|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako zaista izgleda imati dvoje dece mlađe od 2 godine

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 26.10.2023
Vežite ta dupla kolica i spremite se za divlju vožnju. Dobra je.

image
Logistička razmatranja imati dvoje dece mlađe od dve godine su ogromna. Foto: Freepik
/11


Iskreno mišljenje? Ludilo. Čisto ludilo. Ali to je ujedno i nešto najzabavnije što sam ikada uradila i najzahvalnija sam, više nego što sam ikada bila, napisala je za Baby Chic Rebecca Nicholes, mama dvojice malih dečaka.

 

Imati dvoje dece za dve godine je ubedljivo najteža stvar koju sam ikada uradila, fizički, emotivno i mentalno. Ali uz sav stres dolazi duplo više osmeha, duplo više smeha i dvostruko više ljubavi vaših mališana. Da biste preživeli i, da, možda čak i napredovali, sa dvoje dece mlađe od dve godine, prvi zadatak je da se pomirite sa time da neće uvek biti prijatno. Prihvatite haos, smejte se kroz suze i frustracije i naviknite se da je nered uvek negde, bilo da se radi o deci ili kući (često i oboje). Možemo imati sve, samo ne odjednom, jesam li u pravu?


Priznajem da sve ovo zvuči sjajno, i zaista je lakše reći nego učiniti. Znam to iz iskustva i iz života sa svojim dečacima, koji su tek napunili jednu i dve godine. Hajde da duboko zaronimo u divlji ponor porodice sa dvoje dece mlađih od dve.

 

Trudna sam . . . opet? 
Saznanje da očekujete bebu dok još uvek brinete o potrebama vašeg prvog malog deteta može biti neverovatno šokantno. Planirano ili neplanirano, saznanje da ste trudni budi mnoštvo emocija. Ta osećanja se pogoršavaju kada doživite onaj deja vu osećaj „zar nismo upravo ovo uradili?“ jer, oh čekaj, jesmo! Sećam se da sam osećala uzbuđenje, užas, čak pomalo i stid. Naš drugi sin je bio veoma željen, a to što su mi drugi, nakon što su saznali da sam ponovo trudna, insinuirali da je on „nesrećan slučaj”, zaista mi je zasmetalo.

Trudna sam . . . opet? 

Saznanje da očekujete bebu dok još uvek brinete o potrebama vašeg prvog malog deteta može biti neverovatno šokantno. Planirano ili neplanirano, saznanje da ste trudni budi mnoštvo emocija. Ta osećanja se pogoršavaju kada doživite onaj deja vu osećaj „zar nismo ovo već radili?“ jer, oh čekaj, jesmo! Sećam se da sam osećala uzbuđenje, užas, čak pomalo i stid. Naš drugi sin je bio veoma željen, a to što su mi drugi, nakon što su saznali da sam ponovo trudna, insinuirali da je on „nesrećan slučaj”, zaista mi je zasmetalo.


Na neki način, počela sam istinski da uživam u reakcijama drugih dok im saopštavam da čekam drugu bebu, držeći u rukama svog malog prvenca. Tačno sam mogla da vidim kako se točkovi okreću u njihovim glavama dok tiho računaju razliku u godinama i kako je to uopšte moglo da se desi. Zapamtite da su razmišljanja drugih upravo takva. A ono što je zaista i jedino važno je mentalno i fizičko zdravlje vas i vaše porodice.


Neuspeh u pripremi je priprema za neuspeh 

Logistička razmatranja imati dve bebe mlađe od dve godine su ogromna. Pre nego što sam saznala da sam trudna sa bebom broj dva, sećam se da sam pomislila kako je teško napustiti kuću, a pripremiti se da sa sobom imam sve što bebi može zatrebati. Kada je stigao moj drugi sin, stres zbog pakovanja svega se eksponencijalno povećao. Sada sam to svela na rutinu, ali u tim prvim danima, sve to je izazivalo moju anksioznost i učinilo da organizovanje i planiranje budu prava noćna mora. Otkrila sam da je priprema (koliko je to moguće) prethodne noći bila ključna. Takođe sam se trudila da sebe podsećam da čak i ako nešto zaboravim, i bebe i ja bićemo i dalje u redu.


Dva po dva 

Koordinacija dva slična — a ponekad i veoma različita rasporeda — takođe je bila izazovna za navigaciju. U prvim danima kada smo imali novorođenče i 12-mesečno dete, bili smo u pravom režimu preživljavanja i samo smo se trudili da preživimo svaki dan. Polako, ali sigurno, uklopili smo se u labav raspored koji nam je olakšavao život. Nismo bili opsesivno vezani za plan. Međutim, generalno saznanje na šta ciljamo u svakom trenutku dana je bilo od pomoći. Naši dečaci dele spavaću sobu u kojoj su oba njihova krevetića, tako da je to bio još jedan dodatni izazov. Dremke su bile nezgodne, ali smo uspeli uz pomoć odlične zvučne mašine i mnogo molitvi.  

Veš se nakupljao neverovatnom brzinom. Ti prvi novorođenački dani puni bljuckanja, pelena koje propuštaju i presvlačenja odmah nakon presvlačenja, samo su povećavali ludilo. Držali smo konce koliko smo mogli i pokušavali da se smejemo kroz stres. Ponekad je to sve što vam preostaje!

Hranjenje obe bebe bila je posebna vrsta izazova, pogotovo što sam ja isključivo dojila svog drugog sina. Moj muž je obično hranio našeg starijeg sina, a ja sam preuzimala mlađeg. Pristup zavadi pa vladaj bio je jedini način za preživljavanje.  

Kako je naše novorođenče raslo i moglo samostalno da sedi i eksperimentiše sa čvrstom hranom, tako je postalo mnogo lakše. Stavljanje obe bebe u stolice za hranjenje i serviranje istih obroka bilo je vrlo korisno za zdrav razum svih ukućana.


Dupli blagoslov, Dupli stres 

Iscrpljenost zbog svakodnevnog orkestriranja sa dve bebe mlađe od dve godine je ogroman poduhvat. Ostavilo je danak na psihu, fizički napor bio je neshvatljiv. Zaista se radi o čitavom spektru emocija od trenutka kada se probudite, do trenutka kada vam glava noću padne na jastuk. Sećam se intenzivnog osećanja preplavljenosti kako se bližio moj termin porođaja sa drugim detetom. Osećala sam se krivom što moja prva beba nije duže imala svoj „trenutak jedinog deteta“. Čim je moj Teodor došao na svet, taj strah se raspršio. Ali, i dalje je teško ne uhvatiti se u koštac sa osećanjem krivice zbog svakog izbora. Tako sam zahvalna što će odrastati tako blizu i imati jedno drugo tokom svog života. Međutim, nama kao roditeljima, nema kraja neprestanom stresu i preispitivanjima.


Saveti i trikovi za kupovinu 

Kupujte duplo od svega. Ovo je spas za mene i kupujem dva od svega, od peškira za plažu, do bodića. Slučajno imam dva dečaka. Dakle, kupovina odeće je još lakša jer samo uzmem dve ispravne veličine sa rafa i prođem na kasu. Skinite aplikacije, pretplatite se i uštedite na stvarima kao što su pelene i maramice, tako da ne morate da paničite da će vam ponestati bilo čega. Radite pametno, a ne naporno.


Napravite raspored koji vam odgovara 

Još uvek radim na ovome. Moj dvogodišnjak drema usred dana. Moj jednogodišnjak još uvek spava ujutro i popodne. Kao rezultat toga, u mom domaćinstvu uvek neko drema od 9 do 16 časova svakog dana (nažalost, taj neko obično nisu mama ili tata). Trudimo se da nas to ne odvrati od zabavnih stvari tokom dana i postali smo dobri u tome da dečaci dremaju u kolima, ili u pokretu u kolicima. Ipak, može biti frustrirajuće kada ne spavaju u isto vreme. Ponekad sam uspevala da odložim dremku svog mlađeg sina kako bi zadremao sa bratom nešto kasnije tokom dana. Kada dremaju u isto vreme je ono što zovemo trenutak jednoroga u našoj kući — pravi poklon!


Investirajte u dupla kolica

Ovo ne mora biti skupo. Dupla kolica su nam spasila bukvalno svaki dan od kada imamo dve bebe ispod dve godine. Decu smo poveli na proputovanje kroz Kaliforniju, a pouzdana dupla kolica side-bi-side su naša omiljena i najefikasnija stvar za bebe.


Duple završne misli 

Na mnogo načina, imati dve bebe mlađe od dve godine je kao imati blizance (ili ono kako ja zamišljam da izgleda život sa blizancima). Presvučemo jednu bebu. Zatim presvučemo drugu. Kombinujemo vreme kupanja i operemo jednu bebu, a zatim operemo drugu. Obrisaću jednu stolicu za hranjenje, pa drugu. Idemo kod pedijatra zbog jedne upale uha, pa zakazujemo sutradan za drugu. I svake noći, ušuškamo dve bebe i osećamo se duplo srećnim što su naše.  

 

Pratite obe radosnice i smejte se sa svojim partnerom kada vaša deca istovremeno pošize u avionu (da li su to isplanirali!?). Spakujte mnogo više grickalica nego što mislite da bi mogli da pojedu (ipak to neće biti dovoljno). I sve slikajte i snimajte. Svakodnevno smo večno zahvalni na dve bebe koje nas povremeno u toku dana drže na ivici nervnog sloma. Zatim, čim ih zajedno spustimo u krevet (što je već samo po sebi avantura), zgrabimo svoje telefone, gledamo njihove video snimke i slike i osmehnemo se jer nam već nedostaju. 


Vežite ta dupla kolica i spremite se za divlju vožnju. Dobra je.

 

Prevela i pripremila Ringeraja.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
12
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Počelo je glasanje, ali prijave i dalje tr...
Glasanje je počelo, ali još uvek možete da šaljete fotografije vaših mališana za "Zvezda baby kalendara 2021"!
5
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
5





Kako ostati normalan kada vaša beba ne žel...
Vaša beba već danima plače i nervozna je, a vi pucate po šavovima. Evo kako da ostanete pri zdravoj pameti kada vaša beb...
Sex u spavaćoj sobi u kojoj je i beba – DA...
Pitanje koje se vrzma novopečenim roditeljima po glavi - Da li je užasno i grozno imati seks u bračnom krevetu u sobi gd...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here