|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Rast ploda po nedeljama
4.2.2009 14:42:05   
Anoniman
Rast ploda po nedeljama, 1. tromesečje
Rast ploda po nedeljama, 2. tromesečje
Rast ploda po nedeljama, 3. tromesečje
Ringerajin kalendar trudnoće

Da vam budem iskrena, tek pre koji dan sam počela da čitam članke na rr... pre uvek samo na forum i tu se zakucam. user posted image  Kada sam shvatila da ima pametnih textova, odlučila sam i vas da edukujem šta sve ima na ovoj našoj rr... user posted image
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Rast ploda po nedeljama
4.2.2009 14:43:07   
guppy RR
user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Rast ploda po nedeljama
1.11.2009 21:47:11   
Anoniman
Razvoj bebe do VI nedelje trudnoće

okom prve dve nedelje menstrualnog ciklusa, telo vam se priprema da ovulira - hormoni stimulišu jajnike da naprave i oslobode jajnu ćeliju iz jajnika u jajovod i istovremeno signaliziraju unutrašnjosti vaše materice, endometrijumu, da se zadeblja, i tako se pripremi za oplođenu jajnu ćeliju. Oslobađanje jajne ćelije - ovulacija, događa se najčešće oko dve nedelje nakon PRVOG dana menstrualnog ciklusa, ali to zavisi od dužine ciklusa, tako da ovulacija nije uvek četrnaestog dana ciklusa. Kada dođe do ovulacije, jajna ćelija počinje da putuje niz jajovod, gde se obično i oplodi. Kada dođe do oplodnje jajne ćelije (fertilizacije), jajna ćelija nastavlja svoj put ka materici, gde će se ugnezditi u njenoj unutrašnjosti (implantacija). Tokom puta kroz jajovod jajna ćelija počinje da se deli i kada stigne do materice, već ima oko 100 ćelija, a unutrašnjost joj je ispunjena tečnošću i zove se blastocista. Blastocista ima dva sloja ćelija - unutrašnji i spoljašnji. Od spoljašnjeg će postati posteljica, a od unutrašnjeg beba. Prečnik blastociste je 0.1-0.2 mm. Istovremeno se žumančana kesa, koja će biti bebi izvor hrane sve dok se ne formira posteljica koja će potom preuzeti tu funkciju. Ako se iz jajnika oslobode dve jajne ćelije i oplode sa dva odvojena spermatozoida, stvoreni su dizigotni ili dvojajčani blizanci, koji imaju različit genetski materijal. Oni mogu biti istog ili različitog pola, mogu ličiti, ali i ne moraju. Ako se jedna jajna ćelija oplodi, a tek kasnije podeli na dva dela, dolazi do stvaranja identičnih JEDNOJAJÄŒANIH, MONOZIGOTNIH blizanaca. Ako se podeli na tri dela, stvaraju se trojke, itd…Identični blizanci imaju isti genetski materijal tako da su istog pola i lice. Samo jedna trećina blizanaca su identični, tj monozigotni. Od oplodnje do 12. nedelje trudnoće plod se naziva "embrion". Embrion se nalazi u materici, a ćelije koje se nalaze sa spoljne strane razvijaju izraštaje poput pipaka da bi se povezale sa krvlju koju treba da obezbedi majka. Unutrašnji sloj ćelija obrazuje prvo dva a posle tri sloja, a iz svakog od njih diferencira se drugi organski sistem - iz jednog se razvije mozak i centralni nervni sistem, koža, oči i uši, iz drugog pluća, želudac i creva, a iz trećeg srce, krv, mišici i kosti. Oko pete nedelje na delu embriona od koga će postati leđa, formira se neuralna cev, iz koje će nastati mozak i kičmena moždina.

Razvoj bebe od VI do X nedelje trudnoće

VI NEDELJA - formira se bebina glava glava i mozak u njoj. Mogu da se vide otkucaji srca! Na glavi se naziru rupice iz kojih će se razviti uši, kao i zadebljanja, koja ce jednom biti oči. Beba ima telo, osnovu mozga i četiri pupoljka od kojih ce nastati ruke i noge. Formiraju se usta i vilica. Veličina bebe je sada oko 6 mm.

VII NEDELJA - Srce bebe podeljeno je na levu i desnu komoru, mogu se videti pupljci nogu i ruku sa mestima gde će biti prstići. Razvili su se primarni vazdušni putevi. Glavica je mnogo veća od tela. Razvijaju se očna sočiva, nozdrve, gušterača I bronhije. Beba je sada oko 8-10 mm - veličine zrna graška!

VIII NEDELJA - Vaša beba se menja iz dana u dan! Polako se formira lice, oči se sad bolje vide i postoje usta. Nazire se i vrh nosa. Najvažniji organi su već formirani - srce, mozak, pluća, bubrezi, jetra i creva. Počinju da se granaju bronhije. Srce bebe se čuje na ultrazvuku i kuca mnogo brže od vašeg, oko 160 otkucaja/min. Formirane su oči i uši, a beba može da otvara usta. Noge i ruke se miču i izdužuju, a beba dobija laktove. Na UZ se mogu videti mali pokreti glave i tela. Počinju da se obrazuju creva. Dužina bebe je oko 25 mm.


IX NEDELJA - U ovoj nedelji može se videti spoljašnje uvo vaše bebe. Počinju da se formiraju kosti i hrkavice, ruke i noge rastu brzo i razvijaju se i prsti na nogama i rukama. Šake i prsti na rukama se vide bolje od stopala i prstiju na nogama. Creva počinju da izlaze iz pupčanika i sele se u stomak, jer telo raste i sad ima više mesta. Beba se pokreće mnogo jasnije. Beba je od temena do kraja kičme (guze) dugačka oko 30 mm, a teška oko 3 gr.

X NEDELJA - Da možete sad izbliza da vidite svoju bebu, bili biste iznenadjeni koliko liči na pravog čoveka! Razvijeni su prsti na rukama i nogama, kao i većina velikih zglobova - laktovi, rame, koleno, zglobovi na rukama i nogama. Beba pliva unutar materice, a kada mama i tata to vide na ultrazvuku, ne mogu da shvate da im se beba pokreće, a da majka još ne oseća pokrete. To je normalno, jer pokreti moraju biti dovoljno jaki, a dete dovoljno veliko da bi ih majka mogla osetiti. Dužina bebe je oko 35 mm, a težina 5 gr.

Razvoj bebe od XI do XV nedelje trudnoće

XI NEDELJA - Ove nedelje se polako završava razvoj svih glavnih organa i polako se možete opustiti - prolazi period u kome je dete jako osetljivo i u kome može da dođe do razvoja teških anomalija. Vaša beba ulazi u period brzih promena i za nekoliko nedelja će joj se dužina udvostručiti! Formiraju se jajnici i testisi, a razvijaju se i spoljni polni organi, ali je čak i na veoma dobrim ultrazvučnim aparatima teško sa sigurnošću reći da li je beba devojčica ili dečak. Glava je još uvek nesrazmerno velika - otprilike čini jednu polovinu tela. Kapci su zatvoreni, a ove ili sledeće nedelje počinje da cirkuliše krv izmedju bebe i materice i posteljica počinje da vrši svoju funkciju ishrane putem majčine krvi. Dužina bebe od temena do kraja kičme (guze) je oko 55 mm, a težina 10 g.

XII NEDELJA - Od ove nedelje vaša beba se zove fetus. Sa 12 nedelja beba je potpuno formirana, ima sve organe, mišiće, udove i kosti - od sada do rođenja samo raste i sazreva. Glava postaje okrugla. Vidi se i kičma, ručice i nožice, prsti na nogama i rukama su potpuno razdvojeni. Ima lep profil i skače na sve strane! Na prstima ruku i nogu počinje razvoj noktiju. Počinje da se nakuplja plodova voda pošto bebini bubrezi počinju da stvaraju i izlučuju mokraću. Mišići u zidu creva počinju da vežbaju pokrete peristaltike - crevne pokrete koji služe za varenje hrane. hipofiza počinje da stvara hormone. Dužina bebe od temena do kraja kičme (guze) je oko 65 mm, a težina 18 g

XIII NEDELJA - Lice sve više liči na pravo lice jer se oči približavaju, a uši se pomeraju na uobičajena mesta. Glava polako počinje da usporava svoj rast, a telo brže raste, pa ona ne deluje jako velika u odnosu na telo - kada se beba rodi trebalo bi da bude oko 1/4 dužine celog tela. Creva se povlače još dublje u telo, jetra pocinje da luči žuć a pankreas da proizvodi insulin. Dužina bebe od temena do kraja kičme (guze) je 75 mm, težina 30 gr

XIV NEDELJA - Beba je mnogo elastičnija i može da pomera glavu, usta, ruke, zglobove, noge i stopala, čak i prste na nogama. Vrat je duži i jači, i do pre nekoliko nedelja, bebina brada je morala da se naslanja direktno na grudni koš, a sada više ne mora. Otkucaji srca se sve jasnije čuju na UZ i dvostruko su brži nego kod odraslih, oko 160/min. Oči se i dalje razvijaju i pomeraju a uši su sve bliže svojoj konačnoj destinaciji. Sve više ima i plodove vode, koja se svaka tri sata iznova stvara. Poznato je da se plodova voda delom sastoji i od mokraće bebe, ali tačan sastav još uvek nije sasvim poznat. Beba pliva u plodovoj vodi, čime se amortizuju svi pokreti majke, a ona i ispunjava disajne puteve bebe pre rođenja. Posteljica postaje sve važnija, kako za ishranu deteta, tako i kao prepreka nekim infekcijama. Još uvek se razvijaju spoljni polni organi, ali se sada već lakše može videti pol bebe. Dužina bebe od temena do karlice je 80 - 85 mm, težina 60 gr.

XV NEDELJA - Kosti bebe svakim danom postaju sve čvršće - ne zaboravite da svaki dan unosite dovoljno kalcijuma (mleko, mlečni proizvodi). Lice počinje da liči na čovečje, polako rastu obrve i trepavice. Koža je tanka i prozirna. Po koži se javljaju fine, tanke dlake - lanugo malje, koje će od sada rasti po koži bebe. Dete sada zaista liči na čoveka, noge su mu duže od ruku, a kosti svakim danom postaju čvršće. Dužina bebe od temena do karlice je 10-12 cm, težina oko 80-100 gr.

Razvoj bebe od XVI do XX nedelje trudnoće

XVI NEDELJA - Oči su sada tamo gde će i ostati i razvijaju se reflksi poput treptanja. Počinju se razvijati pluća - period od sada do sredine petog meseca je najvažniji period za razvoj pluća. Noge su sada duže nego ruke i beba često pomiče i noge i ruke, a pošto ima dosta plodove vode, dete može da se slobodno pokreće a da ga vi još uvek ne osetite. Beba mokri u amnionsku tečnost svakih 40-45 minuta. Formiraju su linije na koži prstiju, pa će dete imati svoje otiske. Na nervima se stvara "mijelin", koji ubrzava prenose impulsa kroz nervni sistem. Cirkulacija bebe postaje funkcionalna - pupčana vrpca raste I zadebljava se. Dužina bebe je 14-16 cm, težina oko 90 gr.

XVII NEDELJA - Razvijaju se uši, dete postaje osetljivije na zvuk, i čuje vaše srce. Oči su sada upravljene sasvim napred. Ako je beba dečak, počinje da mu se razvija prostata. Kosti nastavljaju osifikaciju, dalje se razvijaju jagodice na prstima. Koža fetusa je prozirna - jako je malo potkožnog masnog tkiva. Dužina bebe je 21 cm, težina 140 gr

XVIII NEDELJA - Beba počinje da dobija masno tkivo ispod kože, koje će do momenta rođenja činiti oko 3/4 ukupne težine deteta. Beba i posteljica su otprilike iste veličine. Posteljica od sada raste u prečniku, ali ne i u debljini. Na ultrazvuku se vidi da beba sisa, guta i trepće, trepavicama koje su tek počele da rastu. Počinju da se stvaraju obrve. Kod ženskih beba formira se materica. Dužina bebe je oko 20 cm, težina oko 200 gr

XIX NEDELJA - Ranije se beba merila od temena do trtice, a sada se već meri od glave pa do pete. Rast u dužinu se malo usporava, ali na težini i dalje dobija ubrzanim tempom. Organi i dalje sazrevaju. Ako nosite devojčicu, u njenim jajnicima sada se nalaze primitivne jajne ćelije. Mlečni zubi su razvijeni, a sada počinju da se formiraju i stalni, iza njih. Zajedno sa lanugo maljama, na bebinoj koži pravi se i "verniks kazeoza", bela sirasta smesa koja štiti kožu vaše bebe - zamislite kako bi vaša koža izgledala kad biste proveli u vodi devet meseci! Beba može da čuje jake zvuke iz spoljašnje sredine i ponekad je možete osetiti kad se "iznenadi" na takve zvukove. Dužina bebe je oko 23 cm, težina oko 230 gr.

XX NEDELJA - Sada smo na pola trudnoće i beba sada provede otprilike isto vremena u spavanju i u budnom stanju kao što će i kada se bude rodila. U ovom periodu počinje izuzetno brz razvoj mozga, koji će trajati do pete godina života deteta. Počinje da se pomalja kosa na glavi. Beba se stalno pomiče - to što vi toga niste svesni sve vreme ne znači da ona miruje. Ako želite da je osetite, primirite se i koncentrišite - još uvek to nisu jaki pokreti, i nisu suviše česti. Ako blago pritisnete stomak, videćete da će i to izazvati bebine pokrete. Verniks kazeoza prijanja čvrsto za nabore na bebinoj koži i za lanugo malje, koje sada prekrivaju celo telo a koncentrisane su oko glave, vrata i na licu. Verniks pokriva bebu od glave do pete i verovatno će nestati kompletno do rođenja, naročito ako beba bude rođena na vreme. Ako se rodi pre vremena, biće ga još po telu. Dužina bebe je oko 25 cm, a težina oko 280-300 gr

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Rast ploda po nedeljama
1.11.2009 21:54:32   
Anoniman
Razvoj bebe od XXI do XXVII nedelje trudnoće

XXI NEDELJA - Faza "brzog rasta" se malo usporava, srce jača i noge dobijaju proporcije kakve će imati nakon rodjenja. Sluh je sve bolje razvijen, pa dete može da čuje i zvukove iz spoljne sredine. Ako se jako pomera i to vam smeta, blago joj pričajte i nežno držite stomak. Dužina bebe je oko 28 cm, a težina oko 370 gr

XXII NEDELJA - Koža počinje da bude deblja. Beba je "vitka", ali odlično razvijena. Kapci i obrve su formirani, a mozak počinje da se ubrzano razvija. Kosti bebe su sada već čvrste, a ubrzano mu sazrevaju i nervne ćelije. Očvršćuju kosti uha - čekić, uzengije i nakovanj i zato sad beba bolje čuje. Dužina bebe je oko 30 cm, a težina oko 420 gr

XXIII NEDELJA - Telo postaje proprorcionalno sa glavicom. Koža je nežno ružičasta i još uvek providna. Ako imate devojčicu, u njenim jajnicima se vec stvaraju jajne ćelije, a kod dečaka su skrotumi dobro razvijeni. Počinje da se stvara mekonijum, bebina prva stolica.Ako se beba sada rodi, ukoliko preživi, za šta nema velike šanse, ali u zemljama sa visokim nivoom novorođenačke nege i to je moguće, boraviće još dugo u specijalnim jedinicama za intezivnu negu, uz veliki rizik od mnogobrojnih posledica. Dužina bebe je oko 31 cm, a težina 480-500 gr.

XXIV NEDELJA - Bebino telo se polako popunjava. Sada bebu već veoma dobro osećate i znate da prepoznate kada je budna a kad spava - sama uspostavlja neki svoj ritam ponašanja. Usta i usne postaju osetljivije, oči reaguju na jak izvor svetlosti ako se uperi u stomak, a počinju da se otvaraju nozdrve. Poboljšavaju se refleksi. Dužina bebe je 30-32 cm, a težina oko 550-600 gr


XXV NEDELJA - Jeste li već osetili kako vam dete štuca? Štucanje je u stvari reakcija na to što, vežbajući disanje, beba udiše i izdiše plodovu vodu i ponekad je proguta više no što bi trebalo. Dužina bebe je 32-34 cm, a težina oko 650-700 gr

XXVI NEDELJA - Krvni sudovi u plućima počeli su se razvijati tokom prethodne nedelje, a ove nedelje se počinje razvijati samo plućno tkivo. Pluća počinju da luče "surfaktant", smesu koja prekriva unutrašnjost plućnog tkiva i omogućuje širenje pluća tokom disanja, sprečavajući da se pluća "slepe". Ispod kože se razvija potkožno masno tkivo koje će omogučiti regulaciju temperature posle rođenja - sada ga ima oko 2 do 3%. Poboljšavaju se funkcije sisanja i gutanja. Dužina bebe je oko 34 cm, a težina 700-800 gr

XXVII NEDELJA - Tokom ove nedelje mozak nastavlja svoj brzi razvoj, a pluća svoje sazrevanje. Kapci su dobro razvijeni i dete može da otvori oči. Dužina bebe je oko 36 cm, a težina 800-900 gr

Razvoj bebe od XVIII do XXXII nedelje trudnoće

XXVIII NEDELJA
- Beba ima obrve i trepavice, polako počinje da raste kosa na glavi, kapci su otvoreni a oči kompletno formirane. Površina mozga je smežurana - vijuge povećavaju površinu mozga i time i broj ćelija. Mozak sada kontroliše ritmične disajne pokrete i telesnu temperaturu. Telo je sve više zaokrugljeno, a koža je sve manje naborana. Tonus mišića se povećava. Pluća mogu da prave disajne pokrete, ali bi se beba, da se sada rodi, mučila dok diše, a i svi ostali organi bi bili jako nezreli, tako da bi zahtevala dugotrajnu posebnu negu. Beba može da prepozna vaš glas. Beba udiše i izdiše plodovu vodu, koju isto tako guta, ali i mokri u nju. Polako počinju da nestaju lanugo malje, koje će se zadržati samo na leđima i ramenima. Kostna srž potpuno preuzima stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Dužina bebe je 35-37 cm, a težina oko 1000 gr

XXIX NEDELJA - Beba sada zauzima većinu prostora u vašoj materici, jako je pokretna i stalno vežba - to vi sve jače osećate kao udarce. Na ultrazvuku se može videti kako zatvara i otvara očne kapke i ima obrve. Počinje da pokušava da fokusira pogled. Masno tkivo nastavlja da se nakuplja ispod kože - to se na ultrazvuku vidi kao "zaokrugljivanje obraščića". Težina bebe je oko 1100-1150 gr, a dužina oko 38 cm

XXX NEDELJA - Kapci se otvaraju i zatvaraju, rastu nokti na nogama. Raste količina masnog tkiva ispod kože i dete počinje ubrzano da dobija na težini. Sada je već moguće da je zauzela pravi položaj "bebe u stomaku" - sa prekrštenim rukama i nogama. Povećava se veličina glave jer sve veći mozak oblikuje lobanju. Kosa na glavi je sve deblja. Težina bebe je oko 1200-1350 gr, a dužina 37-39 cm

XXXI NEDELJA - Rast počinje polako da se usporava, ali se mozak i dalje ubrzano razvija. Sazrevanje nervnih ćelija i njihovih završetaka je završeno i beba može da oseća dodir i bol. Videćete da ako je gurnete spolja, reagovaće pokretom na dodir. Jedini organ koji još treba da se potpuno razvije su pluća. Najveći problem sa prevremeno rođenim bebama su nerazvijena pluća. Ako se početak prevremenog porođaja otkrije na vreme, bebi može da pomogne kortikosteroid, lek koji može da ubrza sazrevanje pluća. Ako je beba dečak, testisi počinju da se spuštaju u skrotume. Dužina bebe je oko 40 cm, a težina 1400-1500 gr

XXXII NEDELJA - Svih pet čula su funkcionalna u ovom periodu, nokti na nogama su formirani, a kosa na glavi nastavlja da raste. Uskoro će se većina beba namestiti tako da im je glava u vašoj karlici i na taj način počinje priprema za porođaj. Oči su otvorene tokom budnog stanja, a zatvorene dok spava. Boja očiju je uglavnom plava, bez obzira kakva će boja kasnije biti jer se pigmentacija nije potpuno razvila. Konačno formiranje pigmentacije oka zahteva izlaganje svetlosti i odvija se nekoliko nedelja nakon rođenja. Ispod kože počinje da se formira "belo" masno tkivo, što bebu čini svetlijom - koža iz crvene prelazi u ružičastu. Dužina bebe je 40-41 cm, a težina 1600-1700 gr. Blizanci u ovo doba sporije napreduju nego bebe koje ne dele matericu.

Razvoj bebe od XXXIII do XXXVI nedelje trudnoće

XXXIII NEDELJA
- Rastu nokti deteta i sad mogu narasti i do jagodica prstiju. Sada ima najviše plodove vode. Nastavlja se ubrzani rast bebinog mozga. Smanjen prostor u materici onemogućava bebu da se kreće slobodno kao do tada, pa će se i pokreti osećati manje intenzivno, ali istom učestalošću. Bebina pluća su i dalje prilično nezrela, ali beba sve više vežba disanje. Sirasti maz po koži deteta postaje sve deblji. Težina bebe je oko 1800 gr, a dužina oko 42 cm

XXXIV NEDELJA - Polako sazrevaju pluća deteta, mada još uvek nisu sasvim spremna. Razvija imunitet da bi se mogla boriti protiv blagih infekcija. Ako je beba dečak, testisi su se spustili u skrotume. Posteljica je sada teška oko 1/6 težine fetusa. Ako su u pitanju blizanci, verovatno je da će ostati u položaju u kome strenutno nalaze sve dok ne izadju napolje - sad više nemaju mesta da se mnogo pomeraju. U oko polovine blizanačkih trudnoća do porođaja dođe između 34 i 37 nedelja gestacije. Težina bebe je oko 2000 gr, dužina 42-43 cm

XXXV NEDELJA - Polako se smanjuje količina plodove vode, materica se povremeno, mada još uvek relativno retko, steže a dete ubrzano dobija na težini. Potkožno masnog tkiva u nogama i rukama nagomilava se i u rukama i nogama bebe. Težina bebe je 2150-2300 gr, a dužina oko 44 cm.

XXXVI NEDELJA - ÄŒetiri nedelje pred porođaj, dete je gotovo potpuno spremno za spoljni život, tako da čak i ako krene porođaj, ne treba da se suviše nervirate - jeste da je pre vremena, ali nije više zabrinjavajuće. U ovom periodu glavica deteta počinje da se spušta niže u karlicu, pripremajući se za porođaj. Ove nedelje potkožnog masnog tkiva je sve više i na rukama i na nogama, pa bebe dobijaju one slatke rupice na kolenima i na laktovima, a na vratu i zglobovima se stvaraju nabori. U crevima se nagomilava određena količina mekonijuma - prve bebine stolice, koja će se osloboditi ubrzo nakon rođenja. Ukoliko beba pati, desi se da ispusti sadržaj creva u plodovu vodu koja postaje zelena. Težina bebe je 2300 -2600 gr, a dužina oko 45-46 cm

Razvoj bebe od XXXVII do XL nedelje trudnoće

XXXVII NEDELJA - Svilenkaste dlačice - lanugo malje, koje su pokrivale telo vašeg deteta, polako nestaju. Beba vežba disajne pokrete, pripremajući se za život van materice. Pluća su sada već gotovo potpuno spremna za izlazak bebe i ako se sad rodi, ogromne su šanse da će sve biti u redu. Težina bebe je 2800-3000 gr, a dužina oko 47 cm.

XXXVIII NEDELJA - Beba je spremna za porođaj i ako se rodi u 38 nedelji i nakon toga, smatra se da je rođena "u terminu". U crevima se nalazi prva stolica, koja je zelena i zove se mekonijum, a koja podstiče creva da rade. Obim bebine glave i stomaka su otprilike podjednaki. Beba u ovom periodu može da dobija i do 25 g dnevno. Težina bebe je 3000-3200 gr, a dužina oko 48 cm.

XXXIX NEDELJA - Organi deteta rade kao što će raditi i kad se rodi. Posteljica polako stari, što se na ultrazvuku može videti kao pojava kalcifikacija unutar njene strukture. Većina lanugo malja je nestala, pluća su zrela i proizvodnja surfaktanta, supstance koja omogućava normalno disanje, sve je veća. Težina je 3200 - 3300 gr, a dužina oko 49 cm.

XL NEDELJA - Dete je spremno da izađe napolje i u najvećem broju slučajeva, u položaju je koji mu najviše odgovara pri izlasku u spoljni svet - prednjači glavicom, što znači da će prvo izaći glavica, pa onda telo. Mnogo ređe, prednjači zadnjica bebe i u tom slučaju potrebno je dogovoriti se sa lekarom o načinu završavanja porođaja. Veoma retko, beba je u kosom ili poprečnom položaju, i tada takođe slede dogovori oko načina završetka porođaja. Uglavnom nema više verniksa - sirastog maza, a 15% tela čini masno tkivo. Veličina i težina su prosečno oko 3500 gr i 50 cm, ali to varira od bebe do bebe i zavisi od mnogo činilaca. Svaka beba je jedinstvena i neponovljiva i nema potrebe govoriti o "idealnim težinama i dužinama".




(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Rast ploda po nedeljama
13.2.2010 18:20:26   
Verus
IZVORNA PORUKA: Nena81


IZVORNA PORUKA: mejvis

bebu!!!
Pitao me je koliko sam ja bila teška na rodjenju jer je to povezano! Ako su mame na rodjenju bile krupne bebe i njihova deca imaju 75% šanse da budu velike bebe!

A i da pitam mame sa krupnim bebama kako su prošle na porodjaju!?

Sorry duso al mislim da je tvoj dr pobrkao loncice! Ja sam bila sitna ko misic jedva preko 2500gr a rodila sam dvoje dece, 4200 i 4100. i taj UZ moze da prevari samo tako, ja sam cele trudnoce isla privatno na 4D UZ, pred ulazak u 9mes kaze meni dr majko beba ima negde oko 3000gr povedite racuna o hrani, izbegavajte slatkise, dosta vode i sl. I znas koliki mi je sin bio na rodjenju 4200gr, pa majku mu jel moguce da je dobio 1200gr za nekih 3.5nedelje ?!
Zasto bi slusala nase price kad nismo sve zene iste gradje, samo mozes da se uplasis. Ja sam niska a siroka u bokovima, lepo sam se otvorila tako da mi porodjaj ko porodjaj nije bio strasan. Mali je bio glavat pa me je pocepao ali nista sto dr nisu uspeli da zasiju . Zato mi druga beba nije pravila problem porodila sam se ocas posla, iako je bila krupna ko brat joj. Samo opusteno, imaj vere u dr i babice, i sve ce biti u redu.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Rast ploda po nedeljama
14.2.2010 11:41:33   
mejvis
Znam da je sve to jako individualno i da UZ greši.....ali sam htela da čujem iskustva sa "velikim bebama" i uopšte šta se smatra velikom bebom!?user posted image
Neno, hvala ti, baš si me ohrabrilauser posted image

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Rast ploda po nedeljama
20.2.2010 21:06:32   
She Ra
Super su tekstovi.. user posted image

Mi smo 28. nedelja i teski smo 1.300 g... Dr kaze da smo napredniji nedelju dana od parametara, ali i da postoje genetske predispozicije da beba bude velika.. user posted image


_____________________________

"Deca se prave od mame
i ne prave se od rode..
Ne veruj. To su priče!
Prave se od gotovih beba
da sama na sebe liče."
M. Antić

(odgovor članu mejvis)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Rast ploda po nedeljama
20.2.2010 21:47:33   
Anoniman
ja sam na poslednjem pregledu bila u 35.nedelji i tad je imala 2400..
nego mi je rekao da je malo "neuhranjena " po onom merenju obima stomaka..
kad je to uporedio sa merenjem butne kosti  i glavice ispada da stomak malo kasni...par dana..
rekao je da nije za brigu ali da je moguce zbog posteljice koja malo zuri...

da li ja treba da se brinem...user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu She Ra)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Rast ploda po nedeljama
20.2.2010 22:01:27   
She Ra
Ja bih ti rekla da se ne brines.. Vec si pri kraju, a to bi bio veliki problem da se desi ranije u trudnoci..
Slusaj ti docu, da je nesto opasno, odmah bi ti rekao sta da radis i kako da se ponasas.

Sve ce biti ok, ne brini user posted image


_____________________________

"Deca se prave od mame
i ne prave se od rode..
Ne veruj. To su priče!
Prave se od gotovih beba
da sama na sebe liče."
M. Antić

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Rast ploda po nedeljama
20.2.2010 22:12:46   
Anoniman
 
IZVORNA PORUKA: She Ra

Ja bih ti rekla da se ne brines.. Vec si pri kraju, a to bi bio veliki problem da se desi ranije u trudnoci..
Slusaj ti docu, da je nesto opasno, odmah bi ti rekao sta da radis i kako da se ponasas.

Sve ce biti ok, ne brini user posted image




tako i ja razmisljam...a i ta njihova merenja...stvarno vise.

(odgovor članu She Ra)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Rast ploda po nedeljama
20.2.2010 22:19:24   
gagana83
Ne brini se Oti!
Ja mislim da te njihove mere bas i nisu pouzdane.Jednom ti kazu sve je ok,sledeci put nesto ne valja pa opet na sledecem pregledu kazu kako je sve u reduuser posted image Mislim da ne mogu da izmere tacno u milimetar,dovoljno je da vrlo malo pogrese i eto problema.
Tako su i meni za Unu rekli da joj je mala glavauser posted image
Ja sam se salila kako joj nije mala glava vec ima dugacke noge,mamina manekenkauser posted image


_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Rast ploda po nedeljama
20.2.2010 22:23:39   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: gagana83

Ne brini se Oti!
Ja mislim da te njihove mere bas i nisu pouzdane.Jednom ti kazu sve je ok,sledeci put nesto ne valja pa opet na sledecem pregledu kazu kako je sve u reduuser posted image Mislim da ne mogu da izmere tacno u milimetar,dovoljno je da vrlo malo pogrese i eto problema.
Tako su i meni za Unu rekli da joj je mala glavauser posted image
Ja sam se salila kako joj nije mala glava vec ima dugacke noge,mamina manekenkauser posted image



ma znam i ja to...mojoj sestri rekli da beba ne napreduje..osedela devojka a na kraju sve ok..
HEJ sanjala sam danas da sam rodila devojcicu od 3200...e bas da vidimo!!!

(odgovor članu gagana83)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Rast ploda po nedeljama
20.2.2010 22:27:21   
She Ra
Oti, moji snovi oko bebe su se ostvarili (u vezi pola)... user posted image Bas da vidimo kolika ce cica da bude.. user posted image

_____________________________

"Deca se prave od mame
i ne prave se od rode..
Ne veruj. To su priče!
Prave se od gotovih beba
da sama na sebe liče."
M. Antić

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Rast ploda po nedeljama
4.6.2010 11:06:31   
magnetic
Bila sam pre dva dana na UZ i dr. mi rece da je beba malo bucmastija,ali da je to zato sto je kraca i da ce se to promeniti u narednim nedeljama.Gledam da je normalna kilaza bebe u 32-oj nedelji oko 1600-1700 g,a meni na slici sa uz(ako je tacno)pise 2300 g.Dr. mi je rekla da je u granicama normale,ali nesto mi je to mnogo.Joooooj samo da ne bude prevelika za porodjaj,jer sam ja dosta sitnauser posted image

_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu She Ra)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Rast ploda po nedeljama
4.6.2010 11:36:22   
pahulja76
magnetic user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image samo neka user posted image raste user posted image user posted image user posted image
ps. ako  beba bude "veca" onda je to indikacija za CR ili mozda gresimuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu magnetic)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Rast ploda po nedeljama
4.6.2010 15:06:02   
magnetic

IZVORNA PORUKA: pahulja76

magnetic user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image samo neka user posted image raste user posted image user posted image user posted image
ps. ako  beba bude "veca" onda je to indikacija za CR ili mozda gresimuser posted image user posted image user posted image

user posted image user posted image
I ja sam tako mislila,a sada sve cesce cujem da su se zene prirodno poradjale sa bebama od 4 kg.

_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu pahulja76)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Rast ploda po nedeljama
4.6.2010 15:11:27   
pahulja76
IZVORNA PORUKA: magnetic


IZVORNA PORUKA: pahulja76

magnetic user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image samo neka user posted image raste user posted image user posted image user posted image
ps. ako  beba bude "veca" onda je to indikacija za CR ili mozda gresimuser posted image user posted image user posted image

user posted image user posted image
I ja sam tako mislila,a sada sve cesce cujem da su se zene prirodno poradjale sa bebama od 4 kg.


ne znam draga, al mislim da ce dr odluciti sta je najbolje i za bebu i za tebe
ljubim punoooooooooooooooooooooooo i user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu magnetic)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Rast ploda po nedeljama
4.6.2010 15:17:16   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: pahulja76

IZVORNA PORUKA: magnetic


IZVORNA PORUKA: pahulja76

magnetic user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image samo neka user posted image raste user posted image user posted image user posted image
ps. ako  beba bude "veca" onda je to indikacija za CR ili mozda gresimuser posted image user posted image user posted image

user posted image user posted image
I ja sam tako mislila,a sada sve cesce cujem da su se zene prirodno poradjale sa bebama od 4 kg.


ne znam draga, al mislim da ce dr odluciti sta je najbolje i za bebu i za tebe
ljubim punoooooooooooooooooooooooo i user posted image user posted image user posted image



Slazem se...a pogotovo shto znam dr...i ne verujem da tje ona pustiti da ti i beba patite...ako vidi da nije mogutj prirodan porodjaj...

Shto se tiche mera... znash da postoji mogutjnost greshke... od pola kg... pa verujem da je dr to uzela u obzir kad je rekla da je u granicama normale user posted image

(odgovor članu pahulja76)
  Direktna veza do poruke: 18
   RE: Rast ploda po nedeljama
4.6.2010 15:21:27   
magnetic
Sada si me malo utesila,jer sam bas nekoliko trudnica upoznala u cekaonici koje su se namucile sa velikim bebama.Uglavnom su sve imale povisen secer kao i ja.

_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Rast ploda po nedeljama
4.6.2010 15:29:18   
Anoniman
Znam...chula sam i ja svashta....

Nego...ja imam veliko poverenje u Natashu...i ne verujem da bi te ona uputila na prirodan porodjaj, ako misli, ili bar sumnja da to nije mogutje da se realizuje.

Kad sam bila u bolnici zbog serklaza...jedna od cimerki je imala bash veliku bebu...mada...i ona je vetja od mene...ali je Natasha poslala na carski...jer je primetila da devojka iako je krupnija ima usku karlicu...i beba bi se verovatno zaglavila u kanalu...  Tako da ako ona proceni da beba ne moze da prodje bezbedno kroz porodjajni kanal....nece te ni muchiti.

Inache...zaboravila sam...u kojem polozaju ti je beba sada? user posted image

(odgovor članu magnetic)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: Rast ploda po nedeljama
4.6.2010 15:36:02   
magnetic
Vec sa davno namestila glavom na dole,mada ne znam cime me onda udara po jajnicima

_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Rast ploda po nedeljama
4.6.2010 15:39:53   
Anoniman
Rukicama verovatno user posted image

Mojim curama su sad nogice dole...pa me shutiraju...josh sad kako nemam serklaz...imam trip da tje da ispadnu user posted image a kad vidim kako mi upire glavom gore...neznam dal da se radujem shto ta glava nije dole, jer bi sigurno izletela napolje user posted image

(odgovor članu magnetic)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Rast ploda po nedeljama
4.6.2010 15:41:45   
pahulja76
IZVORNA PORUKA: magnetic

Vec sa davno namestila glavom na dole,mada ne znam cime me onda udara po jajnicima


rucicama user posted image
i moja se nesto vec 1-2h "vrti" i pocela da me lupka oko besike... malopre sam bila do toaleta a sad mi se opet ide user posted image

(odgovor članu magnetic)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Rast ploda po nedeljama
4.6.2010 16:45:12   
magnetic
A o tome necu ni da pricam.Nekad mi se cini da je bolje da ceo dan provedem u kupatilu i da ne ustajem sa wc soljeuser posted image

_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu pahulja76)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Rast ploda po nedeljama
9.6.2010 0:23:03   
biska
Moja beba ima 2250 a u 35 nedelji smo user posted image okrenuta je glavicom dole a za porodjaj ne znam nista user posted image nadam se samo da se necu puno namucit pa bilo prirodnim ili carskom rezom user posted image a priblizava mi se ulazak u 9 mesec i to za 11 dana user posted image user posted image user posted image i strah me je punouser posted image user posted image  

(odgovor članu magnetic)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
Zašto morate skinuti lak sa noktiju pre po...
Jedno od najvažnijih pravila za trudnice koje dolaze na porođaj je da ne smeju da imaju lakirane nokte, gel ili trajne n...



Click Here