|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Deci koja mnogo gledaju TV prete srčane tegobe

Blic online (www.blic.rs), 14.5.2011
Deca koja previše gledaju televiziju ili vreme provode za kompjuterom su pod rizikom da u kasnijem dobu imaju probelem sa srcem, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 1.492 australijskih osnovaca.
Ključne reči:

image
/11


 

Oni koji su satima gledali TV imali su skupljene krvne sudove u očima, što je indikator za kasnija srčana oboljenja i visok krvni pritisak. Deca koja su vežbala sat vremena dnevno su bila mnogo zdravija.
 Istraživanje je sproveo doktor Bamini Gopinat sa svojim timom na univerzitetu u Sidneju.
   

Roditelji su odgovorili na upitnik u kojem su izneli detalje o vremenu koje njihova deca provode ispred TV-a ili kompjutera, čitaju ili se igraju napolju i unutra.


 

Posle toga naučnici su slikali krvne sudove u očima svakog deteta i računali njihovu veličinu. Merili su i visinu, težinu i krvni pritisak.

 

Saznali su da prosečno dete provede oko 1,9 sati gledajući televiziju ili igrajući se na kompjuteru, a samo 36 minuta je posvećeno fizičkim aktivnostima. Veličina krvnih sudova u očima te dece je u proseku 2,3 mikrona, dok je kod dece koja redovno izlaze napolje i vežbaju 2,2 mikrona.
   

Doktor Gopinat je rekao da bi loši efekti prestali kada bi deca jedan sat ispred ekrana zamenila nekom fizičkom aktivnošću.

 

21. april 2011.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kina zabranila mobilne telefone u svim ško...
Iz kineskog ministarstva navode da ovaj potez štiti učenike i pomaže im da se skoncentrišu na učenje umesto da troše vre...
54
Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
8
Kako stres utiče na dečake a kako na devoj...
Tim istraživača sa Stanfordove škole medicine objasnio je da kod devojčica koje razviju PTSP jedan deo insule - deo mozg...
6
Tatino pismo ćerkici (o budućem mužu)
Jedan tata napisao je pismo za svoju malu ćerku u kojem je savetuje o budućem mužu. Pismo je posvetio ne samo njoj, nego...
5





Livadsko cveće, likovna aktivnost
Iz detinjstva ponesemo samo ono što smo doživeli svim svojim čulima.
Mamina mama je više vezana za unuke od tat...
Mamina mama obično ima jaču vezu sa svojim unucima, naučnici veruju zato što je ona rodila ćerku koja je rodila to unuče...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here