|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Draga buduća mama, da li znaš zašto je folna kiselina važna za tebe i bebu?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 31.10.2021
Preporučuje se da uzimaš folnu kiselinu najmanje tri meseca pre začeća, kao i da nastaviš sa uzimanjem i tokom trudnoće, bar do 12. gestacione nedelje, dok se razvijaju bebina kičma i mozak, kao i tokom dojenja.

image
Folna kiselina je vitamin koji je od suštinskog značaja za zdrav razvoj bebe. (Foto: Freepik)
/11


 

Potpuno te razumemo zbog toga što u isto vreme osećaš i toliku ljubav i toliki strah. Započinješ jednu potpuno novu etapu života, ulaziš u nepoznato, nešto u čemu se još nisi oprobala, okrećeš list koji je možda najteži do sada. Ti stvaraš novi život!

Sigurni smo da od svog doktora dobijaš stručne savete, a verujemo i da oko sebe imaš prijateljice, među njima i trudnice i mame, koje dele sa tobom svoja iskustva. 
Da li znaš zašto je folna kiselina važna za tebe i bebu?


Šta je folna kiselina

Folna kiselina se još se naziva folacin i vitamin B9, i otkrivena je 40-tih godina prošlog veka. Folna kiselina je po hemijskoj strukturi pteroilmonoglutaminska kiselina i rastvorljiva je u vodi. Važno je znati da je organizam ne sintetiše, pa se mora unositi ili putem hrane ili putem dijetetskih suplemenata. 


Prirodna forma vitamina B9 su folati, a njihovi najznačajniji izvori su džigerica, meso, zeleno povrće, kvasac, leguminoze kao i neke vrste voća.

Folna kiselina je sintetički oblik vitamina koji se koristi u većini suplemenata.


U nekim delovima sveta, kao na primer u SAD i Kanadi, folna kiselina se zakonski obavezno dodaje procesuiranoj hrani (brašnu, žitaricama i slično) zbog dobrobiti za ljudsko zdravlje.


Studije pokazuju da svaka druga osoba u Srbiji zbog genetike nije u mogućnosti da u potpunosti iskoristi unetu folnu kiselinu upravo zbog nedostatka adekvatnog enzima (MTHFR-metilentetrahidrofolat reduktaza).


Pravilna ishrana tokom trudnoće je veoma važna, ali iako mnoge namirnice sadrže folnu kiselinu, skoro je nemoguće tokom trudnoće unositi dovoljno folne kiseline kroz hranu. Veoma je osetljiva, toplota, svetlost i kiseonik je skoro potpuno uništavaju i čine nedelotvornom.


Zato se preporučuje dodatna suplementacija aktivnim oblikom folne kiseline, metil folatom koji se potpuno iskorišćava.


Zašto je folna kiselina tako važna?

Folna kiselina je vitamin koji je od suštinskog značaja za zdrav razvoj bebe. Žene koje planiraju potomstvo trebalo bi na vreme da počnu da unose folnu kiselinu. Mnoge žene, naime, primete da su trudne tek posle nekoliko nedelja, a zapravo i pre nego što su svesne da su trudne, mozak i kičma bebe se već formiraju. Između 23. i 28. dana trudnoće kod embriona se zatvara takozvana neuralna cev, iz koje se kasnije razvija kičmena moždina.

Folna kiselina pomaže u prevenciji ozbiljnih poremećaja u razvoju, koji utiču na mozak i kičmenu moždinu, a koji su poznatiji kao defekti neuronske cevi (NTDs) kao što su spina bifida i anencefalija.

I kasnije u toku trudnoće važno je unositi folnu kiselinu, ona jača organizam buduće majke i obezbeđuje normalnu deobu ćelija i stvaranje ćelija u oplođenoj jajnoj ćeliji.


Zato se preporučuje da uzimaš folnu kiselinu najmanje tri meseca pre začeća, kao i da nastaviš sa uzimanjem i tokom trudnoće, bar do 12. gestacione nedelje, dok se razvijaju bebina kičma i mozak.


I period dojenja će takođe biti zahtevan za tvoje telo, tako da se i tokom dojenja preporučuje unos folne kiseline, kako bi podržala svoje celokupno zdravlje i razvoj bebe.


I kasnije tokom života unos folne kiseline je važan za regulaciju povišenog nivoa homocisteina u krvi, kao i kod osoba sa kardiovaskularnim bolestima.

 

 

BiVits® ACTIVA ActiFolic

Posebna formulacija koja  u jednoj tableti obezbeđuje 800 µg 5-metiltetrahidrofolata, aktivnog oblika folne kiseline koji obezbeđuje maksimalnu iskoristljivost i biološku raspoloživost u organizmu.

 

 


BiVits® ACTIVA ActiFolic doprinosi:

  • Normalnom razvoju i funkciji nervnog sistema
  • Normalnoj produkciji crvenih krvnih zrnaca
  • Pravilnoj deobi ćelije i sintezi DNK
  • Regulaciji normalnog nivoa homocisteina i zdravlju srca i krvnih sudova

Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
4
U petak, u 4 popodne sam imala spontani po...
Kada pobacimo, kada izgubimo bebe, nema ništa. Ućutkane smo. Nemamo podršku.
4
Dragana Lecei: Moja porođajna priča
Zamislite, moje godine, sitne sam konstitucije, pa još blizanci. Samo sam rekla onako ne razmišljajući: "Šta ću sad"!
4
Vežbanje u trudnoći?
Da li je dobro svako vežbanje u trudnoći? (engleski video)
3





Najbolji zdrav doručak u trudnoći
Ono što je svakoj trudnici potrebno je izbalansirana zdrava ishrana.
Kako da se budući tata poveže sa bebom u s...
I budući očevi su uzbuđeni zbog dolaska bebe na svet, ali imaju manje prilika da zaista osete kako malo biće raste. Dok ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here