|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Iskoristite praznične svečanosti da podelite radost sa decom i porodicom

Tijana Lukić, master psiholog, 20.12.2018
Sneg je pao, ulice su okićene, i dok svećice sjaje na jelkici pored prozora, ne mogu da ne osećam toplinu i istinsku radost. Čak bi se mogla nazvati i dečijom radošću jer podseća na onu radost koju na licu ima dete dok otvara svoj novogodišnji paketić.

image
photo: freepik.com
/11


Zašto nas praznici čine tako srećnim?

Pre svega, to je zbog osećaja bliskosti, zajedništva i zaštićenosti.

Članovi porodice učestvuju u zajedničkim aktivnostima kao što su kićenje jelke, ukrašavanje kuće, kupovina poklona i darivanje, priprema svečanih obroka i na taj način oni dele radost i uzbuđenje jedni sa drugima, razvijaju osećaj privrženosti i topline koji se pamti godinama kasnije. Ako gajimo tu vrstu odnosa sa našom decom i naglašavamo značaj porodičnih trenutaka (a to je naročito pogodno za vreme praznika), usađujemo im obrasce ponašanja koje će oni dalje koristiti u odnosima sa drugima. Oni će naučiti istinski da se raduju, da uživaju sa drugima, da dele i da aktivno učestvuju u kolektivnim aktivnostima, kao i da pronađu sreću u malim stvarima.


Pripremom porodičnih obroka za vreme praznika, ne samo što činite svoj dom toplijim, već imate priliku da učinite zadovoljstvo svojim najmilijima tako što ćete im pripremiti omiljenu poslasticu. Da li ste znali da od svih naših čula, miris najbrže budi uspomene? Vaša deca će, baš kao i Vi, ceo život sa osmehom pamtiti miris kolača kao „miris detinjstva“. Deca mogu da učestvuju u pripremi hrane – motorika se vežba mešenjem testa za kiflice ili korišćenjem modli za kolače, a kreativnost se vežba ukrašavanjem torte! Ne samo što će imati nešto lepo da pojedu na kraju dana, već će se Vaša deca osećati ispunjeno i ponosno jer su doprineli porodičnom slavlju. Takva deca će kasnije lakše izrasti u osobe koje imaju samopouzdanja.


Kultura darivanja je prisutna za vreme novogodišnjih praznika. Kroz kupovinu i razmenu poklona, mi učimo naše mališane da pričinjavaju radost drugima i da se raduju zajedno sa njima, a dokazano je da sve to utiče pozitivno na njihovo psihološko zdravlje. Biranjem poklona, mališani vežbaju svoju emocionalnu inteligenciju, stavljajući se u tuđu perspektivu, razmišljajući o željama i dobrobiti drugih.


Darivanje jeste skupo – ali nije poenta dati najskuplji ili najveći poklon, već pokazati drugome da ste na njega mislili. Ovu poruku možete preneti i na svoje mališane tako što ćete im pomoći da sami naprave poklon ili čestitku za baku, deku, tetku ili drugara. Ne samo što će to biti još jedna zajednička aktivnost koja utiče na povezivanje članova porodice, već je i prilika da Vaši mališani vežbaju motoričke i jezičke sposobnosti. Seckanje, lepljenje, savijanje, cepkanje, crtanje – sve su to aktivnosti koje poboljšavaju motoriku. Osmišljavanjem poruka ili rima, deca vežbaju jezik, grade i proširuju svoj rečnik i razvijaju inteligenciju.

Vreme praznika je pogodno i za veliko čišćenje – iskoristite priliku i priključite se jednoj od mnogobrojnih akcija prikupljanja stvari u dobrotvorne svrhe. Ne samo što ćete se rešiti viška, već ćete imati mogućnost da, kroz sopstveni primer, decu naučite značaju nesebičnog davanja i pomaganja. Objasnite im koliko je bitno da daruju svoje stare igračke ili odeću nekome kome je to sada potrebnije.

I dok obavljate bilo koju od ovih aktivnosti, ne zaboravite da pevušite, a možete čak i da zaplešete! Praznične (a i bilo koje druge) pesmice i ples su još jedan način da osnažite memoriju, motoričke, jezičke i emocionalne veštine kod mališana. Naravno, i da učinite svoj dom još veselijim!

 

 

ukrasi

 

 

Mi smo Vam samo dali neke ideje. Ukoliko ste jedan od onih roditelja koji se „boji“ da nije dovoljno kreativan ili da nema potrebne materijale u svom domu, pozivamo Vas da prošetate do Nadališta Maštališta i pridružite sa svojim mališanima ovog vikenda nekoj od radionica pravljenja novogodišnjih ukrasa i čestitki. Provešćete kvalitativno vreme sa njima, a kući ćete poneti sva dela svojih malih umetnika.

 

 

Ukrasi napravljeni na jednoj od radionica Nadališta Maštališta


 

 


Autor: Tijana Lukić, master psiholog

 

 

 

nadalište maštalište

Nadalište Maštalište je školica roditeljstva u kojoj se stavlja naglasak na značaj komunikacije između roditelja i dece. Naš prostor je mesto na kom se dečije potrebe i roditeljska pažnja susreću, gde roditelji uče zajedno sa decom i grade čarobnu vezu preko zajedničkih postignuća, uz podršku stručnog psihološkog tima.


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Plivanje podstiče razvoj inteligencije
Na slučaju 7.000 mališana iz Australije, SAD i Novog Zelanda otkriveno je da se oni koji rano "uskoče" u bazen ili...
6
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
6
Vaške i svrab, kako ih prepoznati i kako i...
Ako se otkriju vaške, ne treba zaboraviti da i drugi ukućani mogu imati parazite i zaraziti druge, a pranje kose šampono...
6
Mičko čoveče
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs
6





5 stvari koje deca uvek pamte o roditeljima
Neki trenuci stvaraju uspomene. Njihove uspomene kojih će se verovatno sećati ceo život.
Kako da razgovaramo sa decom o upotrebi te...
Beograd, 16. decembar 2021. – Nakon uspešnog vebinara pod okriljem platforme „Bezbedni klinci“, A1 Srbija organizuje nov...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here