|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Na koje zdravstvene probleme može ukazivati hrkanje kod deteta?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 28.4.2018
Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je povezanost između hrkanja kod dece i nekih zdravstvenih problema
Ključne reči:

image
/11


Zato, ako i vaše dete hrče, najbolje je da ga odvedete na pregled kod doktora.

BEBE i deca koja hrču imaju veću verovatnoću da razviju probleme u ponašanju u periodu od 7 godina, pokazala su istraživanja.  

 

A neki od tih problema su hiperaktivnost i nepažnja, anksioznost i depresija, problemi ponašanja, te agresivnosti i problemi u odnosu s vršnjacima.

 

U studiji provedenoj u Velikoj Britaniji učestvovalo je više od 11 000 dece, a istraživači su pratili njihov razvoj od šestog meseca do šeste godine njihova života. 

 

Roditelji su ispitivani o dečijem hrkanju, disanju na usta i apneji – neuobičajeno dugim pauzama u disanju tokom spavanja – i to kroz različita razdoblja detetovog života. Svi ovi simptomi povezani su s problemima u disanju tokom sna.

 

Rezultati istraživanja pokazali su da su oni koji su imali najnaglašenije poremećaje disanja u snu imali gotovo dva puta veću verovatnoću da će imati problema u ponašanju u periodui od sedam godina, u poređenju s decom koja nisu imala takve probleme tokom spavanja.

 

"Roditelji bi trebali obratiti pažnju na disanje dece dok spavaju i obavestiti pedijatra ako primete bilo šta neobično", kaže autorica studije, Karen Bonuck, profesorica obiteljske i socijalne medicine na medicinskom fakultetu Albert Einstein u New Yorku.

 

Hrkanje kod dece predškolskog uzrasta najčešće je uzrokovano uvećanim krajnicima, naročito trećim. Krajnici ometaju normalno disanje i uzrokuju hrkanje, pišu Bebe i mame.

 

Drugi uzrok hrkanja je alergija sluznice nosa, koja se sve više susreće kod dece. Tegobe tada mogu biti izražene u vreme proleća i ranog leta.

 

Ono što posebno brine i roditelje i lekare je odraz ovih pojava na dečije zdravlje, posebno ako traju više godina. Deca koja hrču često imaju i poremećaje ponašanja tokom dana i dekoncentrisana su. Takva deca češće mokre u snu, a sklona su i sisanju palca.

 

Zato, ako i vaše dete hrče, najbolje je da ga odvedete na pregled kod doktora. 


Izvor: index.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Upis u osnovnu školu
Upis deteta u školu je obaveza svakog roditelja ili staratelja koju je dužan da ispuni najkasnije do 31 maja kalendarske...
24
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
8
Lekovi „zaključavaju“ gene za psorijazu
Psorijaza je hronično zapaljensko oboljenje kože koje pogađa i decu i odrasle. Iako može da se javi u svakom uzrastu, sm...
8
"Kad će drugo" i šta to koga ima d...
Zašto se većina roditelja jedinaca susreće sa ovim pitanjem? Uz obavezno "SAMO JEDNO dete?"
6





Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
Razbili ste živin toplomer!!!
Nije neobično da se dete poigra toplomerom, koji lako puca kada padne na tvrdu podlogu. Tu obično nastane panika ako se ...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here