|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Kateter
24.6.2009 14:32:06   
Rivana
Ja sam posle porodjaja tri meseca nosila kateter i to ga stavljala na svaka 4 sata da praznim besiku jer drugacije nisam mogla vrsila sam samokateterizaciju, ali nisam mogla sama pa mi je mm stavljao nekoliko puta na dan i tako tri meseca. I prezivela sam pa svako ce preziveti

(odgovor članu miia)
Direktna veza do poruke: 26
   RE: Kateter
22.6.2010 17:15:23   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Anoniman

Pitanje za mame koje su se porodile prirodno,ali i za one koje znaju.
Trebam uskoro da se porodim,i plasim se katetera.Imam alergiju na tu plastiku,i lose iskustvo sa operacije kada sam od katetera dobila urinarnu infekciju i upalu besike.
Da li se kateter stavlja samo zenama koje idu na CR,ili ga plasiraju i zenama koje se prirodno poradjaju.
Guglala sam malo,i citala da se kod prirodnog porodjaja ne stavlja jer smeta,ALI da je bilo slucajeva i kada su babice zenama koje se prirodno poradjaju vise puta stavljale i skidale kateter kako bi praznile porodiljama besiku,a neke su ga imale za svo vreme kontrakcija i skinut je pred napone da nebi"grebao i iritirao"tokom cina radjanja.


Mislim da se ne praktikuje stavljanje ženama na prirodnom porođaju, mada, neka se oglasi neko drugi, ja sam išla na CR.

(odgovor članu jelana9)
  Direktna veza do poruke: 27
   RE: Kateter
22.6.2010 17:30:21   
*Alexx*
To je ona cevčica koja se stavlja u urinarni kanal da piškiš? Ako je to, stavili su meni, ali samo da ispuste urin pre napona. Dakle, 10 sekundi. Prirodno sam se porodila.

_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 28
   RE: Kateter
22.6.2010 19:24:09   
Anoniman
E ovako , da napišem nešto i ja o kateteru , kao osoba koja ih je postavila pa skoro 1000 do sada. Postavljala sam ih ,tj plasirala kao medicinska sestra svojim bolesnicima kako muškog tako i ženskog pola . Kateter se postavlja u bilo kojoj situaciji koja onemogućuje čoveku da spontano mokri , ili je neophodno da se bolesniku ili pacijentu u najkraćem vremenskom roku isparazni sav višak tečnosti kako iz bešike, tako i viška vode iz organizma (npr kod edema pluća) . Kateter omogućuje to konstantno pražnjenje nezavisno od naše volje , što je dobro kada zbog prirode bolesti ili nekih zahvata to situacija nameće ili zahteva . Kod porođaja se postavlja uglavnom kod carskog reza gde je osoba uspavana (kao kod drugih osoba gde je stanje "bez svesti" izazvano namerno (anestezijom) ili oboljenjem (koma , udesi i druge traume) . Znači , postavlja se da bi se omogućilo konstantno pražnjenje bešike bez našeg uticaja jer u tim situacijama mi nećemo moći da utičemo na svinktere a eliminacija tečnosti je bitna . Kateter je takođe bitan jer omogućava višednevno ležanje u postelji bez ometanja zbog fizioloških potreba (defekacija je priča za sebe ) - znači dobra je stvar kada ste primorani da ležite - a vaša bašika mora da se "olakša" . Bitan je , konkretno na porođaju , i zbog same bebe , jer kao što se radi klizma da bi se odstranilo znate šta već , tako se prazni i bešika , a kod carskog reza postave kateter da bi se to šražnjenje urina odvijalo tako da ne ometa ni lekare ni porodilju u nekom narednom periodu kad joj je potrebno mirovanje .
Druga stvar - to što žene imaju osećaj da im se konstantno piški - to je zato što se , prilikom ubacivanja katetera u mokraćnu bešiku , naduvava jedan balončić (koji je u momentu naduvavanja smešten u bešici, ako je kateter pravilno postavljen) . Kada se naduva taj balon (tj napumpava ubacivanjem 10-15ml NaCl ili čak vazduha , sve zavisi od veličine katetera), taj balončić je veiličine , pa, recimo oraha , nekad manji , nekad veći , i on služi da kateter fiksirano stoji u bešici da bi sprečio ispadanje i omogućio lakše paržnjenje . Naravno , svojom veliličom malkice naleže na zid bešike i ispunjava bešiku , pa se zato ženama čini da im je bešika "puna" .
Treće , to što ostetite peckanje - to je i logično jer je u vašem organizmu strano telo , a u urinu ima , osim svega ostalog, i Ca-oksalata koji se talože na zidove katetera (kako unutrašnje, tako i one spoljašnje zidove koje su u direktnom kontaktu sa vašom uretrom ) pa samim tim taloženjem izazivaju i peckanje , bilo u stanju mirovanja ili kada se kateter, koliko-toliko pomeri .
Četvrto - postavljanje katetera se radi u STROGO ASEPTIČNIM USLOVIMA I SA STREILNIM MATERIJALOM , svaka desterilizacija omogućava potencijalni nastanak infekcije i unošenje iste direkt u bešiku . Sestra mora da ima strerilne rukavice i sve ostalo, da ne nabrajam , i da bude vrlo oprezna kada izvlači kateter iz pakovanja i kad rukuje njime, da ga svojom manipulacijom ne desteriliše .
Peto , ako vam postavljaju kateter u SVESNOM stanju - trebaju da imaju neku vrstu lubrikanta , a vi pitajte da li imaju i XYLOCAIN gel , to je lokalni anestetik kojim se može delimično namazati kateter pa samim tim i olakšati plasiranje istog  i učiniti clu proceduru manje neprijatnom .


Pošto sam se raspisala - evo i slike kako izgleda to "čudo" , vidi se i balon o kojem sam pisala .

user posted image


A ovako to izgleda slikovito (doduše, uspela sam da nađem samo sliku da je muškarac "žrtvauser posted image " ali ovako otprilike izgleda i u bešici žene .

user posted image


Eto , ispisala ja celu storiju user posted image . Nadam se da nisam nikog udavila i da nisam ništa zaboravila , pišem sve iz glave i iz sećanja i same prakse , vodeći se onim kako su mene učili . Poenta je da kateter nije bauk , zaista , i namoj da se plašiš , samo postavljanje traje najviše 10 min i nije toliko strašno . Ne brini . Verujem da izgleda baš zastrašujuće , ali veruj mi . nije tako strašno , više će te peckati postavljanje braunile nego katetera , a ni jedno ni drugo nije tako strašno , samo što se kateter postavlja u ... cica micin komšiluk user posted image .


(odgovor članu *Alexx*)
  Direktna veza do poruke: 29
   RE: Kateter
22.6.2010 20:36:56   
Mishica 77
E, mene je vala bolelo. Ma ne bolelo, peklo pa razbijalo kad su ga stavili. Peklo u piuser posted image u mauser posted image nu!!! I to samo zato što ga je sestra predhodno umočila u povidon jod. user posted image Mislila sam da je suvišno da se mešam i pitam da li ga je mocnula u xilokain.... da se to podrazumeva. Aha, malo sutra!
Jedva sam čekala da me uvedu u OP salu i daju spinal! Pevala sam kad je počelo da deluje, a kad je spinal prestao da deluje već je bilo ok. Posle ga nisam ni osećala, samo sam povremeno imala baš bolne kontrakcije sfingtera uretre. Za sledeći put sam spremna!!!

< Poruku je uredio Mishica 77 -- 22.6.2010 20:38:40 >


_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 30
   RE: Kateter
22.6.2010 20:42:32   
Anoniman
Otkad povidon jod ide na unutrašnju sluzokožu ???? user posted image Ja U ŽIVOTU nisam videla a ni čula da se kateter kombinuje sa povidon jodom . A i ne peklo te ...user posted image

(odgovor članu Mishica 77)
  Direktna veza do poruke: 31
   RE: Kateter
22.6.2010 20:47:35   
Mishica 77
Eeeeeee, sestro slatka... Videla sam sva sazvežđa!
Nisam nešto obraćala pažnju ali mislim da i moje sestre moče u povidon jod. Kao sterilizacija i tako to. user posted image Ma verovatno je jeftinije pa zato.
Čim počnem da radim ima da im zabranim! Sad znam kako je tim jadnim ljudima. user posted image


_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 32
   RE: Kateter
22.6.2010 20:51:34   
Anoniman
Jod nagriza , bre ... kateter je sam po sebi sterilan ,ako se ne razmašu njime pa ga zeznu, šta ga močaju u jod ?? Nama je oduvek propovedano da stavimo bilo koji lubrikant da bar lakše klizi niz ureter (GLICERIN i sl.) ako već nema Xylocaina , ali jod NIKAD . Baš sam se sad začudila . Otmi im ti taj jod , spasi buduće mamice user posted image .

(odgovor članu Mishica 77)
  Direktna veza do poruke: 33
   RE: Kateter
22.6.2010 21:07:32   
jacikaci
 Bezveze to sa jodom...
Ja sam se poradjala prirodno oba puta, stavljali mi kateter neposredno pre porodjaja i pre odvozenja u sobu. Sa prvim detetom je bio neprijatan osećaj, a sad sa prgavicom baš i nije, mada u suštini nije nista strašno. Bolje kateter, ne ustaje se tako lako odmah po porodjaju!user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 34
   RE: Kateter
23.6.2010 15:02:11   
Vekilica
Ja sam se porodila carskim rezom i zaista nisam imala lose iskustvo sa kateterom, tj. sa "umetanjem" istog. Meni su kateter stavili kada su me uveli u anesteziju, tj. kad sam legla na operacioni sto i zaspala,tako da nista nisam osjetila ( to je bilo prije 18 mjeseci a nadam se da ce tako biti ponovo za 2 mjesecauser posted image ) Naravno, smetao mi je nakon budjenja pa i sledeci dan i odahnula sam kada ga je sestra odstranila ali prosto zato sto je neprijatan osjecaj, jer ipak je to strano tijelo. Bol zbog katetera a ni peckanje zaista nisam osjetila...

(odgovor članu jacikaci)
Direktna veza do poruke: 35
   RE: Kateter
23.6.2010 15:06:38   
liliana
Meni su ga isto stavili pre nego su mi dali anesteziju za CR i isto umočen u jod. Brrrrrr.........
A pre 2 god u Frontu kada su mi radili laparoskopiju-jedva su mi ga skinuli. Prebrojala sam sve zvezde nebeskog svoda!!!!!!!!!!!!!


_____________________________

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

(odgovor članu Vekilica)
Direktna veza do poruke: 36
   RE: Kateter
23.6.2010 15:10:04   
Rivana
Ja sam kater nosila tri i po meseca posle porodjaja, i to mesec dana bez skidanja non stop a posle dva i po meseca sam ga stavljala i vadila na cetiri sata jer drugacije nisam mogla da mokrim prvo sam isla na cetiri sata na urgentni da mi stavljaju i prazne mokracu a posle su obicili mog decka da mi stavlja da ne bismo na cetiri sata dolazili u bolnicu. I stvarno mi nije jasno zasto tolika frka oko katetera ako je neko imao iskustva sa njim to sam ja, druzili smo se tri i po meseca pa sam prezivela.

(odgovor članu Vekilica)
Direktna veza do poruke: 37
   RE: Kateter
23.6.2010 15:11:31   
Rivana
A inace stavljali su mi i velike i male ma koji su bili, i umocene u jod i na kraju su mi rekli da kod kuce kad stavljam umacem u katarionovo ulje. Bez ljutnje ali da je tako bolelo pa ja ne bi prezevela tri meseca te bolove na svaka cetiri sata (i nocu na cetiri sata)

< Poruku je uredio Rivana -- 23.6.2010 15:12:49 >

(odgovor članu Rivana)
Direktna veza do poruke: 38
   RE: Kateter
23.6.2010 15:13:55   
Mishica 77
Pazi, Rivana, ja se ne žalim na prisustvo katetera, bio je olakšanje... nisam smela i mogla da ustajem. Ja se žalim na stavljanje istog i umakanje u pov. jod umesto u anestetik ili bilo koji lubrikant. 

_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu Rivana)
Direktna veza do poruke: 39
   RE: Kateter
23.6.2010 15:15:49   
Rivana
Bez anestetika sam ga stavljala tri meseca !

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 40
   RE: Kateter
23.6.2010 15:16:40   
Mishica 77
Ne znam.. prag bola je individualna stvar. Super što tebe nije bolelo jer si se stvarno namučila ali mene je užasno peklo i došla sam u iskušenje da momentalno tu istu sestru koja ga je stavila šutnem u glavu! Zamantalo mi se u glavi! 

_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 41
   RE: Kateter
23.6.2010 15:19:09   
liliana
Slažem se sa Mišicom. Sve je individualno. Ja bar nisam od onih razmaženih i prošla sam bezbroj hirurških intervencija i raznoraznih drugih ispitivanja, bockanja, seckanja, sli ovo što sam gore napisala, potpisujem milion puta.

_____________________________

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 42
   RE: Kateter
23.6.2010 15:22:56   
minavb
Dok sam ja išla u srednju školu, kaeter se uvek pre plasiranja ispirao jodom. ne znam kako je sad. Meni su ga stavili pre anestezije pa sam osetila. Nije bilo strašno. Posle operacije me je pekla uretra i stalno sam imala potrebu da mokrim. Kad su mi ga izvadili, danima sam otežano mokrila i suze su mi išle od bola. Ne mora da znači da će svako tako odreagovati.

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu liliana)
Direktna veza do poruke: 43
   RE: Kateter
23.6.2010 15:31:36   
Veca77
Slazem se da je sve individualno, i da svaka zena razlicito reaguje na kateter!

Ali, (naravno, uvek postoji 'ali') cinjenica je da vise od 50% zena lose reaguje na kateter nakon sto ga skinu! Ja sam pre 2 meseca imala laparoskopiju, i pisala sam vam, piskila sam nekontrolisano uz to sa prejakim bolovima (kao da me neko sece dole). Kada sam se obratila doktorki koja je asistirala na mojoj intervenciji i informisala je o tome sta mi se desava i kako me to muci, ona je rekla da to nije nista cudno i da su se skoro sve zene tih dana zalile na tegobe prilikom mokrenja i to zato sto su u kontigentu dobili katetere velicine 8. Tek kasnije sam saznala da je 6 neka optimalna velicina!!!

Sledeci put u bolnicu nosim svoj kateter! To sam cvrsto odlucila!



_____________________________

Tajna čovečjeg bića nije u tome da živi, nego zašto živi.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 44
   RE: Kateter
23.6.2010 15:35:46   
Mishica 77
E, tu sam imala sreće. Kad su mi skinuli kateter nisam imala nikakve tegobe. Mokrila sam kao pre katetera... nije ni peklo ni bolelo. 

_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu Veca77)
Direktna veza do poruke: 45
   RE: Kateter
23.6.2010 15:40:33   
Veca77
IZVORNA PORUKA: Mishica 77

E, tu sam imala sreće. Kad su mi skinuli kateter nisam imala nikakve tegobe. Mokrila sam kao pre katetera... nije ni peklo ni bolelo. 

Imala si srece! Dobro je! user posted image

Ja sam zato nosila pelene za odrasle skoro 2 dana nakon intervencije!!! user posted image

< Poruku je uredio Veca77 -- 23.6.2010 15:41:08 >


_____________________________

Tajna čovečjeg bića nije u tome da živi, nego zašto živi.

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 46
   RE: Kateter
19.4.2014 13:28:12   
Trcosava
Žene, ne znam gde da pitam pa ću ovde - zaova ima problem - posle porođaja ne može da mokri. Boli je bešika, ali ne može da piški. I onda joj stave kateter i onda je ok. Imate li predstavu šta može da bude??? Jel moguće da je epiduralna nešto zakačila? Prirodno je rodila. Dakle tokom poroda nije bilo potrebe za kateterom.

_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu Veca77)
Direktna veza do poruke: 47
   RE: Kateter
19.4.2014 13:32:22   
Ana RR
Kod mene je bilo isto tako, samo što me je sve više boleo stomak, ispostavilo se da imam ogromnu količinu ešerihije i peska u mokraći user posted image te bolove neću zaboraviti nikada.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 48
   RE: Kateter
19.4.2014 13:38:54   
Trcosava
Ali koliko znam ešerihija te tera da mokriš non stop, ona ima punu bešiku i ne može da mokri. Da ona non stop piška i makar 2 kapi pa da kapiram da je bakterija. Mislim barem je tako meni bilo sa ešerihijom, čak sam se i upiškila u krevet u snu.
Padala mi je na pamet i epiduralna (pomenuh je gore), ali kapiram da kad prestane delovanje iste da bi i to popustilo.

_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 49
   RE: Kateter
19.4.2014 13:50:01   
Ana RR
Pa tako je bilo i kod mene, nisam mogla ni kap da ispiškim. Puna bešika a nema šanse da krene. Plakala sam dok sam uspela da ispiškim nešto malo da bi mi uradili proveru urina. Danima nisam uspevala ni kap da ispiškim, samo uz pomoć katetera. Ne znam, neka joj provere urin.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here