|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?

Bezbedna priprema hrane na piknicima

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 16.4.2010
Da se prijatno druženje ne bi loše završilo, trebate voditi računa o sledećim higijenskim postupcima ...

image
/11


Stomačni problemi često su posledica nepravilne pripreme hrane na piknicima, gde se hrana sprema u improviziranim uslovima, na vrućini, obično bez tečne pitke vode, bez frižidera, odgovarajućih radnih površina i kuhinjskog pribora.

Zato priprema hrane mora biti jednostavna i na licu mjesta, a po završenoj pripremi treba je što pre pojesti. Najopasnije je premalo pečeno meso i mešanje pečenog sa presnim mesom i ostalom hranom.

 
Da se prijatno druženje ne bi loše završilo, trebate voditi računa o sledećim higijenskim postupcima:
  • za transport hrane upotrebljavajte torbe za hlađenje, otvarajte ih samo kada nešto vadite, neka stoje u hladu,
  • pripremljeno meso, salate i brzo pokvarljive namirnice moramo imati u torbama za hlađenje sve do serviranja,
  • moramo imati dovoljno pitke vode za pranje ruku, pribora, namirnica, radnih površina (ako ih nemamo dovoljno na mestu piknika, moramo ih poneti sa sobom),
  • voće i povrće očistimo kod kuće,
  • u toku pečenja moramo sav kuhinjski pribor i radnu površinu više puta očistiti, po mogućnosti nekim sredstvom za čišćenje, saprati čistom vodom i obrisati papirnom maramicom,
  • pazimo na higijenu ruku – operimo ih pre nego što počnemo pripremati hranu i obavezno posle svakog dodira sa presnim mesom,
  • ne smemo upotrebljavati istu posudu za presno i pečeno meso,
  • za presno i pečeno meso moramo upotrebljavati različit pribor,
  • pre pečenja moramo roštilj dobro očistiti i zagrejati,
  • meso mora biti dobro pečeno, ne sme biti roza ili krvavo. Visoka temperatura uništi bakterije kao što su salmonela i druge bakterije koje su krive za većinu trovanja hranom, a posledica su nedovoljne toplotne obrade (kuvanje, pečenje na preniskim temperaturama),
  • ne jedimo umake i marinade u kojima je bilo presno meso,
  • svu hranu treba pokriti da se spreči eventualna nečistoća,
  • kada je hrana pripremljena, što pre je pojedite. Toplu hranu čuvajmo na barem 60 °C,
  • ako smo hranu više od dva sata čuvali na temperaturi od 4 do 60 °C, moramo je baciti.

Prijatno!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj ...
Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u ...
5
U Rumuniji je od morbila umrlo 17 dece
Sedamnaestoro dece umrlo je od boginja u Rumuniji od septembra prošle godine, dok je više hiljada obolelo od te izrazito...
4
Kegelove vežbe i baš sve što treba da znat...
Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće koji mogu da oslabe tokom trudnoće i porođaja, menopauze ili zbog prekomerne t...
3
Učestvuj u BULARDI® konkursu i osvoji sjaj...
Učestvuj u nagradnoj anketi na Ringeraja.rs i osvoji BULARDI® paket za putovanje!
3





Potvrđeno je da su MMS kapi izuzetno opasne!
video
Da su takozvane čudotvorne kapi MMS, koje navodno “leče sve“, pa i autizam (iako autizam nije bolest, pa se ne leči), iz...
Šta su ciste na dojkama i kako da ih lečite
Ciste na dojkama su veoma česta pojava, smatra se da je njihova pojava gotovo epidemiološka.



Anketa

Мажење беба.
пеперутка16

Да ли ваше бебе (6-12 месеци) воле да се мазе? Моја чак ни не слуша, само ме одгурује, пење се по мени, вуче,... чак ни не жели да се носи, само гледа да побегне. То ми је стварно чудно.. Какве су ваше?

Click Here