|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako mediji oblikuju naše odluke o vrsti porođaja

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 10.10.2015
Istraživanja sa Monash Univerziteta i Queensland Univerziteta tehnologije, su pokazala da čitanje priča i članaka u medijima, utiče i na odluke žena vezane za rođenje deteta.

image
/11


Svi mi volimo da mislimo, da sami donosimo odluke u životu, na osnovu argumenata i razuma. Mali broj nas bi zaista priznao, da dozvoljavamo medijima da utiču na naše životne izbore.

 

Ali istraživanja sa Monash Univerziteta i Queensland Univerziteta tehnologije, su pokazala da čitanje priča i članaka u medijima, utiče i na odluke žena vezane za rođenje deteta.

 

Istraživanja pokazuju da na žene utiču članci, koji promovišu porođaj bez medikamenata. Žene čitajući takve priče o tome više i razmišljaju.

 

Vođa istraživanja-Kejt Jang, govori o tome, da su iščekivanja i stavovi žena vezani za porođaj oblikovana raznim izvorima informacija koje plasiraju popularni mediji, još pre nego zatrudne.

Jang je istakla potrebu za promenom, naglasivši da bi informacije u medijima vezane za porođaj, trebale da se baziraju na benefitima nemedicinskog porođaja. Kejt Jang veruje da bi  to doprinelo i pomoglo, da se smanje strahovi u slučajevima kada ne postoji potreba za medicinskom intervencijom, prilikom porađanja žena.

Medicinski porođaj je takva vrsta porođaja, koji obuhvata razne olakšavajuće okolnosti i medicinska pomagala, kao što su sredstva za ublažavanje bola, vakum, carski rez i tome slično...

Ne-medicinski porođaj je prirodan porođaj, prilikom koga ne postoji medicinska pomoć. Porođaj kod kuće spada u ovu kategoriju.

 

Karen Faulkner, koja je započela svoju poslovnu karijeru u Velikoj Britaniji, pre nego što se preselila u Australiju, slaže se da su mediji imali snažan uticaj na njena oba porođaja i majčinstvo.

Ona kaže-''Po dolasku u Australiju, bila sam šokirana tolikom medicinskom intervencijom i pažnjom, pri potpuno normalnoj trudnoći.''

U privatnim porodilištima stopa carskog reza iznosi čak 50 odsto svih porođaja, a u javnim 40 odsto. Folkner smatra da su mediji postavili kao normu intervencije kao što su carski rez i indukcija, i  da to treba da se promeni.

''U Velikoj Britaniji pre trinaest godina, prirodan porođaj je bio norma.''

''U Velikoj Britaniji, na televizijskim programima, u raznim emisijama se priča o prirodnom porođaju, i time se kod žena rađa želja za prirodnim porođajem .''- kaže Karen Faulkner.

''Mislim da bi i u Australiji trebalo da postoje slični televizijski programi i emisije, kako bi i ovde prirodni porođaj i porođaj kod kuće postali norma.

Karen Faulkner, takođe podržava promociju školica koje pripremaju žene kako za porođaj, tako i za dane koje dolaze posle.

''Volela bih da ovo postane deo vladine zdravstvene politike, kako bi se omogućio izbor informacija i obrazovanje, vezano za rođenje deteta.'' - kaže Karen.

 

Profesor Stiv Robson sa australijskog i novozelandskog koledža za akušerstvo, takođe misli, kako mediji igraju značajnu ulogu i vrše uticaj na žene, kada je u pitanju roditeljstvo.

''Primetio sam da su u današnje vreme opšte priznati mediji smanjili svoj uticaj, dok društveni mediji i blogeri postaju jači.''-kaže Robson.

Profesor Robson kaže da je problem kod ove vrste medija (društveni mediji), to što nisu stručno potkovani.  

''Ljudi su u medijima izloženi netačnim informacijama, zato što je određenim grupama cilj prodaja, a ono što pišu nema naučnu i stručnu vrednost. Tipičan primer toga je lokalna rasprava o imunizaciji.'' Govori Robson.

Profesor Robson nije ubeđen u uticaj medija na ženu, što se samog porođaja tiče.

''Trećina žena u Australiji su izabrale privatnu negu, u privatnim bolnicama, kada je reč o porođaju. To govori da žene i njihove porodice žele, da tokom porođaja imaju pomoć, prilagođenu baš njima.

On takođe veruje da na odluke žena vezane za rođenje deteta, najviše i utiče to kako se one osećaju za vreme trudnoće, što nije predvidivo.

''Žene prave svoje izbore kako bi se što manje nosile sa mukom i naporom, i to je ono glavno o čemu one razmišljaju tada kada su trudne.'' kaže Robson.

Profesor Robson kaže da nijedna trudnoća ni trudnica nisu iste, tako da je bitno da se shvate njihovi zahtevi i očekivanja za vreme trudnoće.

Najbitnije je da se svaki porođaj obavi bezbedno, bez bilo kakvih nepotrebnih komplikacija.

 

 

Izvor: essentialbaby.com.au

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Koliko dugo traje trudnoća: devet ili dese...
Zdrava trudnoća traje 40 nedelja. A pošto svaki mesec ima četiri nedelje, da li to znači da trudnoća zapravo traje deset...
4
Trudnička vakcina protiv gripa štiti i bebe
Novorođenčad čije su majke tokom trudnoće dobile vakcinu protiv gripa su pod manjim rizikom da se zaraze ili da budu hos...
4
Spisak porodilišta u Srbiji - Beograd
U Srbiji trenutno postoji 76 zdravstvenih ustanova u kojima se naše buduće mame mogu poroditi. Pogledajte spisak za Beog...
4
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
3





Engimengi: Moja porođajna priča
photo
Ctg je pokazao velike kontrakcije, doktor je rekao da me spremaju za 5 min u salu na carski rez! Ja sam samo stigla da j...
Može li intimni odnos zaista da "pokre...
Mnogi veruju u to da intimni odnos može da "pokrene" porođaj kod žena koje su već blizu termina porođaja. Ima li u tom...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here