|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: TV usporava razvoj govora
13.9.2012 10:50:49   
Lu
Tash, Nody se zove Zvonko na hrvatskom zato što zvoni kapicom kad ide, bolje to nego da su bukvalno preveli "glupan"user posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 276
   RE: TV usporava razvoj govora
13.9.2012 10:55:40   
Modessty
Danilo nešto slabo gleda Nodija. A Tomasa (voz) voli ali mi imamo neke stare epizode koje nisu baš za njegov uzrast. Kad nahavatmo na TV-u ove nove baš se zagleda u crtać.
Voli da pogleda i Pocoyo i Malo kraljevstvo. Pepa je hit. Nuki mu je takodje interesantan, ali ga nešto nisam našla na YouTube.

Voli da čitamo knjigice pred spavanje. I to radimo umesto gledanja crtaća uveče.

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 277
   RE: TV usporava razvoj govora
13.9.2012 10:56:58   
Anoniman
Ma znam zašto se zove Zvonko.
Glupan user posted image user posted image user posted image , google prevodilac kaže "mamlaz". user posted image
Na srpskom je Nodi, i meni je to više ok nego da se imena sinhronizuju. Mislim, u celom svetu je Nodi, i sva deca ga znaju kao Nodi, i sada naša deca ga znaju kao Zvonka. user posted image Meni je to bzvz.

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 278
   RE: TV usporava razvoj govora
13.9.2012 13:04:33   
Brand new mama
IZVORNA PORUKA: Lu RR

IZVORNA PORUKA: Yula

Da li ste gledali Traktor Toma hrvatsku sinhronizaciju? user posted image Ono definitivno usporava i razvoj govora i razvoj interesovanja za crtace, dobro je za uspavljivanje.

user posted image
Moj R. sebi sam prebacuje na engleski, hrvatski ili srpski (crtići koji imaju te titlove) i onda se hvali kako je naučio da je šargarepa - mrkva da je lijepo ljeto- lepo leto ili lipo lito ( u spužvi bob ima jedan dalmatinacuser posted image )

I Ivan voli da gleda traktor toma i pocoyovise mu ovaj nije zanimljiv,a prijeuser posted image na hrvatskom,a i meni je licno bolji(ne zato sto sam pristrasna) jer me u vecini crtaca na srpskom nervira koristenje izraza koji po meni nisu za klince od tri godine ne gleda Pepu i Nodija,jer mene nerviraju,sorry).Jos gleda Mickey Mouse Clubhouse,majstor Bob-a,Chuningtoon...Pjesmice slusa na svim,ali na prvom mjestu mu je engleski(super simple songs i gigglebellies),pa Kolibri pa Zagrebacki malisani.Dnevno gledamo oko 1 h crtace,a muziku kako kad,mada ja pjevam sa njima skoro svo vrijeme(hm-pjevam!Morala sam da rodim sebi publiku-ovako me niko pametan ne bi slusao).Broji na nasem(maternjem),engleskom i njemackom do deset_,odusevljen je kad uklaviri sta je sta -maca je cat,ili katze...
Dugo nije bio neka posebna pricalica a sada prica gramaticki poprilicno tacno(trudi se mukica,ali ponekad opali kontra padezuser posted image ) pocinje da se obraca tetama na njemackom...tako da mislim da im crtici nece previse odmoci,ako se pazi koliko i sta gledaju i naravno da se sa njima razgovara i o tome sta su gledali.
P.S.Poceo sam da se bojim sume- sta ako dodje vuk?


< Poruku je uredio Brand new mama -- 13.9.2012 13:05:03 >


_____________________________

Steh auf, wenn du am Boden bist

https://www.youtube.com/watch?v=I3z-gqLGIKU

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 279
   RE: TV usporava razvoj govora
13.9.2012 17:45:49   
vukosava
Moje dete je jos uvek kuci, ne ide u vrtic. Mi pricamo samo sprski. Najsmesnije mi je kad pocne da govori: wow, tick tock, yes, no, ono americko o o i tako neke reci iz crtanog.

(odgovor članu Brand new mama)
Direktna veza do poruke: 280
   RE: TV usporava razvoj govora
13.9.2012 17:48:54   
vukosava

IZVORNA PORUKA: ninicak

Bolje vas nasla :)
Ne, stvarno mi idu na zivce ljudi koji se nicim izazvano hvale svojom malom i velikom decom i unucima. Ono tipa, spretnete komsinicu:
Vi: Dobar dan tetka Cano, kako ste?
Ona: Evo idem s pijace, dolaze mi unuci na rucak, spremam ....(5 razlicitih jela)
Vi:Lepo, lepo, dovi - (prekida vas)
Ona: Da, eto moj Sasa je diplomirao prekjuce pa ide u Ameriku na dve godine, pa da dodje dok ne ode, kupio mu otac kola, da ne ide aVtobusom, a doci ce i njegova devojka inace studira medEcinu, peta godina, najbolja je u klasi, svi profesori je hvale, a roditelji su joj stari lekari, poznati, rade u Kamenici, tamo sam ja bila prosle godine na kontroli, pa su mi oni sredili da prodjem brze, prava gospoda, bas fini ljudi, imaju stan na Limanu 1, cetvorosoban i jos dva na Grbavici, al to izdaju da ona ima za putovanja, evo bas su letos bili negde u Africi, ne secam se, a inace......
Vi: do sad ste se iskljucili,klimate glavom i razmisljate oce li vam procuriti kesa s mlekom koje ste kupili ili ce se samo pojvariti posto je 48 stepeni, a Cana vam objasnjava koliko su njena deca i unuci uspesni ...u prolazu...
Samo nek su deca zdrava!


Hihi, pa da. Zato ja kazem moja mala samo diferencijalne jednacine za sada resava, tim ostalim stvarima ne zamara svoju malu glavicu user posted image Zezam se, zene bez namere da sad skoci vas 5 kako se sprdam na ovako bitnoj temi.

Ja cu biti super srecna ako mi dete ne bude govorilo maternji kao predstonaslednik a velika je sansa da bas hoce.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 281
   RE: TV usporava razvoj govora
14.9.2012 1:59:58   
Brand new mama
Nece,ne brigaj-prestolonasledniku nije srpski bio maternji.mene su vec bili uveliko izdavili sa teorijama da sam trebala sa njima da pricam njemacki-ma yes,kako da nouuser posted image !tupila sam da je najvaznije da nauce pravilno svoj jezik,a ostalo ce sve doci..ja ga ucim samo nekim rijecima i izrazima da moze da prezivi u vrticu.ostalo nek ga uce nativni govorniciuser posted image ,a ne ja broken deutchuser posted image
P.S.A jos joj nisi rekla za Ojlera?E,Vuko,Vuko,de ce to dete sa vamauser posted image Ja sam mislila da vi,masinci ,njega prvog pominjeteuser posted image

< Poruku je uredio Brand new mama -- 14.9.2012 2:05:24 >


_____________________________

Steh auf, wenn du am Boden bist

https://www.youtube.com/watch?v=I3z-gqLGIKU

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 282
   RE: TV usporava razvoj govora
14.9.2012 9:28:36   
Anoniman

IZVORNA PORUKA: vukosava

Moje dete je jos uvek kuci, ne ide u vrtic. Mi pricamo samo sprski. Najsmesnije mi je kad pocne da govori: wow, tick tock, yes, no, ono americko o o i tako neke reci iz crtanog.

user posted image Mićko se navukao na dve pesme: Suspicious minds (Elvis) i Miracle worker (tu mu je najdraži Jagger jer se "dere!"user posted image ) i stalno traži ta dva spota da gleda i ponavlja reči/fraze i nema pojma šta znače, ali jako je sladak što se trudi user posted image

(odgovor članu vukosava)
  Direktna veza do poruke: 283
   RE: TV usporava razvoj govora
14.9.2012 17:36:39   
Yula
Cujte zene, nema to veze sto je na Hrvatskom jeziku sinhronizacija, pa mi smo kao klinci odrasli na Globusovim prevodima knjiga, vec je bas, bas lose odradjeno u smislu da je sve ravno pricano, kao da su glumci bili pospani. Kada lik treba da se raduje i usklikne on i dalje mrndza nesto kroz bradu. I sto je Tasha spomenula, neka imena su drugacija od originala, sto mi je isto bzvz. Mi smo prvo gledali TT na Hrvatskom, pa tek posle na Srpskom i bas je razlika bila upadljiva.

Ja detetu ne mogu da pustam stare dugometrazne crtace na Srpskom jer su bas lose odradjeni, cuje se uporedo original na Engleskom i sinhronizacija na Srpskom. Uzas blagi. Ali Taktor Tom je doradjen za medalju, bas sam prijatno iznenadjena, zato samo njega i gleda i ponekada Nodija, ali su video klipovi Nodija na you tube jako loseg kvaliteta slike.

Kod nas je u igri i taj momenat sto smo u inostranstvu i mali ce uskoro poceti da uci i jezik zemlje u kojoj zivimo, pa zelim do tada da dobro barata srpskim, a kasnije ce gledati crtace na svim jezicima koji ga budu zanimali.

< Poruku je uredio Yula -- 14.9.2012 17:37:47 >


_____________________________

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.


(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 284
   RE: TV usporava razvoj govora
14.9.2012 21:44:49   
Snelle
Razmišljam sinoć nešto - čitala sam Lani knjigu Pinokio pred spavanje. Ona samo pažljivo sluša i gleda fotografije u knjizi. Zar nije i ovo jednosmerna "komunikacija" kao što je slučaj sa gledanjem TV-a? Onda, po toj logici, ispada da je i čitanje knjiga nepovoljno za njihov razvoj. Kad uporedim, definitivno mi nema veze razvoj deteta sa gledanjem TV-a.

_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 285
   RE: TV usporava razvoj govora
14.9.2012 21:47:13   
Anoniman
Ali Snelle, čitanjem se razvija njihova mašta, jer oni svaku reč koju im pročitamo projektuju u svojoj glavi na neko svoj emalo platno, zamišljaju likove i scene...a kad gledaju tv to im je već "servirano". Pri tom, ovo nije protiv tva-a, jer smatram da je odličan dok je ograničen, nego u korist čitanjauser posted image

(odgovor članu Snelle)
  Direktna veza do poruke: 286
   RE: TV usporava razvoj govora
14.9.2012 21:49:53   
Snelle
Nedjo, ona je gledala fotografije u knjizi, tako da je i to bilo već servirano, nije imala šta tu da smišlja i razmišlja, mašta user posted image

_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 287
   RE: TV usporava razvoj govora
14.9.2012 21:51:17   
Anoniman
Ali ako ti na jednoj stranici imaš 10-20 redova teksta i jednu fotografiju koja prikazuje samo jedan delić tog teksta, onda ima i zamišljanja, zar neuser posted image

(odgovor članu Snelle)
  Direktna veza do poruke: 288
   RE: TV usporava razvoj govora
14.9.2012 21:54:02   
red3lilu

IZVORNA PORUKA: Snelle

Razmišljam sinoć nešto - čitala sam Lani knjigu Pinokio pred spavanje. Ona samo pažljivo sluša i gleda fotografije u knjizi. Zar nije i ovo jednosmerna "komunikacija" kao što je slučaj sa gledanjem TV-a? Onda, po toj logici, ispada da je i čitanje knjiga nepovoljno za njihov razvoj. Kad uporedim, definitivno mi nema veze razvoj deteta sa gledanjem TV-a.


Ona je možda još malena, ali će te knjige još dugo biti aktuelne. Moj Nidža je toliko upijao priče i slike da sada on meni priča priče iz istih knjiga i to listajući i gledajući slike, bez greške prenese kompletnu radnju...Uskoro, kada nauči da čita otvoriće mu se još jedna dimenzija...

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 289
   RE: TV usporava razvoj govora
14.9.2012 21:57:16   
Snelle
L za sada više prepričava crtaće nego knjige. Valjda su joj crtaći upečatljiviji user posted image
A najveći gušt mi je kad joj pročitam neku knjigu, kao npr Dambo, pa joj onda pustim taj isti crtać, to je uživanje user posted image

_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu red3lilu)
Direktna veza do poruke: 290
   RE: TV usporava razvoj govora
15.9.2012 9:26:32   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Snelle

Razmišljam sinoć nešto - čitala sam Lani knjigu Pinokio pred spavanje. Ona samo pažljivo sluša i gleda fotografije u knjizi. Zar nije i ovo jednosmerna "komunikacija" kao što je slučaj sa gledanjem TV-a? Onda, po toj logici, ispada da je i čitanje knjiga nepovoljno za njihov razvoj. Kad uporedim, definitivno mi nema veze razvoj deteta sa gledanjem TV-a.


Kod nas je to bilo ovako-počela sam sa pričom Tri praset_a... Prvo sam mu pričala onako iz glave i toliko mu se dopalo, da smo kupili knjigu... Onda je nekoliko večeri samo gledao slike i slušao šta mu pričamo, a onda sam počela da ga uključujem: i prvo prase je sagradilo kuću od...? a onda je došao vuk i rekao...? i slično. Bitno je samo da se priča uvek ponavlja identično. Jedno veče sam je ispričao celu priču samo gledajući slike, i to sa sve Jednom davno...i Čiča miča gotova pjiča user posted image user posted image

< Poruku je uredio n i n a -- 15.9.2012 9:27:04 >

(odgovor članu Snelle)
  Direktna veza do poruke: 291
   RE: TV usporava razvoj govora
15.9.2012 11:00:39   
Snelle

IZVORNA PORUKA: n i n a

Jedno veče sam je ispričao celu priču samo gledajući slike, i to sa sve Jednom davno...i Čiča miča gotova pjiča user posted image user posted image


Kod Lane sve počinje sa: Jednog dana...user posted image i meni je završetak uvek sa Čiča miča...taj deo jedva dočekam user posted image jer kad pričaš jednu istu priču zilion puta postane ti dosadno da je pričaš po zilion i prvi put user posted image


_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 292
   RE: TV usporava razvoj govora
15.9.2012 12:22:45   
Mama 78
Ovo nema veze sa istinom,ako je Kata naucila da prica to je bilo bas zahvaljujuci crtanim filmovima sa godinu i po dana pricala vrlo lepo i cisto,nikad nije pricala bebeci.

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 293
   RE: TV usporava razvoj govora
30.12.2012 13:59:58   
jelenica011
ne znam sta da kazem... moj gledao baby tv i mislim da mu je usporilo govor. ali sta cu, baba i deda ga cuvaju dok radim i lakse im je da puste baby tv i gurnu mu cuclu.. jos ne govori a ima 18 mesecvi. ne znam

(odgovor članu Mama 78)
Direktna veza do poruke: 294
   RE: TV usporava razvoj govora
30.12.2012 20:40:18   
sneza24
Jelenice moj sin nije uopste gledao tv pa je počeo da priča sa skoro 2,5 god kad je i počeo da gleda crtani.

_____________________________

Nije vazno sto ne cinimo dobro, vazno je da ne cinimo zlo. - Mesa Selimovic

(odgovor članu jelenica011)
Direktna veza do poruke: 295
   RE: TV usporava razvoj govora
30.12.2012 20:45:05   
Verolina
TV ne usporava razvoj govora, vec usvajanje pasivnog recnika koji dete usvaja iz prica ukucana. Dete ce vam progovoriti i sa i bez TV, ali sa TV_om ce uglavnom imati manji fond reci, sem ako su mu roditelji vece "intelektualne batine" od voditelja na Pinku.

_____________________________

Sve zelje su izasle iz mene. Potrosila sam ih na druge. I sad vise ne znam kako se zeli. Ne znam kako se nada.Zelim da mi se vrati ista kolicina dobra koju sam drugima zelela. Zelim ponovo zelju u sebi. Zalim da budem sebicna.

(odgovor članu sneza24)
Direktna veza do poruke: 296
   RE: TV usporava razvoj govora
18.12.2015 17:22:31   
Jasn@
Treba znati šta djetetu pustiti na TV-u. Naravno da neće dobro razvijati govor ako će gledat razne Big Brothere, Farme, ovakve ličnosti i slične gluposti. Ako im se pusti kvalitetan sadržaj i TV može biti koristan!

(odgovor članu Verolina)
Direktna veza do poruke: 297
   RE: TV usporava razvoj govora
14.12.2016 7:58:51   
Anck Su Nmaun
Deca su u vrticu imali razgovor sa Logopedom, i juce su svi dobili papirice koje vezbe da rade za artikulaciju i sta je kome jos potrebno. Kod nas konkretno mala razlika izmedju slova j i lj ali nista strano , vezbamo.
Ali da nije zadovoljna u opste decom ne samo u nasem vrticu nego uopsteno, i da sve to povlaci gledanje puno televizije , kompjutera i mobilnih spravica...sto i jeste tacno.

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 298
   RE: TV usporava razvoj govora
14.12.2016 8:09:30   
Sanjica26 RR
Slazem se sa svemu napisanom. Ja bih dodala da preterano gledanje TV, igranje igrica kod dece izaziva pasivnost, asocijalnost. Takodje, oponasaju glavne junake.
Kod nas se dozirano gleda TV. Cak smo neke crtace ukinuli, jer T ume to da u svojoj glavi razvije i posle se plasi nocu. Njen fond je jako bogat, ali ne zbog TV-a nego zbog citanja knjiga.

< Poruku je uredio Sanjica26 -- 14.12.2016 8:10:38 >


_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 299
   RE: TV usporava razvoj govora
14.12.2016 8:13:14   
Anck Su Nmaun
I kod nas su pojedini kanali zabranjeni, bas pratim sta gledaju jer znaju posle da se plase i sanjaju gluposti.
Posto su jos jako mali da sami citaju, pored toga sto im ja citam, razgovor mnogo pomazze razvoju govora. Sto takodje smatraju da je smanjeno jer razgovor zamenjujemo gledanjem televizije.

(odgovor članu Sanjica26 RR)
Direktna veza do poruke: 300
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Mamina mama je više vezana za unuke od tat...
Mamina mama obično ima jaču vezu sa svojim unucima, naučnici veruju zato što je ona rodila ćerku koja je rodila to unuče...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Da li ispuštate vetrove pred svojim dragim?
maslacak



Da (54%)

Ne (46%)


Ukupan broj glasova: 26

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here