|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako carski rez utiče na imunitet novorođenčeta

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 21.5.2024
Način na koji novorođenčad dolaze na svet može da izmeni jačinu njihovog imunog sistema, kasnije tokom života, ali i reakcije na lekove, među kojima su i oni koji spasavaju život.

image
Deca rođena carskim rezom, za razliku od onih rođenih vaginalno, imaju nešto veću verovatnoću za dobijanje imunoloških poremećaja. Foto: Freepik.com
/11


Nova studija iz Kine sugeriše da put od materice do sveta, bilo vaginalni ili hirurški, može uticati na to koliko dobro deluje vakcina protiv malih boginja. Deci rođenoj carskim rezom ta vakcina je posebno potrebna, a o detaljima govori analiza koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Kembridž i Univerziteta Fudan u Kini. Ona je obuhvatila podatke prikupljene od 1.505 majki i njihovih beba u Kini, piše Science alert, a prenosi RTS.

Oko pet procenata dece kojoj je data prva doza vakcine protiv malih boginja mlađe od jedne godine, ne pokazuje odgovor antitela. Između 2013. i 2018. godine, bebe rođene carskim rezom u Kini imale su 2,56 puta veće šanse da im imuni sistem neuspešno reaguje na vakcine protiv malih boginja u odnosu na bebe rođene vaginalno.

Srećom, druga doza izazvala je zakasneli ali „snažan imuni odgovor“. Ali, za to zaostajanje je važno znati, jer može pomoći u informisanju i u poboljšanju politike vakcinacije.

U 2021. godini milioni dece širom sveta nisu dobili vakcinu protiv malih boginja, što je rekordan broj koji je u brojnim državama bio „opasna prekretnica“.

„Znamo da mnoga deca na kraju ne dobiju drugu dozu vakcine protiv morbila, što je opasno za njih kao pojedince, ali i za širu populaciju“, objašnjava genetičar Henrik Salje sa Univerziteta u Kembridžu.

„Bebe rođene carskim rezom su one koje zaista želimo da pratimo, kako bismo bili sigurni da će dobiti drugu dozu, jer je veća verovatnoća da će njihova prva vakcinacija biti neuspešna“, dodao je.

Morbile su virusna respiratorna, i jedna od najzaraznijih bolesti za koje znamo. Vakcina je efikasno oružje, ali je potrebno da najmanje 95 odsto polulacije bude obuhvaćeno, da bi se postigao „imunitet stada”.

Kina je blizu eliminacije morbila, ali u nedavnim epidemijama, otprilike trećina zaraženih virusom, već je bila vakcinisana. Ove „probojne“ infekcije se dešavaju kada imuni sistem pojedinca ili ne reaguje na vakcinu, ili reaguje preslabo.

Deca rođena carskim rezom, za razliku od onih rođenih vaginalno, imaju nešto veću verovatnoću za dobijanje imunoloških poremećaja. Naučnici još ne mogu da otkriju zašto je to tako, i za odgovorom se traga i dalje.

Dvostruko jača zaštita

U 2022, studija je povezala carske rezove sa nižim odgovorima antitela nakon vakcina protiv infekcija meningokokama i pneumokokama. Istraživanje je pokazalo da su bebe rođene vaginalno imale dvostruko veći nivo zaštitnih antitela nakon vakcinacije.

Naučnici su razmatrali i činjenicu da bebe rođene carskim rezom nisu zaražene virusima ili bakterijama iz majčine vagine, i da oni (pošto prelaze na novorođenče tokom prolaska kroz porođajni kanal) mogu imati stimulativni efekat na novoformirani imuni sistem.

Studija u Kini nije istraživala zašto je carski rez uticao na odgovore na vakcine, ali autori smatraju da je uzrok sličan.

„Kod porođaja carskim rezom, deca nisu izložena majčinom mikrobiomu na isti način kao kod vaginalnog porođaja. Mislimo da to znači da im je potrebno više vremena da nadoknade razvoj crevnog mikrobioma, a sa njim i sposobnost imunog sistema da bude podstaknut vakcinama protiv bolesti, uključujući morbile”, objašnjava Salje.

Za sada je to, međutim, samo teorija. Dok bebe rođene carskim rezom pokazuju drugačiji raspon bakterija u crevima u poređenju sa onima rođenim vaginalno, druge studije sugerišu da razlike nestaju u periodu od oko devet meseci.

Imuni sistem novorođenčeta je uglavnom misterija. Istraživači se čak ne mogu složiti oko toga da li je beba rođena sterilna, ili je već „opremljena” mikrobiomom iz materice, piše portal Science Alert.

Takođe je nejasno da li je kod beba zastupljen, i koliko – vaginalni mikrobiom ili crevni mikrobiom, kao i to – kakvu ulogu ima dojenje u svemu tome.

Od 2000. godine, stopa carskih rezova se udvostručila širom sveta. Operacija sada čini oko 20 odsto porođaja u svetu, a u Brazilu je taj procenat čak 50.


Izvor: RTS

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
9
Dojenje: "Bubuljice" na bradavicam...
Neverovatno je koliko priroda pažljivo brine o svakom detalju! Pogledajte video o tome koliko su važne te sitne tačkice ...
7
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
6
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
6





Kalendar vakcinacije
Vaše dete trebate vakcinisati kako bi njegov organizam stekao imunitet na neke od težih zaraznih bolesti. Vakcina je pre...
50000 dinara kazna za nevakcinisanje dece!
Protiv 121 roditelja u Srbiji podnete su prekršajne prijave jer nisu želeli da vakcinišu svoju decu. Zbog toga će morati...



Anketa

вртић.
пеперутка16

Који вртић похађа ваше дете?

Click Here