|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?

Bezbedna priprema hrane na piknicima

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 16.4.2010
Da se prijatno druženje ne bi loše završilo, trebate voditi računa o sledećim higijenskim postupcima ...

image
/11


Stomačni problemi često su posledica nepravilne pripreme hrane na piknicima, gde se hrana sprema u improviziranim uslovima, na vrućini, obično bez tečne pitke vode, bez frižidera, odgovarajućih radnih površina i kuhinjskog pribora.

Zato priprema hrane mora biti jednostavna i na licu mjesta, a po završenoj pripremi treba je što pre pojesti. Najopasnije je premalo pečeno meso i mešanje pečenog sa presnim mesom i ostalom hranom.

 
Da se prijatno druženje ne bi loše završilo, trebate voditi računa o sledećim higijenskim postupcima:
  • za transport hrane upotrebljavajte torbe za hlađenje, otvarajte ih samo kada nešto vadite, neka stoje u hladu,
  • pripremljeno meso, salate i brzo pokvarljive namirnice moramo imati u torbama za hlađenje sve do serviranja,
  • moramo imati dovoljno pitke vode za pranje ruku, pribora, namirnica, radnih površina (ako ih nemamo dovoljno na mestu piknika, moramo ih poneti sa sobom),
  • voće i povrće očistimo kod kuće,
  • u toku pečenja moramo sav kuhinjski pribor i radnu površinu više puta očistiti, po mogućnosti nekim sredstvom za čišćenje, saprati čistom vodom i obrisati papirnom maramicom,
  • pazimo na higijenu ruku – operimo ih pre nego što počnemo pripremati hranu i obavezno posle svakog dodira sa presnim mesom,
  • ne smemo upotrebljavati istu posudu za presno i pečeno meso,
  • za presno i pečeno meso moramo upotrebljavati različit pribor,
  • pre pečenja moramo roštilj dobro očistiti i zagrejati,
  • meso mora biti dobro pečeno, ne sme biti roza ili krvavo. Visoka temperatura uništi bakterije kao što su salmonela i druge bakterije koje su krive za većinu trovanja hranom, a posledica su nedovoljne toplotne obrade (kuvanje, pečenje na preniskim temperaturama),
  • ne jedimo umake i marinade u kojima je bilo presno meso,
  • svu hranu treba pokriti da se spreči eventualna nečistoća,
  • kada je hrana pripremljena, što pre je pojedite. Toplu hranu čuvajmo na barem 60 °C,
  • ako smo hranu više od dva sata čuvali na temperaturi od 4 do 60 °C, moramo je baciti.

Prijatno!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

4 najbolja prirodna „leka“ za gljivice na ...
Gljivične infekcije noktiju predstavljaju čest problem koji muči mnoge ljude, posebno tokom letnjih meseci kada se više ...
3
Semenke i orašasti plodovi
Posebno važne namirnice su: integralne žitarice (pšenica, seitan, raž, ječam i druge), semenke i orašasti plodovi (orah,...
2
Soja
Soja se u ishrani čoveka koristi već približno 5000 godina. Ona je jednogodišnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2...
2
Integralne žitarice
Nutritivne vrednosti integralnih žitarica su neuporedivo veće od belih žita, iz kojih je praktično odstranjeno sve što j...
2





COGNITIVA: Povećajte snagu mozga!
Idemo u teretanu da jačamo mišiće. Trčimo i planinarimo da bismo bili izdržljiviji. Vodimo računa šta jedemo, da bismo b...
Počelo je Propomucil® darivanje na Ringera...
Jer Propomucil® je prirodno rešenje na bazi propolisa bogatog polifenolima i prirodnog N-acetilcisteina za sve probleme ...



Anketa

pusenje
saskaa

da li bi ste ostavili pusenje zbog partnera koji je nepusac?

da (48%)

ne (52%)


Ukupan broj glasova: 112

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here