|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ne želim to za moje dete! Jedna majka je poslala poruku svim roditeljima i ukazala na ogroman problem koji deca imaju, a svi ga se stide

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.2.2018
Kada je kod svoje ćerke primetila ovaj problem osetila je potrebu da sa drugim roditeljima podeli svoju brigu
Ključne reči:

image
/11


Iskrena ispovest jedne majke koja je zabrinuta za svoju ćerku zbog njene navike da se stalno ogleda u ogledalima, dovela je do toga da ova majka podeli sa drugim roditeljima svoju priču.

 

- Sećam se da sam i ja kao mala stalno gledala sebe u ogledalu i pamtila svaku tačkicu koju bih primetila i nabrajala sam sebi šta bih sve promenila. Postala sam opsednuta svojim nesavršenostima i sećam se da sam u tom periodu patila od mnogo poremećaja u ishrani. I sada kada vidim da se moja ćerka ovako ponaša dođe mi da iskočim iz svoje kože. Zabrinuta sam i to veoma.

 

Ne mogu da prestanem da razmišljam o tome šta misli dok se tako ogleda i kako će to da utiče na njeno samopouzdanje u budućnosti, na razvoj njene ličnosti, lepote, identiteta i vlastitog tela. Hoće li imati pozitivnu ili negativnu sliku o sebi?

 

Mislim da stalno posmatranje u ogledalima nije dobro za nju i zaista se trudim da deci pokažem kako lepota dolazi iznutra i da je u oku posmatrača. Ne mora da izgleda kao Diznijeva princeza, bela i mršava, plava i konvencionalno lepa da bi stvarno bila lepa. Ceo svet devojčicama šalje mnogo jače i pogrešne poruke.

 

Ja u njoj i dalje vidim bebu, a ona sada stoji ispred ogledala i stavlja nakit i usklađuje odeću, popravlja frizuru i opsednuta je spoljašnjim izgledom. Želim da prihvati svoj odraz u ogledalu i da ne brine o tome dopada li se on drugoj deci u školi. Ali živimo u kulturi koja nas stalno bombarduje porukama i slikama o tome kako trebamo da izgledamo.

 

 Tek je krenula u osnovnu školu a već je opsednuta s time da ima savršenu odeću, a kada se to ne dogodi ili je neko ismeje zbog odeće, zbog kose ili ožiljka na obrazu – to joj slama srce. Ja imam momente volim te – mrzim te sa ogledalima, obožavam šminku i tek sam sada kao 39-godišnja žena počela da izlazim iz kuće bez šminke. Boli me što moja ćerka već sada misli kako ne izgleda lepo i nije u tome jedina. 50 odsto devojčica volelo bi da su mršavije, broj poremećaja u ishrani je u porastu kod dece, a čak 25 odsto dece je na nekoj dijeti.


Deca jako rano počnu da se upoređuju sa drugima i da se ugledaju na njih. Ideali koji im se plasiraju su potpuno pogrešni: mršavost, mladost i konvencionalna lepota. Ne želim to za moju ćerku! Ne želim da nauči kako je nečiji izgled idealan i kako bi ona trebala tako da izgleda ako želi da bude prihvaćena i da bude lepa zbog drugih.

 

Svet je postao užasno mesto za devojčice i žene. Ja se kao roditelj trudim da izgovorim prave reči i da mojoj ćerki dam snagu da se pogleda u ogledalo i da joj se ono što vidi dopadne. Uplašena sam jer to što radim nije dovoljno, napisala je ova majka.

Izvor: telegraf.rs

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tehnolog iz Srbije: Sladoled koji je najgo...
Nekada se sladoled pravio od mleka, jaja i maslaca, a danas nažalost od svega i svačega, kažu stručnjaci.
7
Važno je da mali dečaci imaju mnogo dobrih...
Danas mnogi dečaci žive u stanu sami sa majkom, bez tate, ujaka, strica.
6
Pepeljuga ( srpska narodna bajka)
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs
6
Sanke Deda Mraza
Preko brda, preko brega i debelog snega jure neke čudne sankesrebrne i tanke!
5





Mapa dečjeg razvoja po uzrastu
Za izreku „malo dete mala briga, veliko dete velika briga“ znaju svi roditelji, ali im, kažu, to ne pomaže. Svima se čin...
Kako naučiti svoje dete šta da radi ako se...
Ovo nije nešto što deci govorite samo jednom i to je to. Ovo je nešto na šta deca moraju stalno da se podsećaju.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here