, jako se plasim!user posted image
Kokoloko ko je tebi preporucio da nosis spiralu dve godine? Meni su rekli da je sest meseci maksimum. Ja sam je nosila u dva navrata po sest meseci.

(odgovor članu kokoloko)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: ašermanov sindrom
21.6.2010 13:12:03   
hope74
Drage moje vec dugo dugo tragam za nekim ko ima isti problem kao ja, a to je Asherman Syndorm. Tim problemom sam okupirana poslednjih pet godina.
Problem je nastao posle vantelesne oplodnje, naime posle vantelesne sam ostala u drugom stanju ali obzirom da je bio mised, morali su da urade kiretazu. Posle kiretaze sam dobila jedan normalan ciklus a nakon toga vise nisam imala normalnu menstruaciju. Vec godinama pokusavam da nadjem nekoga ko ce mi pomoci. Radila sam tri histeroskopije u Bg i jednu u Ljubljani na njihovoj drzavnoj klinici, sada sam u kontaktu sa klinikom u Pragu, Pronatal a ako i to ne uspe ne znam sta cu!
U ovih pet godina mislim da ne postoje lekovi koje nisam pila, trenutno sam na terapiji estradiol i primulot nor.
Ja sam u nekoliko navrata imala endometrijum 6mm, pa jednom 8mm, to je bilo iste te godine kada je radjena kiretaza, medjutim kako sam krenula sa hormonskim terapijama rezultati su sve lošiji, sada mi endometrijum jedva predje 4mm. Dok sam imala spiralu, jos sam i krvarila, kako su nju izvadili krvarenje je katastrofa, nista, jako se plasim!user posted image
Kokoloko ko je tebi preporucio da nosis spiralu dve godine? Meni su rekli da je sest meseci maksimum. Ja sam je nosila u dva navrata po sest meseci.

(odgovor članu kokoloko)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: ašermanov sindrom
21.6.2010 20:43:42   
Mishica 77
 Drage moje user posted image
Ne znam da li ovo može da vas uteši ali imam poznanicu koja je sa dijagnozom Sy Asherman iznela dve trudnoće. user posted image
Doduše imala je preko 35 godina i puuuuuno je pokušavala ali je sada srećna majka. user posted image


_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu hope74)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: ašermanov sindrom
22.6.2010 14:23:35   
kokoloko
znači nam, kako da ne. lepo je znati da u sa ovom dijagnozom žene rađaju. hvala na informaciji.
Hope74, žao mi je. a šta ti lekari kažu?i meni je menstruacija bila mnogo bolja kad sam imala spiralu. sada bez nje sve je oskudnija i oskudnija, ali je ima. ja pokušavam da zatrudnim. šta su tebi rekli?da pokušavaš?da li imaš dece?

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: ašermanov sindrom
24.6.2010 9:28:47   
hope74
Nemam decu, da bar imam jedno sve bi bilo mnogo lakse!
A sto se lekara tice, ja mislim da oni nemaju pojma, jer osnovni problem lekara je sujeta, a u ovakvim situacimaja timski rad je jako bitan. U nasem slucaju endokrinolog i ginekolog moraju da saradjuju, jer kako ginekolog moze da zna kako i koliko moze da dozira neki hormon.
I meni je menstruacija bila bolja dok sam imala spiralu, i endometrijum mi je bio deblji, ali sad je to sve jako, jako slabo endometrijum je 4mm a samim tim i ciklus je slab!
Trenutno sam pod terapijama Prof. Svetlane Vujovic, 5. jula imam zakazanu kontrolu pa cu videti sta ona ima da kaze, moj utisak je da terapija ne deluje, ali to je po njoj normalno jer je leku potrebno tri meseca da bi delovao. Istini za volju i Cyclo-Proginove dok sam pila tek je posle tri meseca doslo reakcije.
Ne znam sta da kazem, nisam jos spremna da odustanem. U medjuvremenu sam stupila u kontakt sa nekom klinkom u Pragu, pa cu videti sta oni imaju da mi kazu!
U svakom slucaju javicu se sa novim vestima!
Pozdrav!

(odgovor članu kokoloko)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: ašermanov sindrom
24.6.2010 9:40:05   
hope74
... nisam ti sve odgovorila, da neki lekari kazu da svaka zena koja ima matericu moze da postane majka i da ova moja situacija ima resenje, do nekih koji kazu da ako je bazalni sloj toliko oguljen nema nista od trudnoce, jedino surogat!
Kada sam bila u Ljubljani, doktor koji mi je tamo radio dijagnosticku histeroskopiju je rekao da je endometrijum toliko ne ispitana oblast i da nigde ne pise koliki on mora biti da bi zena ostala trudna u suprotnom bi vam garantovali da sa endom. od 12mm morate ostati trudni. On je imao zenu koja je imala endom.5mm i ostala je trudna, trudnocu je normalno iznela bez ikakvih problema. I jos mi je rekao ako oni u Bgd. nece da vam rade, dodjite ovde ja cu. Pravo da ti kazem to je tamo jeftinije, ali bi ja svakako volela da malo pojacam moj endom. I jos sto je karakteristicno kada rade dijagnostiku, nema tolikih priprema kao ovde to ti se vodi kao neki pregled, bez krvne grupe, slike, briseva, covek se smejao i kaze to je samo da vam uzmu sto vise para, to su gluposti!!! Sve je bilo gotovo za 15 min.

(odgovor članu hope74)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: ašermanov sindrom
1.1.2011 11:36:27   
pepino
Nakon drugog spontanog kada su me za 5 dana 2 puta kiretirali,ja se malo plasim da mi nisu ostetili matericuuser posted image
Dr. je rekao da je sve ok,bila sam kod par Dr. na UZ,imam menstruacije(Da li zena kojoj ostete matericu prilikom kiretaze moze da ima menstruaciju prirodno,bez terapije?),pa me zanima kako mogu da vidim da li mi je materica ok?Da li je jedini nacin histeroskopija ili se to moze vidjeti i na UZ?
Imala sam nakon toga(spontanog) histeroskopiju kada su mi odstranili septum,kontam da bi mi rekli da nesto nije ok,ali sve su mi to radili isti Dr. pa mozda ako su zabrljali ne bi ni rekli,takodje se plasim da li je sve ok i nakon te histeroskopije jer sam imala ogroman septum!?user posted image
Zadnja 2 mjeseca kada sam isla na UZ endometrium mi je dosta tanak za te dane,imam produzene cikluse pa Dr. konta da je zbog toga,ali se ja opet plasim!user posted image

(odgovor članu hope74)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: ašermanov sindrom
16.2.2011 9:24:14   
kokoloko
DRage moje, već sam pisala o dijagnozi Ašermanov sindrom i o tome kako sam je zaradila. kako sam pre tri godine, sad već skoro četiri uspela da vratim menstruaciju nakon spontanog, ponovo mi ese dežava ista stvar. nakon drugog spontanog u septembru prošle godine, još uvek nisam dobila menstruaciju, ni spontano ni stimulisano. dobila opet uput za bolnicu, i verovatno me opet čeka histeroskopija. kako sam ovo sve preživela već jednom, muka mi je od svega.

(odgovor članu pepino)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: ašermanov sindrom
16.2.2011 12:31:12   
moja ciklama
kokoloko, ništa od user posted image .
E jbg.
Molim te, idi u Front i traži da ti Prof.Vasiljević, prvp pregleda, a onda i uradi histeroskopiju.

Javljaj se.


_____________________________

Ko ne doživi to na svojoj koži onda ne može ni da zamisli kako to ume da boli i koliko to ume da te promeni.

(odgovor članu kokoloko)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Kako prepoznati implantacijsko krvarenje?
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje i po čemu se ono razlikuje od menstruacije?
Bakterijska vaginoza
Najnovije preporuke svetskih stručnjaka su da bakterijsku vaginozu, koja je u 50 odsto slučajeva asimptomatska, ne treba...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here