|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Louis Braille (1809–1852) smatra se tvorcem pisma za slepe. Oslepeo je u trećoj godini života, a 1829. godine postavio je osnove pisma za slepe danas poznatijeg kao Brajevo pismo.

image
/11


 

Brajevo pismo zapravo je usavršeno “noćno pismo” koje je služilo vojnicima da pišu u mraku a sastojalo se od dvanaest tačkica. Vremenom je pismo usavršeno toliko da se koristi kao internacionalno pismo za slepe.

 

U pitanju je reljefno pismo koje se sastoji od sheme sa šest tačkica raspoređenih u dva vertikalna reda sa po tri tačkice. Levu vertikalu čine prva, druga i treća tačkica. Desnu vertikalu čine četvrta, peta i šesta tačkica. Različitom kombinacijom tačkica i shema dobijaju se slova, brojevi, interpunkcija, matematičke formule, notni znaci kao i svi ostali znaci koje koriste lica sa očuvanim vidom.

 

Slepe osobe danas najčešće za pisanje koriste Brajevu pisaću mašinu. Brajevo pismo piše se na posebnom, tvrđem papiru na kome utiskanjem sa pisaće mašine ostaju ispupčenja. Osim Brajeve pisaće mašine, za potrebe pisanja koriste se i šila i Brajeve tablice. Slepe osobe čitaju vrhovima prstiju povlačeći kažiprst desne ruke, dok kažiprst leve ruke prati. Osobe koje vide, Brajevo pismo čitaju očima.

 

Brzina čitanja je različita i zavisi od više faktora (stepen intelektualnog razvoja, razvijenost taktilnokinestetksog čula, stepen razvoja motorike, metode podučavanja, permanentno usavršavanje i slično).

 

Obzirom na veličinu reda Brajevog pisma, knjige pisane za potrebe slepih lica većeg su obima nego knjige štampane crnim tiskom. Zadatke predviđene nastavnim planom i programom (odgovori na pitanja, dopunjavanje rečenica, matematičke zadatke i slično) slepi učenici rešavaju tako što zadatak pročitaju i na posebnom papru napišu odgovore pri tome ispred svakog odgovora pišući redni broj zadatka ili vežbe.

 

Opismenjavanje slepe dece je posao tiflopedagoga.

 

 

Razvojno savetovalište

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Majkama su draže ćerke, a očevima sinovi?
Istraživači su dali odgovor na večito pitanje “da li roditelji imaju svog miljenika među decom”.
6
25 najlepših citata o sestrama
Veliko je bogatstvo kada imaš sestru. Bilo da je starija ili mlađa, ona je tvoja najbolja prijateljica do kraja života. ...
6
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
6
6 načina da učinite da se vaše dete oseća ...
Ovi jednostavni, ali efikasni načini učiniće da se vaše dete (ili sva vaša deca) oseća posebno i veoma voljeno.
4





KAKO JE DRŽAVA POSLALA PROFESORE U ĆOŠAK
Bahati đaci maltretiraju i vršnjake i nastavnike, a SISTEM IH ŠTITI
OVO JE ZA 5+! Pismeni rad malog Teodora (9)
Pismeni rad devetogodišnjeg Teodora Kovačevića iz Beograda o njegovom ocu Milanu, koji je vrlo brzo postao viralan, razn...



Anketa

ime za devojcicu
superm

Koje ime je lepse?

Jelisaveta (45%)

Senka (55%)


Ukupan broj glasova: 173

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here