|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kada je pravo vreme za drugo dete?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 18.1.2018
Uloga brata ili sestre vezana za karakter ličnosti kao što su razumevanje i tolerancija, ali i agresivnost i stalna ljubomora
Ključne reči:

image
/11


 

Razumevanje ili agresivnost

 

Braća ili sestre važne su osobe koje uveliko utiču na celokupni razvoj ličnosti, posebno u detinjstvu. Njihova uloga je veoma važna. Osobine koje su vezane za karakter ličnosti kao što su razumevanje i tolerancija, ali i agresivnost i stalna ljubomora, inat, povlačenje od odgovornosti, stiču se u porodici. Usko su povezane sa odnosima između braće i sestara. Ostaju trajne i u odrasloj dobi, utiču na prilagođivanje i uspešnost u društvenom i privatnom životu. Interesantno je istaći da se te osobine često prenose s kolena na koleno.

 

Promene

Dete ne možete zaštititi od promena koje će dolazak novog člana porodice značiti za njega. Na dolazak bebe posebno osetljivo reaguju deca između dve i četiri godine. Njihova ličnost je već snažno razvijena, više nego kod mlađe dece. No, oni još ne mogu, kao starija deca, shvatiti da dolazak bebe u kuću ne ugrožava njihovo mesto u porodici. Upravo deca tog uzrasta moraju naučiti da ne mogu više biti centar pažnje i da ljubav roditelja moraju deliti sa malim bratom ili sestrom. Pogrešno je detetu bebu nametnuti kao prijatelja u igri. Činjenica je da se starije dete u principu ne može igrati s bebom. Mala beba traži svu roditeljsku pažnju i vreme. Bebin plač može jako smetati starijem bratu ili sestri. Zato se ne treba začuditi postavi li dete pitanje: “Možemo li bebu vratiti nazad?”

 

Ljubomora

Ljubomora je potreba za isključivim posedovanjem onog koga se voli (npr. majke). Roditelji se najčešće žale na agresiju prema braći. Agresija deteta u osnovi je upravljena više prema roditeljima, ali je dijete ne usmerava toliko prema roditeljima već više prema bratu ili sestri, u strahu da ne izgubi roditeljsku ljubav. Različito postupanje roditelja prema deci, otežava prihvatanje novopridošlog deteta. Iznenadna promena nivoa pažnje i zajedničkog vremena, teško je za dete. To posebno pogađa decu predškolskog doba. Istraživanja pokazuju da se majke slično ponašaju prema deci u istom dobu, ali kad je reč o starijoj deci, zahtevaju veću zrelost pa i malo dete tada postaje veliko.

 

Očekivanja roditelja

 

Najčešće očekuju da, kao “stariji i pametniji”, popuste i ponašaju se zrelije, a da se pri tom ne ljute i da nisu tužni ni razočarani zbog svog novog položaja. To je preveliko očekivanje koje dete uglavnom ne može ispuniti bez posledica. Roditelj često nije toga svestan, a još manje je spreman prihvatiti patnju koju doživljava starije dete u toj situaciji. Osmogodišnjak koji raste u zdravoj, emocionalno toploj porodičnoj klimi, a ima dvogodišnjeg brata, na pitanje kada mu je najteže, odgovara tužnim glasom: “Najteže mi je kad mama ljubi brata i tepa mu: Sunce moje malo.”

 

Bilo bi idealno da u svakodnevnom funkcionisanju i rutini kod prvorođenog deteta ne dolazi do previše promena. Dodatni problemi će se pojaviti, krene li dete u to vreme u vrtić, dobije svoju sobu ili ga “naprasno” pošaljete na duži period kod bake i deda. Ono može dobiti osećaj odbačenosti da bi za brigu oko bebe ostalo više vremena i prostora.

 

Tipične reakcije

Neke tipične reakcije nakon rođenja brata ili sestre su:

• pojačani sukobi s roditeljima, dete postaje zahtevno, razdražljivo, nervozno

• preterana potreba za roditeljskom blizinom

• separacijski strah (strah od odvajanja od roditelja)

• zabrinutost

• ravnodušnost

• depresivno povlačenje

• skretanje pažnje na sebe, regresija na pređašnje ponašanje (ponovno tepanje, ponovno mokrenje), što je odraz detetove potrebe da se roditelji i dalje brinu o njemu jednako kao i o pridošlom detetu

• noćna buđenja i dolaženje u krevet roditeljima

• agresivno ponašanje prema novorođenčetu koje treba odlučno i jasno sprečavati i ne ostavljati dete nasamo s mlađim detetom.

Većina emocionalnih poteškoća je prolazna i najčešće se za nekoliko meseci počnu smanjivati i potpuno nestanu za godinu dana.

Aktivnosti koje mogu pomoći da dete savlada ljubomoru

• Pokažite detetu koliko ga volite. Ta je potvrda posebno važna u početku. Uzmite album sa slikama prvog deteta i pričajte mu o vremenu kada je ono bilo beba. Dete će imati puno pitanja: “Šta sam jeo? Jesam li i ja puno plakao? Jeste li i mene morali toliko nositi?” Sa svakom ispričanom pričom bit će mu jasno da se s jednako mnogo ljubavi brinulo o njemu kao što se sada brine o njegovoj sestrici ili braći.

• U prvo vreme nakon rođenja bebe, očevi mogu preuzeti više brige za starije dete. Dok majka doji bebu ili se o njoj mora brinuti, očevi mogu nedostatak majčine pažnje kod prvorođenog deteta nadoknaditi na taj način da se s njim intenzivno bave i preuzmu neke rituale, kao na primer oblačenje ili odlazak deteta na spavanje, ciljana igra “samo nas dvoje”.

• Uključite starije dete u brigu oko mlađeg – koliko za to pokazuje interes (može pomagati oko kupanja, previjanja, hranjenja).

Još saveta…

• Prihvatite njegove privremene i povremene regresije u ponašanju (npr. želju da pije iz flašice iako je to već inače prestalo, želju da proba majčino mleko, želju da samo nosi pelenu, igra se sa zvečkama i drugim “ne primerenim” igračkama i sl.).

• Kad god možete, npr. kad beba spava, posvetite se samo starijem detetu.

• Pospremite nekoliko sitnica da Vam se nađu pri ruci u situacijama (nezgodnim) kad Vaši prijatelji, eto, zaborave da osim novog deteta kojeg su došli videti i doneli mu poklon, imate i ono starije.

• Kada Vam je potrebno vreme za brigu o mlađem detetu organizujte starijem u to vreme neku omiljenu aktivnost kako bi mu skrenuli pažnju od mlađeg deteta i sebe (omiljeni crtani film, igre koje voli a za njih mu nije potrebna vaša pažnja).

• Nakon što tako uspešno savladamo prve godine, često mislimo kako smo uspeli savladati i problem ljubomore, ali to je daleko od istine. Sad ne samo da imate ljubomoru starijeg deteta na mlađe, nego i ljubomoru mlađeg na starije.

• Kada su deca starija, starije može mlađe mu čitati neku slikovnicu ili ga podučavati jednostavnim veštinama (pod nadzorom roditelja), što može pozitivno uticati na interakciju dece.

 

Izvor: predskolska.ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Čega se majke najviše plaše? I to, onako, ...
Plašim se da ćeš ličiti na mene. Da ćeš nositi ovu istu tvrdoglavu crtu, kao beleg na čelu, da će te po tome poznavati i...
3
Gde nestaju čarape iz veš mašine
Bez obzira perete li veš za petoro ili samo za sebe, sigurno ste se do sada suočili sa najvećom misterijom univerzuma - ...
3
Deca od 15 meseci razlikuju pravdu od nepr...
Deca o pravednosti "uče" posmatrajući način na koji ljudi tretiraju jedni druge. U uzrastu od svega 15 meseci mali...
2
5 dobrih razloga da spasite brak
U braku nije lako. Puno je kompromisa, problema, napetih situacija, ali i lepih, nežnih trenutaka koji odagnaju loše dan...
2





Neka mi "razmaze" dete, pa šta!
Želim da i ona od svojih baka i deka, tetki, stričeva i ostalih dobija sve one stvari koje ne može da dobije od mene i o...
Vladika Grigorije: da li ŽIVOT BEZ DECE IM...
Da li je uloga roditelja najvažnija u životu jednog bračnog bara i da li je za jednu ženu najveći blagoslov da postane m...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here