Da se prijatno druženje ne bi loše završilo, trebate voditi računa o sledećim higijenskim postupcima ...
Stomačni problemi često su posledica nepravilne pripreme hrane na piknicima, gde se hrana sprema u improviziranim uslovima, na vrućini, obično bez tečne pitke vode, bez frižidera, odgovarajućih radnih površina i kuhinjskog pribora.
Zato priprema hrane mora biti jednostavna i na licu mjesta, a po završenoj pripremi treba je što pre pojesti. Najopasnije je premalo pečeno meso i mešanje pečenog sa presnim mesom i ostalom hranom.
Da se prijatno druženje ne bi loše završilo, trebate voditi računa o sledećim higijenskim postupcima:- za transport hrane upotrebljavajte torbe za hlađenje, otvarajte ih samo kada nešto vadite, neka stoje u hladu,
- pripremljeno meso, salate i brzo pokvarljive namirnice moramo imati u torbama za hlađenje sve do serviranja,
- moramo imati dovoljno pitke vode za pranje ruku, pribora, namirnica, radnih površina (ako ih nemamo dovoljno na mestu piknika, moramo ih poneti sa sobom),
- voće i povrće očistimo kod kuće,
- u toku pečenja moramo sav kuhinjski pribor i radnu površinu više puta očistiti, po mogućnosti nekim sredstvom za čišćenje, saprati čistom vodom i obrisati papirnom maramicom,
- pazimo na higijenu ruku – operimo ih pre nego što počnemo pripremati hranu i obavezno posle svakog dodira sa presnim mesom,
- ne smemo upotrebljavati istu posudu za presno i pečeno meso,
- za presno i pečeno meso moramo upotrebljavati različit pribor,
- pre pečenja moramo roštilj dobro očistiti i zagrejati,
- meso mora biti dobro pečeno, ne sme biti roza ili krvavo. Visoka temperatura uništi bakterije kao što su salmonela i druge bakterije koje su krive za većinu trovanja hranom, a posledica su nedovoljne toplotne obrade (kuvanje, pečenje na preniskim temperaturama),
- ne jedimo umake i marinade u kojima je bilo presno meso,
- svu hranu treba pokriti da se spreči eventualna nečistoća,
- kada je hrana pripremljena, što pre je pojedite. Toplu hranu čuvajmo na barem 60 °C,
- ako smo hranu više od dva sata čuvali na temperaturi od 4 do 60 °C, moramo je baciti.
Prijatno!
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Slični članci, koje čitaju drugi korisnici
4 najbolja prirodna „leka“ za gljivice na ...
Gljivične infekcije noktiju predstavljaju čest problem koji muči mnoge ljude, posebno tokom letnjih meseci kada se više ...
3
Semenke i orašasti plodovi
Posebno važne namirnice su: integralne žitarice (pšenica, seitan, raž, ječam i druge), semenke i orašasti plodovi (orah,...
2
Soja
Soja se u ishrani čoveka koristi već približno 5000 godina. Ona je jednogodišnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2...
2
Integralne žitarice
Nutritivne vrednosti integralnih žitarica su neuporedivo veće od belih žita, iz kojih je praktično odstranjeno sve što j...
2