|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Higijena dečakove piše...
6.6.2008 16:51:03   
guppy RR
Drugarica mi je postavila super pitanje.... piša (dečakova).

O tome sam čula sto stvari - dirati kožicu, ne dirati, vući, ne vući, čistiti, ostaviti... UH! Šta vama kažu pedijatri o higijeni dečakove piše?

Nama je rečeno da pri previjanju kožicu povučemo na dole i očistimo prljavštinu, koja se nakupi na piši. Ali - nikako ne vući previše, jer dete ima dosta vremena (cca do 3. god.) da mu se to sredi i da van pogleda cela glavica. U suprotnom slučaju treba na mini operaciju - da se kožica preseče i namesti kako treba.

Kakva iskustva imate sa tim?
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Higijena dečakove piše...
7.6.2008 12:50:31   
Anoniman
Kad se mali rodio, mesec-dva sam prevlačila kožicu skroz. Bilo je frustrirajuće, jer im je organ mali i mlitav, ali išlo je nekako. Onda je došla patronažna sestra u redovnu kontrolu i rekla mi da to ne radim, jer po najnovijim istraživanjima, navlačenje kožice do kraja izaziva urinalne probleme kasnije, u pubertetu.
Tako se kožica zalepila. Kada sam kasnije pitala pedijatra "šta sada!?", rekao je "Kad skine pelenu". Umeđuvremenu smo završili kod drugog pedijatra iz nekih drugih razloga, pa sam i to pitala, rečeno mi je sledeće: Do 3će godine se kožica ne "kida" ako se zalepila. A ustvari po najnovijem, do 15te godine, jer kada uđu u pubertet i shvate kakav užitak donosi diranje, uglavnom sami čupnu, pa to ne ostavlja traumu.

Međutim, dodala bih, da sam čitala članak koji kaže da postoje različite situacije. Jedno je ako se kožica samo zalepila ali ustvari može da se prevuče preko glavića, a drugo je ako je kožica uska i ne može da se prevuče preko glavića. Ako je uska - operacija. Ako se samo zalepila, kod nas se čupa, a u svetu je najnovije otkriće neka kremica koja se maže i kožica se sama i bez bola odlepi.


< Poruku je uredio Tasha -- 7.6.2008 12:52:06 >

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: Higijena dečakove piše...
15.6.2008 12:04:22   
Lu
Ja svome sinu sada navlačim kožicu kad ga kupam,par puta gore-dolje u vodi i izađe što se nakupilo,a bila sam u početku malo zanemarila pa se kožica malo uhvatila i urolog je to odlijepio ništa strašno nije trajalo par sekundi malo je jedan dan plakao kad piški ali je prošlo,sad obavezno svako veče u kadici,po savjetu urologa i nema problema.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Higijena dečakove piše...
16.6.2008 23:46:19   
Anoniman
Bili smo kod lekara.
Rekao je da nalaz normalan za njegov uzrast, da se većini dečaka kožica zalepi.
Takođe je rekao da neće sada da mu čupne jer još nema dve godine, ali da to treba uraditi pre 2,5 god, jer tada deca počinju da stiču trajno sećanje.
Kazao mi je da mu prevlačim kožicu do granice bola pri kupanju, i da na kraju kupanja prevučem kožicu i malo tuširam. Rekao je takođe da je vrlo verovatno da će je sam čupnuti ako uspem da mu skinem pelenu sada na leto.
Takođe, ispod te zalepljene kožice se pojavio beli čvorić, kao bubuljica, i za to mi je rekao da je ok, da je to mast, koja će u jednom momentu probiti, i da je samo sperem, bez straha, i to je normalno, i da će tada verovatno da se otkači i kožica.
Ako se to ne desi, da dođemo krajem septembra/početkom oktobra da to doktor odradi. Kaže, ako nas zakaže za 19h, da dođemo oko 18h, da mu namaže anestetik oko 18.15, pa oko 18.30, pa oko 18.45, i u 19h mu čupne bez da on bilo šta oseti. Bitno je onda narednih par dana izdržati "borbu" sa detetom da se kožica prevlači do kraja, kako se ne bi ponovo zalepila.

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Higijena dečakove piše...
20.6.2008 22:36:01   
guppy RR
user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Higijena dečakove piše...
21.6.2008 11:03:04   
Jeca*
Moj sestrić ima 2,5 godine i od početka su mu pri kupanju navlačili blago kožicu, čisto da operu i ispod. Dogodilo se da mesec dana to nisu radili i ona se zalepila. Plakao je dok piški i baš je bilo bolno gledati ga, a onda ga je pogledao urolog, hirurg i sanirao to, ali takođe rekao da što pre dođu da to hirurški "popravi". Ja sam tada razgovarala sa lekarom, pošto i ja nosim dečaka i rekao mi da obavezno treba blago povlačiti tu kožicu, prilikom kupanja, dok je beba u vodi i da to treba raditi zauvek tj nauciti dete da to radi i samo jer je to kriticna tacka kod muskarca i moze biti velikih posledica u starosti (da sad nikog ne plasim, ali to su bas bili neki extremi). Sve u svemu, u skoli roditeljstva nam je bas juce patronazna sestra ispricala vrlo slicnu pricu, ali je rekla da to ne radimo na suvo tj da pocnemo tek kad bebica ima mesec i po dana tj. kada pocnemo da je kupamo u vodi.
Pozdrav user posted image

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Higijena dečakove piše...
21.6.2008 14:30:50   
Anoniman
Ja mora da sam krivo razumela što si rekla....
 
Kažeš:

ali je rekla da to ne radimo na suvo tj da pocnemo tek kad bebica ima mesec i po dana tj. kada pocnemo da je kupamo u vodi.

Ne razumem, a u čemu kupaš dete prvih mesec i po ako ne u vodi???
 
Treba prevlačiti kožicu - to je ustvari zaključak do kog smo sve došle.
 
A to što si rekla "extremi", to je ono što sam rekla da neki imaju urođeno suženu kožicu i glavić ne može da prođe... i to se rešava operativno.
 

 
 

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Higijena dečakove piše...
21.6.2008 14:45:48   
Jeca*
Možda se nisam dobro izrazila. Naravno da dete kupaš u vodi, ali kada ga doneseš iz porodilišta ne ubaciš ga u kadicu punu vode, već ga držiš u ruci i polivaš vodom. . .a tek, kad mu otpadne pupčić i malo ojača, onda ga spustiš u kadicu (možda sam malo preterala sa onih mesec dana). A i patronažne sestre su nam pričale da su imale slučajeve da neki roditelji to rade kad okupaju bebu pa dok je mažu i oblače (e i to je na neki način "na suvo" pa kaže dolazi do pucanja kožice i stvaranja ranica).
A pod extremi sam mislila na neke slučajeve koje mi je hirurg ispričao, gde muškarcu nikada to nije hirurški odsečeno već je deo kože ostao zalepljen i to je prouzrokovalo kancer (nisam htela da opisujem u prethodnoj poruci ovaj slučaj, jer mislim da je previše extreman za priču o bebicama, ali eto)

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Higijena dečakove piše...
1.7.2008 14:54:15   
Anoniman
Ahaaaaaaaaaaa
Nisam dobro razumela
IZVINI!!!!!!!user posted image

Da, ja nisam razmišljala na taj način, jer je mom malom pupak otpao u porodilištu tako da sam ga normalno kupala od prvog dana kada sam ga donela kući. A patronažna mi je rekla da ga okupam i dok ga brišem da navlačim kožicu (to mi je rekla u prvi mah), a posle mi je rekla da ne smem toliko da navlačim kožicu.

I to za extreme sam krivo razumela.

Ma baš sam bezveze - sve sam krivo razumela!

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: Higijena dečakove piše...
1.7.2008 15:07:36   
Jeca*
Nema veze. Valjda smo zajedničkim snagama dale odgovor user posted image
Pozdrav

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Higijena dečakove piše...
16.11.2008 14:21:34   
Anoniman
Ono belo što se skupilo ispod kožice onomad je na moru izašlo. Međutim, kožica je i dalje zalepljena. Definitivno početkom sledećeg meseca moramo otići da to odradimo. user posted image

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: Higijena dečakove piše...
16.11.2008 16:40:21   
guppy RR
Kod nas je sve OK, mi smo to sami onako nežno povlačili posle kupanja i jednom je kožica prešla glavicu kako treba.
Pedijatar nam je rekao "konačno da vidim jednom da su roditelji uradili dobro za dete po tom pitanju".

Sad je čišćenje lako, nemamo problema
kuc kuc kuc

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Higijena dečakove piše...
16.11.2008 22:28:15   
Anoniman
Jao blago vama...

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Higijena dečakove piše...
17.11.2008 8:23:47   
Lu
Tahsa neboj se,to je samo odljepljivanje kožice,brzo se završi,peckat će ga dan,dva dok piški i to je to.
Kako sam se ja plašila mislila sam neću preživjeti koliko će ga boliti,međutim ušutio je odmah kao poslije vakcine.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Higijena dečakove piše...
17.11.2008 8:29:51   
Anoniman
Vakcine?

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Higijena dečakove piše...
17.11.2008 8:33:01   
Lu
Pa znaš koliko dijete plače poslije vakcine,odmah ušuti  ili tvoj Luka nije ni plakao kad primi vakcinu?user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Higijena dečakove piše...
17.11.2008 8:50:45   
Anoniman
user posted image  Ja sam mislila da vakcinu povezuješ sa pišom.

Ajde o vakcinama ovde, da nas ne bi guppy tukla...

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 17
   RE: Higijena dečakove piše...
17.11.2008 9:35:54   
guppy RR
user posted image

Mene interesuje sledeće...
- koliko mama je povlačilo kožicu na piši i nije imalo komplikacija kasnije (A)
- koliko mama je povlačilo kožicu na piši, pa je svejedno imalo komplikacije (B)
- koliko mama nije povlačilo kožicu na piši, pa nije imalo komplikacija (C)
- koliko mama nije povlačilo kožicu, pa su bile komplikacije (D)

... ajd' sad :)
pod "komplikacije" podrazumeva se bilo kakav zahvat lekara, pa neka je to nasilno povlačenje ili čupanje (brrr) kožice rukom, pincetom ili gako god, ili sečenje kožice, da se ona spusti.

Mi smo u grupi A

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Higijena dečakove piše...
17.11.2008 9:39:23   
Anoniman
Hm... pa hajde B, ali... ustavri se desilo to da je sve bilo ok dok sam ja to prevlačila skroz. Onda je došla patronažna i rekla mi da to ne smem da radim, da se to ne sme toliko prevlačiti jer će dete imati urinalnih problema u pubertetu. Mamicu joj njenu... user posted image

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 19
   RE: Higijena dečakove piše...
17.11.2008 12:53:12   
Lu
B,prevlačila sam ali očito nedovoljno,mislim da se sve buduće mame dječaka trebaju dobro o tome raspitati odmah u porodilištu i prije čak bolje nego da bude kasno kao kod nas,jer se to radi od 15.dana života.
Ja sam eto poslušala svoju mamu koja mi je rekla ma nemoraš to svaki dan raditi,ali kad smo išli na odljepljivanje kod urologa rekao je svaki dan,najbolje pri kupanju,a kad je beba skroz mala najlakše je uzeti gazicom i lagano do kraja prevući svaki put kod presvlačenja jer se u ranoj dobi najprije i zalijepi.
Kod nas se bilo uhvatilo samo malo sa strane,nije imao nikakvih problema pri mokrenju,ali da smo čekali bilo bi.


(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Higijena dečakove piše...
2.12.2008 23:21:23   
MERYEN
Ja od kako smo dosli kuci prevlacim mu kozicu svako vece i cistim kamilicom,tako nam je patronozna rekla,a mm mu to radi u toku dana ga presvuce on obicno vikendom kad ne radi.

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Higijena dečakove piše...
2.12.2008 23:25:50   
Anoniman
user posted image  Samo prevlačite, ne dajte se zeznuti kao ja! user posted image

(odgovor članu MERYEN)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Higijena dečakove piše...
9.12.2008 9:09:44   
Anoniman
Zakazala sam za 25.12. u 17h

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 23
   RE: Higijena dečakove piše...
9.12.2008 9:25:02   
Jeca*
Držimo Luki palčeve user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Higijena dečakove piše...
9.12.2008 18:21:20   
guppy RR
na katolički Božić (sad smo multikulturni forum) user posted image

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
Kako se pravi beba u jednom afričkom plemenu
Roditelji su ti koji odlučuju da li će i kada imati dete, ali dete u stvari samo bira svoje roditelje i pronalazi put do...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here