Tokom toplih dana i dugih šetnji kada i sami želite sladoled javlja se roditeljska dilema: Da li smete sladoled da date bebi?
Sladoled je omiljeni za mnoge, pa će sigurno i vaša beba biti oduševljena.
Mnogi roditelji smatraju da je sladoled odlična "pomoć" za desni bebe kada zubi niču. Ali da li je sladoled uvek dobar izbor?
Univerzalno pravilo je da se sve pakuje i radi u fabrici, ujedinjeno, obrađeno, nije nešto što želite da date svojoj bebi. Što više šećera, soli i mastavi ima jedan proizvod, mroizvod je viši na listi namirnica koje treba izbegavati. Postoji rizik da sladoled trgovaca sadrži mnogo hrane koja nije za bebe, kao što su kukuruzni sirupi sa visokim sadržajem fruktoze.
Pored opasnosti od predoziranja šećera, što nije poželjno za odrasle osobe, još jedna stvar koja može naškoditi bebama je temperatura hladnog sladoleda.
Na primer, za poređenje, majčino mleko ima temperaturu od oko 37 stepeni celzijusa, a to je temperatura koja treba da ima i prilagođeno mleko, kao i grudvice kada beba počne da jede. Dakle, bebino telo je napravljeno tako da može da vari toplu hranu, a sladoled može biti ogroman šok za njen organizam.
Ono što je dobro je da uvek možete napraviti sladoled kod kuće i izbeći sve neželjene sastojke i temperaturu.
Recept za domaći vočni sladoled:
Potrebno vam je:
500 grama zamrznuto voće
500 grama pavlake
kašiku meda (za bebe starije od godinu dana)
Mešajte sve sastojke u blenderu ili mikseru i ohladite smešu u frižider ako je potrebno.
Sladoled je omiljen mnogima, pa će sigurno i vaša beba biti oduševljena.
Mnogi roditelji smatraju da je sladoled odlična "pomoć" za desni bebe kada zubi niču. Ali da li je sladoled uvek dobar izbor?
Univerzalno pravilo je da se samo ono što se pakuje i pravi u fabrici daje bebi. Što više šećera i soli ima jedan proizvod, isti je viši na listi namirnica koje treba izbegavati. Postoji rizik da sladoled u prodaji sadrži i mnoge druge sastojke koji nisu za bebe, kao što su kukuruzni sirupi sa visokim sadržajem fruktoze.
Pored opasnosti od predoziranja šećerom, što nije poželjno ni za odrasle osobe, još jedna stvar koja može naškoditi bebama je temperatura hladnog sladoleda.
Na primer, za poređenje, majčino mleko ima temperaturu od oko 37 stepeni celzijusa, a to je temperatura koju treba da ima i prilagođeno mleko, kao i čvrsta hrana kada beba počne da je jede. Dakle, bebino telo je napravljeno tako da može da vari toplu hranu, a sladoled može biti ogroman šok za njen organizam.
Ono što je dobro je da uvek možete napraviti sladoled kod kuće i izbeći sve neželjene sastojke i nisku temperaturu.
Recept za domaći vočni sladoled:
Potrebno vam je:
- 500 grama zamrznutog voća
- 500 grama pavlake
- kašika meda (za bebe starije od godinu dana)
Mešajte sve sastojke u blenderu ili mikseru i ohladite smešu u frižideru ako je potrebno.
Prevod: majkaidete.mk
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Roditeljima je potrebna dozvola presvlačen...
Većina roditelja pokušava da tu radnju obavi što je brže moguće - ali pojedini naučnici sada tvrde da menjanje pelena tr...
15
FONTANELA: Šta treba da znate o bebinoj glavi
Fontanele su mekana mesta na bebinoj lobanji, koja se nalaze tamo gde kosti još nisu srasle. Zahvaljujući njima, beba la...
8
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
6
Spisak imena koja su najtraženija u 2025.
U Srbiji 2025. godine vidimo zanimljiv preokret kada je reč o imenima koja roditelji biraju za svoje mališane, sve više ...
6