|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

12 bezvremenskih saveta za učitelje i roditelje

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.2.2022
Kako svaki sistem, pa tako i školski, počiva na ljudima (učiteljima, učiteljicama, nastavnicima, profesorima...) donosimo misli, stavove, ideje o kojima bi pre ulaska u učionicu morao i mogao razmisliti svaki od njih.

image
Deci je važno osigurati podsticajno okruženje koje će ih pozivati na razmišljanje i istraživanje. Teacher kids photo created by gpointstudio - www.freepik.com
/11


Iako je još u prošlom veku pokušavala da promeni brojne stavove o odgoju i poučavanju dece, neke njene misli, ideje i metode i danas su čista avangarda. Maria Montessori bila je prva žena u Italiji koja je upisala i završila studije medicine i utemeljitelj je Montessori pedagogije.

Pitanje za razmišljanje školama, školstvu i školskom sistemu  je - zašto ideje žene rođene 1870. godine i danas zvuče kao utopija?

Ona je tvrdila da učenje ne polazi od učitelja već učenika i čvrsto je verovala da decu nije potrebno prisiljavati da bi učila već im je jedino važno osigurati podsticajno okruženje koje će ih pozivati na razmišljanje i istraživanje.

Izrađivala je didaktičke materijale i pomagala, a moto njenog rada bio je “Pomozi mi da to učinim sam!” odnosno "Pustite decu da nauče sami"

No, kako svaki sistem, pa tako i školski, počiva na ljudima (učiteljima, učiteljicama, nastavnicima, profesorima...) donosimo misli, stavove, ideje o kojima bi pre ulaska u učionicu morao i mogao da razmisli svaki od njih.

12 misli Marie Montessori o kojima bi trebao da razmisli svaki učitelj

1. Ako se prema učeniku postavljamo neprijateljski, ono će da naučiti da tuče i vređa druge. Ako učenika hvalimo, ono će da nauči da ceni druge.

2. Ako ste iskreni sa svojim učenicima, oni će naučiti šta je pravednost. Ako se dete oseća sigurno, ono će učiti da veruje ljudima.

3. Ako učenike često korite, oni će naučiti kako osuđivati druge. Ako dete ismejavate, ono će postati stidljivo.

4. Ako detetu često govorimo da se mora sramiti radi svojih postupaka, ono će naučiti da se stalno oseća krivim. Ako dete često ohrabrujete, ono će imati veliko samopouzdanje.

5. Umesto pokuda o njegovom karakteru koncentrišite se na ono dobro u njemu. Tako neće biti mesta za ono loše.

6. Uvek budite spremni pomoći učeniku kad vidite da mu treba i otići kada vidite da se samo dobro snalazi.

7. Poštujte dete čak i kada napravi grešku, tako će istu brže znati i ispraviti.

8. Uvek slušajte i odgovarajte na dečja pitanja i molbe - tako će znati da ste uvek tu za njih i pazite kako se ponašate pred njim jer ono upija naše ponašanje.

9. Poštujte dete koje odmara, promatra aktivnosti ostale dece ili razmišlja o nečemu. Nemojte ga terati da umesto toga radi neke druge aktivnosti. I deci je potrebno razmišljanje.

10. Istina o životu sigurna je kao gravitacija: da bismo živeli potpuno, moramo naučimo da koristimo stvari i volimo ljude.... a ne da volimo stvari i koristimo ljude.

11. Sam čovek treba biti u središtu odgoja. Uvek na umu treba imati to da se čovek ne razvija na fakultetu, nego da njegov duševni razvoj počinje čim se rodi kao i da je najjači u prve tri godine života.

12. Mi ne možemo učiti dete kako da bude umetnik, ali mu možemo pomoći da samo razvije: oko koje vidi; ruku koja sluša dušu koja oseća.

Izvor: Ringeraja.ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Trči sine, trči kad god možeš, trči za svo...
Saslušah mirno sve te argumente zašto dečak od sedam godina ne sme da trči na odmoru, probah da objasnim da nemaju fizič...
36
Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bol...
Većina nas se sa radošću seća odrastanja, u kojem je igra u blatu i pesku bila svakodenvna aktivnost, a često i vrhunac ...
34
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
8
BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
7





BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
Nije obrazovan ko ima škole, nego ko ima o...
Savesni roditelji često posežu za knjigama i savetima koji su razni sveštenici, psiholozi i ostali mudri ljudi ostavljal...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here