|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Embrion može da preživi "u epruveti" čak 13 dana

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.8.2016
Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu su uspeli da prevaziđu dosadašnje domete u oblasti biologije i medicine i time omogućili napredovanje u uspešnosti vantelesne oplodnje, što dalje omogućava i uspešnosti lečenja teških oboljenja tek začetih beba
Ključne reči:

image
/11


Istraživači sa Kembridža su uspeli da prevaziđu prethodna ispitivanja i da održe u životu 13 dana embrion van materice. Time su omogućili uvid u do sada nepoznate stadijume razvoja fetusa, koji će biti veoma korisni za mnoga dalja istraživanja.

Naučnici su po prvi put uspeli da održe u životu ljudski zametak van majke čak 13 dana od njegovog nastanka. Na taj način su dobili jedinstvenu priliku za posmatranje najsloženije i najmanje poznate faze ranog ljudskog života.

Stručnjaci su  ranije mogli da proučavaju ljudske zametke u laboratoriji do njihovog sedmog dana  kada su morali da ih implantiraju u matericu da bi mogli da prežive i da nastave da se razvijaju.

Koristeći metode, koje su ranije bile isprobane na zamecima miševa, laboratorijski istraživači su iz sata u sat mogli da posmatraju razvoj ljudskog embriona sve do 13. dana.

 To je najzagonetnija i najtajanstvenija faza ljudskog razvoja. To je vreme kada se razvija osnovni telesni oblik – kazala je Magdalena Zernicka-Gec sa Univerziteta u Kembridžu koja je vodila ispitivanje.

Njihova zapažanja i otkrića objavljena su  u časopisima “Nature” i “Nature Cell Biology”.

 Razvoj zametka je izuzetno složan proces i iako naš sistem ne omogućava potpunu reprodukciju svakog njegovog aspekta, omogućio nam je da vidimo neverovatnu sposobnot samoorganizovanja ćelija u jedinstvenu strukturu, što nam je dosad bilo nepoznato – objasnila je naučnica Marta Šahbazi, takođe s Kembridža.

– Ova metoda omogućava “prvi pogled” na razvoj ljudskog zametka u vreme kad bi se on već ugnezdio u endometrijum materice i tako postao nevidljiv za istraživanje – rekao je Robin Lavel-Bedž, stručnjak za matične ćelije u britanskom “Institutu Fransis Krik”.

Najnovije istraživanje, uz sva ostala, trebalo bi da pomogne u unapređenju vantelesne oplodnje i ostvarenju daljeg napretka u regenerativnoj medicini.

Sada se postavlja i pitanje da li bi trebalo da se ukine međunarodni zakon o zabrani razvoja zametka van materice posle 14 dana.

Zernicka-Gec je rekla novinarima da bi samo nekoliko dana produženja tog roka dovelo do čitavog bogatstva novih informacija.

 Mogli bismo da saznamo apsolutno ključne činjenice o osnovama ljudske biologije. Ali, naravno, odmah se nameće iduće pitanje – gde bi onda trebalo da se postavi novo ograničenje – dodaje Magdalena.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
7
A ŠTA AKO VTO NE USPE?
Evropsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) objavilo je 2019. godine brojeve koji ukazuju na to da je...
5
Ringerajina tabela za praćenje plodnih dana
Želite da zatrudnite, a ne znate kad vam je ovulacija? Volite prirodni metod kontracepcije? Pratite plodne dane pomoću R...
4
Koliko je teško usvojiti dete?
Koliko je teško usvojiti dete? Procedura često traje i nekoliko godina. Prošle godine je realizovano 195 usvojenja, od č...
4





Neobična priča koja će vam ugrejati srce
Samo oni koji su kroz to prošli, znaju kako je kada ti kažu - ne možeš da imaš decu. Ova mama je to doživela, a onda je ...
Za još 10 VTO uvezen reproduktivni materij...
Za postupak vantelesne oplodnje o trošku države doniranim reproduktivnim ćelijama iz inostranstva do sada se preko porta...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here