|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako završiti vrtićku i školsku godinu?

Helena Primic, 15.6.2022
Proverite šest ideja na koji način da svom detetu organizujete poseban završetak vrtića/školske godine, kako biste mu olakšali ponovni polazak u vrtić ili (prvi put) školu, u septembru.

image
Pomozite svom detetu da završi ovu školsku godinu na nezaboravan način. Foto: Freepik.com
/11


Završne priredbe u vrtićima i školama pomažu deci da na simboličan i inicijativan način završe vrtićku/školsku godinu, kako bi u septembru ponovo ušli u vrtić i školu, godinu dana stariji.

Proverili smo kako i roditelji mogu da organizuju za svoje mališane završetak vrtićke ili školske godine, koji deca neće zaboraviti.


1) Tematski piknik sa prijateljima

Najjednostavniji i najpopularniji način proslave među decom je, naravno, dečja zabava.

Zato, na kraju vrtića/školske godine možete organizovati letnji tematski piknik, na koji dete može da pozove sve drugare iz vrtića ili drugove iz odeljenja, ili samo one sa kojima se bolje slagalo. I tako, u društvu najboljih drugara, zaključuje ovu školsku godinu.

Kao gusar, princeza, sirena, životinja... Prepustite detetu izbor, a vi mu samo pomozite da izvedba ne bude previše zahtevna.

 

PROČITAJ JOŠ: Kraj jednog doba. Brojimo poslednje dane vrtića...

 

2) Porodični izlet po želji otroka

Ako je dete najsrećnije u bezbednom krugu porodice, ovu školsku godinu možete završiti porodičnim izletom. Putovanje koje dete treba da odabere, naravno, jer slavlje je njegovo. Možda će dete izabrati porodično putovanje u nepoznato!

Da biste lakše doneli odluku, birajte nekoliko opcija za putovanje, od kojih dete treba da izabere onu koja mu je najprivlačnija. Tako ćete i dalje zadržati kontrolu nad situacijom, a dete će imati osećaj da je upravo ono odredilo konačnu destinaciju.

Ako želite da putovanje ostane u dugom pamćenju vašem detetu, planirajte posetu nekim znamenitostima, uključujući muzej ili zamak. Deca vole da istražuju nove svetove i otkrivaju zaboravljena skrivena blaga.


3) Svečana kupovina školskog pribora za prvačiće

Ako dete kreće u školu u septembru, završetak vrtića možete kombinovati sa kupovinom školskog pribora.

Za ovaj poseban događaj odvojite ceo dan - odmah posle doručka obiđite prodavnice školskog pribora i nakon kupovine svega što će prvačiću biti potrebno za početak škole, priuštite svečani porodični ručak. Uz obavezni desert naravno. Tom prilikom detetu možete poveriti deo svojih školskih uspomena. Kako onih prijatnih, smešnih, ali i onih manje prijatnih.

Neka to bude dan za slavlje škole, jer će vaše dete uskoro prvi put preći školski prag. 

 

PROČITAJ JOŠ: Maleni moj, pre nego što kreneš u vrtić...

 

4) Čaša uspomena i želja

Šta biste voleli da zauvek pamtite iz svoje vrtićke/školske godine? A šta želite da doživite sledeće školske godine?

Zajedno sa detetom zapišite sve svoje uspomene i želje (i dece i roditelja!) i sačuvajte ih u posebnoj Čaši uspomena i želja. Pošto je ovo magična čaša, naravno, treba je u skladu sa tim i ukrasiti. Da se uspomene ne izgube i da želje čuju čarobne vile koje ispunjavaju sve želje koje dolaze iz srca. 

Ako je dete mlađe, pomozite mu da zapiše uspomene i želje, a dete pored toga neka nacrta na papiru nešto što će ga pri otvaranju čaše podsetiti na uspomenu ili želju.


5) Zahvalnica na crtežu ili pismu za sve prijatelje iz vrtića / škole

Iako danas uglavnom šaljemo SMS-ove i mejlove, pisma imaju posebnu moć.

Zato podstaknite svoje dete da napiše zahvalnicu svojim drugarima iz vrtića/škole i kaže im šta voli da radi sa njima, šta nikada neće zaboraviti i koje igre bi volelo da igra sa njima tokom raspusta, kao i u sledećoj vrtićkoj/ školskoj godini.

Ako je dete mlađe, napišite njegovu poruku za drugara vi, a neka mu dete nacrta nešto lepo. Za zahvalnost, sećanje i ohrabrenje da nastave svoje prijateljstvo.


PROČITAJ JOŠ: Kako je biti dete u vrtićima u Srbiji


6) Album ili poster uspomena na proteklu školsku godinu

Crteži iz vrtića, školske fotografije, ljubavna pisma, karte za dečije predstave i porodična putovanja, možda dolazak novog člana porodice ili nova dečija soba...

Zajedno sa detetom sastavite album ili poster sećanja na proteklu školsku godinu, koji će i dete i vas uvek podsećati na sve one važne trenutke vrtićke/školske godine koja se bliži kraju.

Možete i zajedno sa detetom ukrasiti posebnu kutiju u koju će dete moći da pohrani sve suvenire i uspomene, zajedno sa albumom. Naravno, na kutiji obavezno upišite školsku godinu 20xx/ 20xy.

 

Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
10
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
5
Prekretnice u razvoju deteta (od 2. do 3. ...
Sada već dete zna da sedi, zna da ustane, da hoda, da se hrani... ali roditelji i dalje jedva čekaju da dete nešto novo ...
4
Ne raspravljajte se sa decom
Deset puta zaredom traži bombone, iako ste mu rekli da mora prvo da ruča. Njegov cilj je da vas iscrpi i da na kraju pop...
4





Ako se dete ZARAZI U VRTIĆU, ko sve ide u ...
Ni posle više od godinu dana od kada se Srbija susrela s epidemijom kovida-19, mnogima još nije potpuno jasno kada i pod...
Himna “Bože pravde” 1. septembra i u vrtićima
Osim škola i predškolske ustanove biće obavezne da 1. septembra puste državnu himnu „Bože pravde“, ali samo deci koja po...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here