|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kada je dete spremno za svoju sobu?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 6.4.2018
Ako dete samo izrazi želju da želi da ide u svoju sobu i svoj krevet, taj će prelazak biti gotovo bezbolan.
Ključne reči:

image
/11


Nemojte dete prisiljavati, ako nije spremno. Moguće je da se želi igrati u svojoj sobi, ali još uvek želi da spava s vama. I to je u redu.

Kada govorimo o donošenju odluke o preseljenju u vlastiti krevet ili sobu, psiholog Sunčana Rokvić objašnjava da se to obično događa kada jedna od strana, ili roditelj ili dete to poželi, i za to ne postoji univerzalna određene godine. Ako su odluku doneli roditelji, lakše će je objasniti detetu koje je napunilo dve godine, nego maloj bebi. Dvogodišnjaku lakše možete objasniti želje o odvojenom spavanju. Kako urediti sobu za predškolce? Dete od oko četiri godine trebalo bi biti spremno na preseljenje u svoju sobu. Dobro je ići korak po korak.  Ako je dete inače spavalo s vama u krevetu, prvo ga naučite da samo zaspi u svom krevetu, bez vaše neprestane prisutnosti. Možete i ostaviti lagano svetlo u sobi i hodniku, malo otvoriti vrata i reći mu da ćete ga pogledati svakih pet minuta je li u redu. Ali, ako to kažete, morate se toga i držati. Neki roditelji odluku o preseljenju donose i ranije, obično kada se dijete prestane buditi noću.  

Nemojte odvajati dete, ako nije spremno "Možete dati detetu nekog 'ljubimca', to jest plišanu igračku da s njom spava ili nešto slično. Ako se radi o mlađem detetu,  važno je ne raditi nagli prelazak i odgovarajte na detetove potrebe za blizinom, strpljivo ga uspavljujte jer tako šaljete poruku da je sve ok, da ste tu ako vas zatreba. Ako dete samo izrazi želju da želi ići u svoju sobu i svoj krevet, taj će prelazak biti gotovo bezbolan. No, ponekad roditelji ne mogu dočekati taj trenutak i onda oni pokreću inicijativu odvojenog spavanja", upozorava psiholog Sunčana Rokvić.

S njom se slaže i pedagog Ivana Grabar koja objašnjava da je dete spremno za vlastitu sobu kad poželi zatvoriti vrata za sobom i igrati se samo ili s prijateljima, zaštićeno od pogleda drugih. Soba je slika zrelosti deteta: da može biti samo iza zatvorenih vrata (i ne plašiti se), i da ima potrebu igrati se bez da ga i ko nadgleda. 

Ako ima svoju sobu, ne mora u njoj i spavati "Roditelji moraju znati da to ne znači i da dete u toj sobi treba samostalno spavati. Možda će još uvek rado spavati u vašoj blizini, a preko dana želeti biti u svojoj sobi. I to je u redu", savet je pedagoga. Kako pomoći detetu da prihvati spavanje u svojoj sobi? Dobro je napraviti i rutinu odlaska na spavanje kako bi se dete osećalo sigurno i zaštićeno. Ipak, dobro je i detetu dozvoliti da nešto i samo izabere: ako želi pre spavanja čuti priču ili pogledati crtani. Vrlo je važno i da u sobi, u kojoj dete spava, nema televizora jer može ometati san. Sat vremena pre odlaska na spavanje, trebalo bi prekinuti igru kako bi se dete smirilo pred počinak. Mirno okruženje važno je za miran san.

 

Izvor: Klokanica

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6
HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
5
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
5
Prekretnice u razvoju deteta (od 2. do 3. ...
Sada već dete zna da sedi, zna da ustane, da hoda, da se hrani... ali roditelji i dalje jedva čekaju da dete nešto novo ...
4





Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
Evo čega se deca najviše plaše, prema uzrastu
Grmljavina, mrak, veštice, čudovišta, duhovi i mnoga druga zastrašujuća stvorenja koja bi mogla živeti u mračnom ćošku s...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here