|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Muškarac koji postaje otac sa 80 je frajer, a žena koja zatrudni s 40 je sebična – zašto?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.6.2023
Šta se krije iza komentara o 'neodgovornim majkama'?

image
Prvi put mama sa 40 godina: Možda sam stara majka, al` sam srećna stara majka. Foto: Freepik.com
/11


Da je Robert de Niro upravo ponovno postao otac u 80. godini života, ili da će Al Pacino uskoro postati otac u 84. godini života, naizgled nema mnogo veze sa našim životima osim kao prolazni trač.

Ali iako je između nas i De Nira odnosno Pacina sedam hiljada kilometara vazdušne linije i 120 miliona dolara razlike na bankovnom računu, vesti i reakcije na njihovo očinstvo ipak ukazuju na univerzalnu i zajedničku boljku svih žena, otelovljenu u dvostrukim kriterijumima kada je u pitanju "staro" roditeljstvo.

 

PROČITAJ JOŠ: Starija majka, zadovoljnije dete


Komentari na društvenim mrežama ukazuju na to koliko je društvo još uvek strogo prema ženama, odnosno popustljivije prema muškarcima.

Mick Jagger dobio je dete sa 73 godine. Richard Gere postao je otac u 69. i potom u 70. godini života. Clint Eastwood, Larry King i Rod Stewart postali su očevi u 66. godini. Robert de Niro je ovih dana u 80. godini života dobio sedmo dete. Al Pacino dobio je ćerku sa 49, u šezdesetima je dobio blizance, a ovog leta dobit će sina – u 84. godini života.

Svaka ovakva vest prošla je uz odmahivanje rukom i stav da se radi o večnim momcima, nestašlucima, pa čak i seks-uzorima. Svaka njima čast, u tim godinama imati energije i potencije! Jer čini se da je energija potrebna samo da se napravi dete. A ko će biti budan cele noći i trčkarati za njim? Pa, mama, tko bi drugi.

Zato ženskoj trudnoći nakon 35. godine pristupamo sa hiirurškom ozbiljnošću. Sad je dosta zezancije, kalkuliraju se jajašca i njihova kvalitet, vade kalendari i broje godine, proučava istprija (ne)doličnog ponašanja, kreće paljba: to je neodgovorno i sebično, riskantno, ugrožava zdravlje, prestara si za to, zašto ne usvojite, da si rodila sa 20, već bi ga othranila…

 

PROČITAJ JOŠ: Da li smo zaista prestare za trudnoću nakon 35. godine?

 
Toga nisu bile pošteđene ni ženske "pandanke" slavnih starijih roditelja: Halle Berry rodila je prvo dete u 42., a drugo u 47. godini, šaljivo opisavši svoju trudnoću kao gerijatrijsku.

Nicole Kidman otvoreno je govorila o problemima sa začećem, a nakon pobačaja uspela je roditi prvo dete u 42. godini života, baš kao i Salma Hayek, koja je izjavila kako je u toj dobi bila puno ispunjenije i kompletnije ljudsko biće nego sa 31, te da je time njeno dete dobilo bolju majku.

Maryl Streep je sa 42 godine dobila dete, a Celine Dion blizance. Hillary Swank čeka blizance u 49. godini života, a Janet Jackson zatrudnela je u okrugloj pedesetoj.


Mediji su se, osim žutih tabloida, u 21. veku upristojili i o njihovim trudnoćama pisali neutralno, pa čak i bodrilački. Ali upravo ta podrška i gomila članaka o tome kako je za žene okej postati roditelj nakon 35. godine samo svedoče o tome da je to ženski, ali ne i muški problem. I ne, ovde se ne radi o pitanju zdravstvenog rizika vezanog uz stvaranje potomstva.

Šta se krije iza komentara o "neodgovornim majkama"?

Jer, uz današnju medicinu, duži životni vek i resurse kojima raspolažemo, trudnoća nakon 35. godine života nije neodgovoran čin kako nas internetski ratnici na društvenim mrežama brižno upozoravaju. Uostalom, i kvalitet muških spermatozoida opada sa godinama, što potencijalno utiče na detetovo zdravlje.

 

PROČITAJ JOŠ: Da, ja sam starija mama - i šta ćemo sad?

 
Žene, svakako, iz bioloških razloga, imaju "ograničen rok" te nam šansa za začeće rapidno pada nakon 35. godine života, dok muška plodnost ima duži vek. Zdravstvene prepreke i izazovi postoje, ali uz oprez i konsultacije sa doktorom trudnoća može proći u savršenom redu.


Štaviše, godine sa sobom nose određene prednosti u životnom stilu koji je potreban za trudnoću i odgoj deteta: žene se nakon 30. godine više posvećuju svom zdravlju i telu, izlaske zamenjuje balansiraniji tempo života.

Prvi put mama sa 40 godina: Možda sam stara majka, al' sam srećna stara majka.

Čini se da iza komentara o "neodgovornim majkama" stoji zapravo još uvek duboko patrijarhalno uverenje da su žene te koje odgajaju decu i trebaju biti uz njih bar do njihove tridesete godine, tj. da se izrazimo malo ružnije: ispada da sa začećem muški posao prestaje (De Niro je "dokazao da može"), a ženski počinje ("kako li će, jadna").

Ako se već brinemo za buduću decu, trebali bismo jednako prosuđivati i majke i očeve, ili se jednostavno ne mešati u tuđe živote i držati se one da je "pravo vreme" za rađanje otprilike nakon devet meseci.

 

Lidija Čulo

Izvor: Zadovoljna.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
20
VIDEO: Kako i kada se stvara mleko u dojkama?
Mleko se u dojkama stvara tokom trudnoće!
19
Sanjate da ste trudni? Evo šta to znači...
Da li ste ikada sanjali da ste trudni? Da li ovaj san znači da želite dete ili drugo dete? Proverite značenje snova o tr...
11
VIDEO - Drugo stanje iz ugla bebe u stomaku!
Najlepših 9 meseci svake žene!!! Sve promene koje buduće mame doživljavaju imaju svoj smisao- samo su prethodnica najdiv...
6





Kad progovori “drugo stanje”
Čini se da ne postoji ništa lakše nego rasplakati trudnicu. Ogromne promene koje nosi „drugo stanje“ u velikoj meri menj...
Regenerativna medicina i matične ćelije
Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih tokom razvoja nastaju sva tkiva i organi (neuroni, kosti, ...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here