|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?

Na koje zdravstvene probleme može ukazivati hrkanje kod deteta?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 28.4.2018
Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je povezanost između hrkanja kod dece i nekih zdravstvenih problema
Ključne reči:

image
/11


Zato, ako i vaše dete hrče, najbolje je da ga odvedete na pregled kod doktora.

BEBE i deca koja hrču imaju veću verovatnoću da razviju probleme u ponašanju u periodu od 7 godina, pokazala su istraživanja.  

 

A neki od tih problema su hiperaktivnost i nepažnja, anksioznost i depresija, problemi ponašanja, te agresivnosti i problemi u odnosu s vršnjacima.

 

U studiji provedenoj u Velikoj Britaniji učestvovalo je više od 11 000 dece, a istraživači su pratili njihov razvoj od šestog meseca do šeste godine njihova života. 

 

Roditelji su ispitivani o dečijem hrkanju, disanju na usta i apneji – neuobičajeno dugim pauzama u disanju tokom spavanja – i to kroz različita razdoblja detetovog života. Svi ovi simptomi povezani su s problemima u disanju tokom sna.

 

Rezultati istraživanja pokazali su da su oni koji su imali najnaglašenije poremećaje disanja u snu imali gotovo dva puta veću verovatnoću da će imati problema u ponašanju u periodui od sedam godina, u poređenju s decom koja nisu imala takve probleme tokom spavanja.

 

"Roditelji bi trebali obratiti pažnju na disanje dece dok spavaju i obavestiti pedijatra ako primete bilo šta neobično", kaže autorica studije, Karen Bonuck, profesorica obiteljske i socijalne medicine na medicinskom fakultetu Albert Einstein u New Yorku.

 

Hrkanje kod dece predškolskog uzrasta najčešće je uzrokovano uvećanim krajnicima, naročito trećim. Krajnici ometaju normalno disanje i uzrokuju hrkanje, pišu Bebe i mame.

 

Drugi uzrok hrkanja je alergija sluznice nosa, koja se sve više susreće kod dece. Tegobe tada mogu biti izražene u vreme proleća i ranog leta.

 

Ono što posebno brine i roditelje i lekare je odraz ovih pojava na dečije zdravlje, posebno ako traju više godina. Deca koja hrču često imaju i poremećaje ponašanja tokom dana i dekoncentrisana su. Takva deca češće mokre u snu, a sklona su i sisanju palca.

 

Zato, ako i vaše dete hrče, najbolje je da ga odvedete na pregled kod doktora. 


Izvor: index.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Očevi u Srbiji sa detetom provode 11 minut...
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, očevi u našoj sredini svojim detetom se u proseku bave – jedanaest minu...
10
Uvećanje trećeg krajnika
Sva deca se rađaju sa trećim krajnikom koji raste do uzrasta od oko 5-7 godina, da bi oko desete godine počeo da se sman...
4
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...
4
10 saveta kako da lako odviknete dete od c...
Nema deteta koje se nije odviklo od cucle i flašice. Roditelji treba da budu strpljivi i da sačekaju da ova faza prođe, ...
4





Saveti pedijatra – kako ojačati imunitet d...
Zimski period sem što nam donosi hladno vreme i češće infekcije, uskraćuje nam i dostupnost voća i povrća. Kako bi nadok...
Svako treće dete ima anomaliju lica i vilice
Deformiteti lica i vilica sve češća su pojava kod dece, a svako treće ili četvrto dete ima neku od anomalija.



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да ли су вам менструације болне?
пеперутка16

У последње време имам толико болне менструације да се и онесвестим..хитно је, она ми да ињекцију и то је то..И сад кад старим како сам старија. Имам 29 година, нисам се још породила итд.

Click Here