|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kada je pravo vreme za učenje stranog jezika

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 2.10.2016
Većina roditelja se pita kada je pravo vreme da njihovo ete počne da uči strani jezik. Naravno mame i tate žele samo najbolje za svoje dete. U toku donošenja ovakvih odluka oni se lome i jedino što ne žele jeste da nešto urade kako ne treba. A kakav je odgovor stručnjaka?

image
/11


Mišljenja su podeljena. Jedna struja se zalaže za to da deca u što ranijem uzrastu treba da počnu sa pohađanjem škole stranih jezika, a drugi su mišljenja da sa učenjem stranog jezika treba početi tek kada dete pođe u školu.

Učenje drugog jezika u najranijem uzrastu je uglavnom vrlo jednostavno i spontano. Deca na kreativan način, neopterećeni pravilima usvajaju drugi jezik, gotovo na isti način kao i maternji. Naučno je dokazano da učenje do dva strana jezika ima značajne kongitivne prednosti za decu.


Mnoga deca se vrlo rano susreću sa stranim jezikom gledajući crtane filmove ili igrajući igrice. Današnje vreme nosi sa sobom mnogostruke inovacije koje se ogledaju, između ostalog, u tome da je tečno znanje engleskog jezika nešto što se podrazumeva. Učenje stranog jezika s godinama postaje otežano. Razlozi su brojni od nedostatka slobodnog vremena do odviknutosti od učenja.


Već oko treće godine dete je spremno za učenje stranog jezika. Rećićemo da su se svi složili oko jedne stvari, a to je da je dete između pete i šeste godine definitivno spremno za učenje drugog jezika. Takođe, stručnjaci kažu da je period predškolskog odrastanja veoma značajan sa aspekta celokupnog psihičkog sazrevanja deteta.

Još jedan od razloga za rano učenje stranog jezika jeste usvajanje akcenta bez poteškoća. Kasnije je mnogo teže usvojiti akcenat, naročito onima koji nemaju sluh za drugi jezik. Kod dece je lakše i dugotrajnije usvajanje svih aspekata jezika.


Pitanje koje najviše muči roditelje i ima najviše opravdanja za postavljanje jeste da li sa stručne strane  dete spremno za učenje. Ono što je najvažnije jeste da se roditelji konsultuju sa nekim ko se bavi jezikom. Logoped u vrtiću ili stručnjak iz razvojnog savetovališta trebalo bi da uradi procenu detetovog govora. Ako se smatra da mališan ima bilo koju vrstu usporenosti trebalo bi odložiti učenje jezika dok se problem ne prevaziđe. Izuzetno je problematično uvoditi dete u drugi jezik sa prihvaćenim malim fondom reči iz maternjeg, ili ako ne može čisto da izgovori 25 glasova. Opet s druge strane često se dešava da deca koj imaju problema u izgovaranju slova svog maternjeg jezika prilikom izgovora reči na stranom jeziku taj isti problem nemaju. Na ovaj način kod deteta se popravlja problem u izgovaranju slova kao što je r, č, ć i drugih.


Učenje stranih jezika postala je obaveza jer su jezici, pogotovo engleski jezik, uključeni u svim aspektima interesovanja dece. Korišćenje računara, igranje igrica, kao i potencijalna mogućnost sporazumevanja sa vršnjacima se gotovo ne može zamisliti bez znanja stranog jezika. Dakle, uvek je pravo vreme da svojoj deci ponudite mogućnost da se opredele za učenje stranog jezika jer ćete na taj način učiniti mnogo za dobrobit svojih mališana.

Škole stranih jezika za decu nude veliki broj kurseva stranih jezika kao što su: engleski, ruski, francuski, nemački jezik itd. za razne uzraste.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Otkazane školske ekskurzije i izleti
Hiljade beogradskih đaka danas nije otputovalo, a ovo je razlog
7
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
6
Slaba motorika, ravna stopala, loš govor -...
Veliki izazov današnjeg vremena su savremene tehnologije. Tu je, naravno, televizija, ali primat preuzimaju mobilni tele...
5
Zeko i potočić
Autor: Branko Mihaljević, Peva: Zdenka Vučković
5





Produženi brovak DA ili NE? Kako izgleda d...
Treba izdvojiti značaj podsticajne atmosfere i sticanja radne navike. Već nakon par dana, deca bez imalo otpora usvajaju...
OVO JE ZA 5+! Pismeni rad malog Teodora (9)
Pismeni rad devetogodišnjeg Teodora Kovačevića iz Beograda o njegovom ocu Milanu, koji je vrlo brzo postao viralan, razn...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here