|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ako vam je dete u izolaciji evo kako da OPRAVDATE ODSUSTVO SA POSLA

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 16.9.2021
Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove dr Goran Stamenković kaže za "Blic" da sanitarna inspekcija ne izdaje doznake za odsustvo i slično, ali da dostavlja rešenje o tome da je neki kolektiv zatvoren zbog pojave virusa.

image
Inspekcija je ažurna i roditeljima dostavlja potvrdu u roku od tri sata, a najduže do 12 sati. (Foto: Freepik)
/11


 

Ukoliko se pojavi virus u nekom kolektivu, cela grupa ide u karantin od 14 dana, bar je tako kada su vrtići u pitanju. Pojedini roditelji zapitali su se kako će opravdati odsustvo s posla, i da li im za to treba rešenje sanitarne inspekcije o zatvaranju kolektiva, jer nečije dete mora u karantin iako možda nije bolesno.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove dr Goran Stamenković kaže za "Blic" da sanitarna inspekcija ne izdaje doznake za odsustvo i slično, ali da dostavlja rešenje o tome da je neki kolektiv zatvoren zbog pojave virusa.

Kako dr Stamenković objašnjava, inspekcija je ažurna i roditeljima dostavlja potvrdu u roku od tri sata, a najduže do 12 sati.

- Nadležni zavodi za javno zdravlje u Srbiji, dostavljaju pismeno obaveštenje na adresu nadležne sanitarne inspekcije, koja u roku od najviše dva do tri sata po dobijanju istog, donosi rešenje o određivanju mere karantina u kućnim uslovima, sa dužinom trajanja mere od 14 dana, ako govorimo o vrtićima. Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, a shodno ovlašćenjima sanitarnog inspektora, vezano za oboljevanje deteta, maloletnog lica, onda se rešenje donosi roditelju, staratelju kao kontaktu. Tim rešenjem inspektor samo radi svoj posao, u odnosu na ono što mu struka dostavlja, i ono što mu zakon traži, a između ostalog to rešenje prestavlja i potvrdu o radu za vreme karantina, objašnjava Stamenković.

Kako kaže, do sada je doneto na stotine ovakvih rešenja, te da inspektori rade ovakve poslove svakodnevno i ažurno, kako bi se u najbržem mogućem roku roditelju ili staratelju dostavio ovaj dokumenat koji se može koristiti kao potvrda da je dete u karantinu, a samim tim i roditelj.

- To se rešava u roku od tri sata, najduže za 12 sati. Čak su ovih dana inspektori, i mejlovima slali rešenja da bi roditelji poslodavcu stavili do znanja zašto su odsutni. Naši inspektori roditelje savetuju da se obrate pedijatru koji je inače ordinirajući lekar detetu, da na ovaj način opravda njihovo odsustvo sa doznakama za bolovanje. Sanitarni inspektor ne izdaje doznake za bolovanje niti je ovlašćen, on preduzima mere koje su upravne mere a vezano za širenje infekcije Covid-19, objašnjava dr Stamenković.

Sektor za Inspekcijske poslove u Ministarstvu zdravlja u kontaktu je i sa Institutom Batut, kao i sa Vladom Srbije, te se zajednički donose uredbe i zakonske regulative koje služe bobni za suzbijanje infekcije Kovid-19.

 

Izvor: Blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Srpski pedijatar savetuje da se deca povuk...
Nažalost, ali skoro svi mališani su bolesni. Kad mi dođe dete u ordinaciju, pitam ga kako je bilo u vrtiću, a ono kaže s...
6
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
6
On ima pet godina i 76 kilograma. I još se...
Maleni Misael Kaldonjo Obrej iz Brazila pati od Preder Vili sindroma, zbog kog stalno oseća glad. Njegov centar za sitos...
6
Saveti psihologa: Kako da ih naučite da ne...
Ako vaš mališan laže s tri godine, nemate razloga za brigu, to je sasvim normalan deo odrastanja. Ali ako to čini sa sed...
5





6 ideja za najlepši završetak škole i vrtića
Proverite šest ideja na koji način da svom detetu organizujete poseban završetak vrtića/školske godine, kako biste mu ol...
Vaspitačica: Uvedite kamere u vrtiće da vi...
Možda bi kamere svima pokazale kako je biti majka, vaspitačica, prijateljica, spremačica, čuvarica, glumica, medicinska ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here