Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2024
Danu media d.o.o. Beograd
Bogatoj i nesvakidašnjoj novogodišnjoj trpezi retko ko može odoleti, a nakon nakupljenog velikog broja kalorija u danima koji slede telo je na adekvatan način potrebno vratiti u ravnotežu. Masnu, prženu i začinjenu hranu treba zameniti laganijim obrocima, a kroz proces oporavka tela doći će i do topljenja nakupljenih kilograma.
O tome šta se dešava u našem telu nakon novogodišnje noći te kako ga vratiti u ravnotežu razgovarali smo s tuzlanskom nutricionisticom doc. dr. Marizelom Šabanović.
"Novogodišnji praznici obiluju visokokaloričnom hranom koja sadrži i mnogo nenutritivnih sastojaka, kao što su aditivi, šećeri i slično. Višak slobodnog vremena obično znači i više obroka. S druge strane, hrana ima važnu socijalnu komponentu. Ljudi se okupljaju oko stola, druže i stvaraju uspomene. Zato se u danima praznika spremaju najlepša jela. Organizam tada bude opterećen hranom koju možda i ne jedemo tako često, kao što su različiti proizvodi od mesa i pića. Sve ovo neretko dovodi do opterećenja probavnog sistema, posebno jetre, što rezultira probavnim smetnjama i viškom kilograma. Popratne pojave su i glavobolja, nesanica, nadutost i slično. Čak i koža može biti siva i suva", kaže Šabanović za Klix.ba.
Nakon obilne novogodišnje trpeze telo je potrebno vratiti u ravnotežu te je u danima koji slede preporučljivo konzumirati manje kaloričnu hranu.
"Radi brže probave i lakšeg pražnjenja creva u prehranu treba dodati različite povrćne supe, biljne čajeve te sveže ceđene sokove. Sve su ovo dobri izvori vitamina i minerala te antioksidanasa. Zanimljivo je da vitamin C i polifenoli iz hrane sprečavaju formiranje štetnih nitrozamina za koje se vezuje nastanak raka. Nitrozamini nastaju delimično iz nitritnih soli koje se nalaze u sastavu mesnih prerađevina koje tako rado jedemo tokom praznika", navodi Šabanović.
Bogata trpeza neminovno loše utiče na našu crevnu floru, posebno velika količina šećera i zasićenih masnoća te pržena i pohovana hrana.
Šabanović kaže da je zbog toga nakon praznika u svoj jelovnik potrebno uvrstiti prirodne probiotike iz jogurta i kiselog kupusa. Kiseli kupus, osim što sadrži dobre bakterije i vitamin C, bogat je i vlaknima koja su prebiotici. Prebiotici su hrana za dobre crevne bakterije.
"Dobar izbor su i različita variva od povrća pripremljena bez mesa. Ne pretrpavati se. Jesti manje obroke i kretati se. Unositi malo više tečnosti u vidu vode i biljnog čaja. U svim proizvodima od mesa je obično i puno soli. Zato je važno uneti dovoljno vode kako bi se ona izbacila i smanjila nadutost", savetuje istaknuta nutricionista.
Naš organizam se veoma brzo obnavlja. Ukoliko se radi o zdravoj osobi koja svesno bira zdrav način života i pravilnu prehranu, već nakon nekoliko dana vratiće se normalan osećaj u probavnom traktu, a Šabanović veruje da će se i nakupljeni kilogrami istopiti.
"Nakon praznika bi bilo dobro izbegavati masnu, začinjenu i prženu hranu. Zaobilaziti slatko i alkohol. Uvrstiti u prehranu što više svežeg voća i povrća, orašaste plodove pa i određene dodatke prehrani koji pomažu jetri. To su pre svega biljni preparati na bazi čička i maslačka, kurkuma, alfalipoična kiselina... Preporučuju se čak i tople kupke s eteričnim uljima i morskom solju koje pomažu oporavku kože nakon boravka u zadimljenim prostorijama", navodi ona.
Tokom našeg razgovora Šabanović nam je otkrila i recept za jednostavan napitak koji pomaže probavu.
"Prokuhajte u 200 mililitara jedan centimetar očišćenog korena đumbira. Iscijedite sok od jedne narandže i jednog limuna. Kad se đumbir malo ohladi, sve sastaviti. Možete dodati malu kašiku meda. Popiti dva puta u toku dana", kaže Šabanović.
Kao lagani obrok koji je u isto vrijeme i veoma ukusan Šabanović navodi losos s povrćem u rerni.
Prvo pripremite pire od tikve i krompira u omeru 1:1.
Oguliti i očistiti krompir i tikvu, a zatim skuvati u slanoj vodi dok ne omekša. Nakon ovog koraka iscediti vodu, dodati maslac, toplo mleko, so, muskatni orah i ostale začine po želji.
S druge strane, u tepsiju ubacite povrće (možete koristiti zamrznuto povrće za supu), dodati so, biber i malo maslinovog ulja. Preko povrća stavite losos koji ste prelili maslinovim uljem i sokom od limuna te dodali so, biber i bosiljak. Preko tepsije stavite foliju i pecite okvirno 15 minuta na 200 stepeni celzijusa. Nakon toga skinite foliju i zapecite još deset minuta. Sve servirajte na tanjir uz pire od tikve i krompira.
Izvor: byka
Трудноћа.
пеперутка16
Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?