|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Deca nemaju vremena da se igraju od obaveza ?!

Milica Dobrijević, 20.5.2017
Onda revnosni roditelji sednu pa se siroti hvale koliko im je dete za sve živo talenat, pa onda na kraju “kukaju” koliko sve to košta. Na kraju svakako zaključe, vredno je investirati u svoju decu. Njih su roditelji pustili da žive pa eto kako su ispali naopako.
Ključne reči:

image
/11


 

Moderno doba osim što je donelo stravične promene u tehnološkom smislu, ubrzalo vreme i “skratilo” dan, takođe je dovelo do velikih talasanja u sferi vaspitanja dece. Toliko se toga nudi kao ispravno, nikad se nije vršilo nekih suvislih istraživanja o najbizarnijim stvarima, te je pred mladim roditeljima konstantno neka izmaglica u pogledu toga kako treba postupati sa vlastitom decom. Evo poneka reč o “teoriji obaveza” koju treba prihvatiti kao sredstvo vaspitanja dece.

Zapadnjačka ideologija o nekoj prvostepenoj bezbednosti i životu u konstantnom strahu u budućnosti, polako stiže i na naše prostore. Nije na odmet pomenuti, da od kada su se u S. Americi doneli zakoni o “zaštiti” deteta, nikada nije bilo više nestale dece. U Kanadi u gotovo svakom većem marketu postoje fotografije na ulazu nestale dece. Onda su ti isti zapadnjaci smislili, kako je decu dobro držati okupirane obavezama jer na taj način ona ostaju bezbedna. Stalno su okružena “sigurnim” ljudima i nalaze se u “sigurnom” prostoru.

Jadna deca, obezglavljena od obaveza, mole roditelje bar da odu u park. Međutim, mame i tate imaju tendenciju da sve kontrolišu, pa neće dopustiti da deca traće vreme igrajući se, dok ostali klinci savladavaju svojih 17 dodatnih aktivnosti svakodnevno.

Onda revnosni roditelji sednu pa se siroti hvale koliko im je dete za sve živo talenat, pa onda na kraju “kukaju” koliko sve to košta. Na kraju svakako zaključe, vredno je investirati u svoju decu. Njih su roditelji pustili da žive pa eto kako su ispali naopako.

To sve polako počinje i na našim prostorima. Pa ako dete kojim slucajem šutne loptu, odmah kreće na fudbal, ako zamane rukom- eto ga Novak Djoković. Ne daj Bože ako voli da peva i igra – direkt dramska sekcija ili u najmanju ruku škola plesa. Pa kako dete od 5 godina da nema nikakve obaveze – to je strašno.

Onda sledi sledeći zaključak “on ili ona to sami hoće”. Pa ahahahahah, kako dete od 4 godine može da zna za dodatne aktivnosti i da hoće da ide pred kamere ili uči Pundžabi jezik. Ne, neće dete samo, ono nema pojma šta ga čeka, pa daje potvrdni odgovor na predloge roditelja. Sledeća faza je kada dete više ne želi to što su mu roditelji spakovali da radi. Onda se roditelj zainati pa petogodišnjem detetu kaže, sad kad si počeo ima da završiš bar 7 kurseva, sam si tražio.

Deca u garderobi koja nema fleke, u cipelama koje su uvek jednako nove. A kad vidim da se mame i ćerke oblače u iste “autfite”… Digne mi se kosa na glavi od žalosti. To mi je vrhunac roditeljske patetike.


Zauzeta deca dan provode na smokiju i jogurtu eventualno mekdonaldsu. Mame od silnih obaveza i dečijih aktivnosti nemaju vremena ni živaca da nešto naprave deci. Nije to nužni ručak i sad kao žene treba da levitiraju bez prestanka oko šporeta. Pripremati hranu za svoju decu je iskonsko ispunjenje te ljubavne uloge. Ima dana kada nije dan za takvo šta, ali je lepo pobrinuti se oko klinaca. Na pravi način. Intuitivno i instinktivno.

Problemi maltretiranja dece obavezama nastaju tek kasnije. Kada zaista dođe vreme za izvan školske aktivnosti, koje će deca zaista sama izabrati kao svoja interesovanja. Oni koji su bili prezauzeti u najranijem detinjstvu, neće više imati volje da nauče nove stvari.

Strašnije je to što su pojedina deca toliko navikla da im roditelji nameću stvari i donose odluke umesto njih, da postaju zbunjena i povučena u adolescenciji. Kada dete zaista odluči da se nečim bavi, ono krene u pravo istraživanje, kada roditelji to nameću deci, oni ih ustvari sputavaju. Jasno je da jako mala deca upijaju ko sunđer. Ali to ne znači da treba da govore 3 strana jezika do sedme godine.

Za decu je važno da nauče međuljudske odnose, jer je to ono što je najvažnije u odraslom dobu.

Oni se najbolje usvajaju kroz igru, kroz dečiju slobodu. Slobodu da potrče, popnu se na drvo, potuku se s vršnjakom, posvađaju, pomire, zagrle.. Slome ruku, isflekaju majcu i poderu patike. Iako zvuči nelogično, period do pete godine je taj kada se deca oderede karakterom prema ostatku sveta.


Jer šta je zaista cilj? Biti funkcionalan i ostvarivati dobre veze sa ljudima. To ne samo da nas čini srećnima, već i uspešnim. Zar to nije ideja svakog normalnog roditelja? Da nam deca budu srećna? Pa onda pustimo decu na miru da odrastaju kao deca!

 

Izvor: Pasarella.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Sport jača samopouzdanje deteta
Đaci koji se bave sportom usvajaju radne navike, uče se odgovornosti, bolje organizuju vreme i socijalno su inteligentni...
6
Šta je ljubav...iz dečije perspektive
Deca su odgovorima pokazala šta je prava filozofija i moć zapažanja.
4
HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
4
30 GENIJALNIH MISLI moje MAJKE
Nekada su nas nervirale, a sada neke od njih i sami često koristimo.
4





Bicikl
Sada je pravo vreme da dete nauči da vozi bicikl . Ako niste sigurni da li je vaše dete dovoljno veliko i sposobno za to...
Dvogodišnjakinja pati jer tata ne da da im...
video
Dvogodišnja Kennedy Kirkland objavljuje da ima dečka, a njeni roditelji postaju svesni da će razgovor o momcima i izlasc...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here