|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

"JESEN U MOM KRAJU" ili kako su sve lošiji sastavi

Blic online (www.blic.rs), 29.9.2017
"Jesen u mom kraju", "Kako sam proveo letnji raspust", "Moja generacija"... Ovo su samo neke od tema koje đaci dobijaju na pismenim zadacima već decenijama. Učiteljice su nam objasnile da te teme ostaju zato što su u funkciji obogaćivanja rečnika, ali u poslednje dve generacije, povlače, jedna stvar se jeste drastično promenila - deca ne čitaju, i sastave skidaju s interneta.

image
/11


- Ako se ne menjaju planovi i programi, i teme se vrte u krug! U svakom razredu je predviđeno šta se radi sa decom, u drugom je naglasak na opisnim temama, u trećem je akcenat na likovima - objašnjava nam učiteljica Suzana Mijušković iz OŠ "Nikolaj Velimirović" u Šapcu.

Učiteljica Mijušković ističe da učitelji ipak imaju i određenu slobodu.


Varijacije na temu

- Koliko god se sve to malo menja godinama, trudim se da uvek đacima ponudim više varijanti. Ne mora uvek da se sa raspusta opisuje događaj, tema može biti i "sve moje radosti tokom letnjeg raspusta". Teme u kojima se opisuje godišnje doba su i dalje aktuelne, jer kada deca opisuju prirodu ona obogaćuju svoj rečnik. Njima uvek prethodi i govorna vežba, koju, u zavisnosti od vremena, održavamo i napolju - kaže ona.


Mica Baštovanović, učiteljica u najvećoj osnovnoj školi u Srbiji, "Nikola Tesla" u Vinči, potvrđuje da su se tokom njenog višedecenijskog rada đacima davale teme istog sadržaja, ali različitih naslova.

- Nije nam u interesu da đaci dobijaju teme koje su dobijala i njihova starija braća i sestre, čije radove mogu da iskoriste. Međutim, za razliku od prethodnih, poslednje dve generacije mnogo toga preuzimaju sa interneta i primetno je da skoro više niko ne čita - kaže učiteljica Baštovanović i dodaje da i pored napora da učenicima približi knjige, lektire pročita možda troje od 30 učenika.


"Nekad sam plakala nad đačkim radovima"

Nastavnica srpskog jezika Žanka Stanić Mraković u zemunskoj OŠ "Gornja Varoš" potvrđuje da su razlike u đačkim sastavima koje je dobijala nekad i koje pregleda sada - ogromne.

- Ne volim đacima da dajem te uopštene teme, uvek se trudim bar da lokalizujem. Umesto "Jesen u mom kraju", barem da dam "Jesen u bašti mog komšije" ili "Jesen na zemunskom keju". Međutim, kompjuteri su toliko pojeli decu, da čak i sastav na temu "Plakao sam tog dana" oni traže na internetu. Zar ne mogu da pišu o nekom svom iskustvu - pita se nastavnica Stanić Mraković.


Kako ona kaže, sastavi koje danas pregleda mogu se opisati kao "korektni".

- Tako je malo onih koji vas ponesu. Ranije sam ushićena čitala radove kolegama u zbornici, dešavalo se da uzmem pismeni, pa se rasplačem! Gde god smo učestvovali na konkursu mi smo pobeđivali, a toga više gotovo da nema. Valjda je to danak savremene tehnologije - kaže nastavnica Žanka, koja u školi radi 30 godina.


Izvor: blic.rs



Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

TRInejdžeri – Trogodišnji diktatori!
Kada ste shvatili da živite sa TRInejdžerom?
7
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
7
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
6
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
6





Udar na novčanike: Koliko koštaju udžbenic...
Okvirne cene udžbenika za niže razrede osnovne škole određene su na osnovu spiskova OŠ „Desanka Maksimović“ iz Čokota ko...
Roditeljski sastanak - pre 40 godina!
Do koga je?



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here