|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Antioksidansi - vitaminski štit od bolesti

Blic online (www.blic.rs), 6.5.2013
Mnoga oboljenja savremenog čoveka zapravo su posledica štetnog delovanja slobodnih radikala u organizmu, a njihovo pojačano nastajanje je zabeleženo tokom stresa, obimnih obroka, zapaljenskih bolesti, dijabetesa.
Ključne reči:

image
/11


 

Da bi se ublažilo ili sprečilo njihovo štetno delovanje, neophodni su nam antioksidansi kojih ima najviše u voću i povrću. Slobodnih radikala ima u duvanskom dimu, izduvnim gasovima automobila, UV zracima. 

Oni nastaju i u samim namirnicama za vreme njihove pripreme ili tokom dugotrajnog čuvanja hrane. U organizmu stupaju u hemijske reakcije sa ćelijama, oštećuju ih i iniciraju pojavu karcinoma, oštećenja krvnih sudova, zapaljenske procese, starenje.
- Oksidativni stres je stanje koje nastaje kada stvaranje slobodnih radikala nadvlada sposobnost našeg tela da ih eliminiše. Može da nastane ili usled obilja slobodnih radikala ili smanjenog prisustva antioksidanasa. Srećom, naš organizam poseduje snažne mehanizme kojima se bori protiv slobodnih radikala - kaže prof. dr Branko Jakovljević, specijalista ishrane sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Najmoćniji antioksidansi su vitamini E, C, A, beta karoten, kao i pojedini oligoelementi kao što su selen i cink. Namirnice koje u sebi sadrže ove elemente igraju važnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa i sprečavanju brojnih bolesti povezanih sa štetnim delovanjem slobodnih radikala.
Prema rečima dr Jakovljevića, postoji vrlo pouzdana metoda - ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) kojom se meri snaga antioksidativnog delovanja svake namirnice.
- Namirnica sa najsnažnim antioksidtivnim potencijalom je acerola, plod sličan trešnji koji raste u zapadnoj Indiji, Centralnoj i Južnoj Americi. Zahvaljujući izuzetno visokom sadržaju vitamina C, kao i brojnim bioflavonoidima, mineralima i oligoelementima, acerola na ORAC skali ima dva puta veći indeks od sirovog kakaoa koji je drugi na listi - ističe dr Jakovljević.
Brojne studije su pokazale da osobe koje imaju viši nivo antioksidativnih materija u telu značajno umanjuju verovatnoću za obolevanje od svih bolesti povezanih sa delovanjem slobodnih radikala.

Zato se i savetuje ishrana bogata povrćem i voćem, namirnicama koje obiluju antioksidansima . Preporučuje se i upotreba vitaminskih suplemenata koji su takođe od značaja za snažnu antioksidativnu odbranu našeg organizma, ali treba naglasiti da suplementi ne mogu biti zamena pravilnoj ishrani, već samo njena dopuna.




Antioksidansi u namirnicama


Hrana / ORAC vrednost za 100 grama namirnice*
acerola / 70.000
sirov kakao prah / 36.000
crna čokolada / 13.120
crveni pasulj / 11.125
mlečna čokolada / 6.740
šljiva / 6.100
beli luk / 5.708
crveno vino / 3.115
suvo crno grožđe / 2.830
borovnica / 2.400
kupina / 2.036
luk / 1.939
jagoda / 1.540
spanać / 1.260
malina / 1.220
jabuka / 1.207
brokoli / 890
cvekla / 840
crveni paprika / 710
kivi / 610
grejpfrut crveni / 483
plavi patlidžan / 390
karfiol / 385
grašak / 375
krompir / 300
zelena salata / 265
banana / 210
tofu sir / 205
šargarepa / 200
boranija / 200
kajsija / 175
* ORAC metodom se meri snaga antioksidativnog delovanja svake namirnice 

 

Izvor: www.blic.rs od 4.5.2013. 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
14
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
12
STRESEMBAR - vreme stresa ili vreme za res...
Mnogi su priželjkivali 32. avgust, da produže odmor još jedan dan. Nažalost, neumoljivi 1. septembar je pravi početak ka...
4
Bolesti kao posledica nepravilne ishrane
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Ljudi su nesvesni svakodnevnog izlaganja organizma n...
3





Voće štiti organizam!
Voće je bogatstvo prirode. Dok se hranimo voćem, ono puni naš organizam vitaminima, mineralima, antioksidansima, i tako ...
Kakva je uloga celih zrna žitarica u ishrani?
Celo zrno treba da predstavlja važan deo uravnotežene ishrane i snabdeva nas vlaknima i drugim hranljivim materijama.



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here