|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kakva je uloga celih zrna žitarica u uravnoteženoj ishrani?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 26.7.2018
Celo zrno treba da predstavlja važan deo uravnotežene ishrane i snabdeva nas vlaknima i drugim hranljivim materijama.

image
/11


  • Celo zrno žitarica predstavlja važan izvor vlakana i hranljivih sastojaka koji pomažu u prevenciji bolesti srca, dijabetesa i prekomerne težine
  • Studija pokazuje da potrošači ne znaju u kojim namirnicama se nalaze cela zrna, kao i u kojoj meri bi trebalo da ih konzumiraju na dnevnom nivou

 

Istraživanje koje je među više od 16.000 potrošača širom sveta sproveo Cereal Partners Worldwide (CPW), proizvođač Nestlé pahuljica, pokazalo je da veliki broj ljudi ne zna koje namirnice sadrže cela zrna žitarica. Izveštaj Svetske zdravstvene organizacije preporučuje povećan unos celih zrna u ishrani, kao i povećani unos voća, povrća, mahunarki i orašastih plodova, radi prevencije hroničnih oboljenja. Povećan unos žitarica sa celim zrnom u ishrani smanjuje rizik od srčanog udara, gojaznosti, dijabetesa tipa dva i raka debelog creva.


Pokazalo se da polovina ispitanih smatra da ne unosi dovoljno celih crna, jer nisu upoznati sa njihovim zdravstvenim dobrobitima.


Celo zrno treba da predstavlja važan deo uravnotežene ishrane i snabdeva nas vlaknima i drugim hranljivim materijama. Samo polovina ispitanih smatra da su cela zrna u ishrani dobra za srce, dok petina ispitanih smatra da doprinose smanjenju rizika od dijabetesa tipa dva.


Iako 82 odsto anketiranih smatra da je važno jesti cela zrna, čak 83 odsto ne zna koliko grama bi trebalo uneti svakog dana. Takođe, 47 procenta njih smatra da unosi dovoljnu količinu žitarica sa celim zrnom svakodnevno.


Iznenađuje podatak da jedna od deset osoba misli da se cela zrna nalaze u bananama, kao i da 18 odsto ispitanika smatra da se mogu pronaći u belom hlebu. Takođe, postoji pogrešno shvatanje da se celo zrno može naći u semenkama (28 odsto) i orašastim plodovima (21 odsto). Nijedna od ovih namirnica ne sadrži celo zrno. Ono se najčešće nalazi u svim proizvodima od žitarica napravljenih od celog zrna: pahuljicama za doručak, integralnom pirinču, testenini i hlebu.


Marija Stanković, brend menadžer za Nestlé pahuljice, ističe da Nestlé neprestano radi na povećanju učešća celog zrna žitarica u pahuljicama za doručak: „Znamo da je celo zrno dobro za zdravlje ljudi i da predstavlja važan izvor vlakana i drugih hranljivih sastojaka. Ono je i važan deo balansirane ishrane, te smo preduzeli značajne korake tokom protekle decenije kako bismo Nestlé pahuljice za doručak učinili boljim. Cela zrna sada su glavni sastojak u gotovo svim Nestlé pahuljicama, a ujedno neprestano radimo na unapređenju recepture svih naših proizvoda. Međutim, istraživanja koja smo sproveli pokazala su da potrošači ne znaju koliko celih zrna treba da konzumiraju svakog dana, niti zašto ih je važno uvrstiti u ishranu. Želimo da pomognemo ljudima da razumeju važnost uvođenja celih zrna u ishranu, da shvate gde ih mogu naći i koliko ih je potrebno uneti na dnevnom nivou“.


Na primer, Sjedinjene Američke Države preporučuju unos najmanje 48 grama celih zrna dnevno, što je jednako jednoj činiji žitarica za doručak i dvema kriškama hleba od žitarica sa celim zrnom za ručak. U Danskoj je ta preporuka još veća, i u rasponu je od 64 do 75 grama dnevnog unosa, u zavisnosti od pola.


Fokusirajući se na nutritivne potrebe dece od četiri do šest godina, kao i na težnju da hrana u isto vreme bude i ukusna i zanimljiva, kompanija Nestlé predstavila je novi proizvod NESQUIK Alphabet, koji sadrži sastojke sa kvalitetnijim nutritivnim vrednostima - 82.4 odsto proizvoda od žitarica, od čega 57.7 odsto brašna sa celim zrnom pšenice. Bez palminog ulja, veštačkih boja i ukusa, NESQUIK Alphabet je obogaćen vitaminima B i D, gvožđem, kalcijumom i mineralima koji su važni za razvoj deteta. Pahuljice su u obliku slova latinske abecede, te je zato proizvod zabavan i edukativan u isto vreme, jer pomaže deci da uče na zanimljiv način.


 

Kako da unesete više celih zrna žitarica u ishranu?


  • Čitajte deklaracije, proverite da li na pakovanju piše reč „celo zrno”,
  • zamenite beli hleb, pirinač i testeninu integralnim varijantama koje su napravljene sa celim zrnom,
  • za doručak/večeru jedite pahuljice sa celim zrnom,
  • obratite pažnju na logoe i natpise koji ističu da se radi o proizvodima sa celim zrnom.


CPW je vodeća svetska kompanija koja proizvodi žitarice, kao i proizvođač Nestlé žitarica kao što su NESQUIK, Fitness, Cheerios i Chocapic. Sa više od 50 brendova koji odgovaraju svim starosnim dobima i načinima života, CPW nastoji da doručak učini boljim hranljivom, ukusnom i prikladnom hranom koja pomaže ljudima da započnu dan na najbolji mogući način. Sa sedištem u Švajcarskoj, CPW ima jaku globalnu mrežu od 4.200 zaposlenih, 17 proizvodnih pogona, četiri centra za istraživanje i razvoj, uz prisustvo na više od 130 tržišta.

 


Nestlé je vodeća svetska kompanija u prehrambenoj industriji, koja zapošljava oko 328.000 ljudi i poseduje fabrike ili posluje u skoro svakoj zemlji na svetu. Prodaja kompanije Nestlé za 2017. godinu iznosila je 89.8 milijardi švajcarskih franaka. Nestlé Adriatic je prisutan u regionu od 2003. godine, gde zapošljava više od 750 ljudi i upravlja fabrikom u Surčinu.


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uporni kašalj iscrpljuje organizam i slabi...
Procenjuje se da jedna trećina pacijenata sa COVID infekcijom ima kašalj sa sekretom. Kašalj je uobičajeni simptom koji ...
8
Reč stručnjaka – Da li je dovoljan samo an...
Znamo da će nam svaki lekar uz antibiotike neizostavno prepisati i adekvatan probiotski preparat. Zašto je tako, objašnj...
6
Influcid - homeopatski lek za prehladu i grip
"Kada je hladno i kada steže, prehlada i grip od nas beže. Influcid zdravlje čuva, maramica nam je suva. "Influcid pod...
4
Antioksidansi - vitaminski štit od bolesti
Mnoga oboljenja savremenog čoveka zapravo su posledica štetnog delovanja slobodnih radikala u organizmu, a njihovo pojač...
3





Kakva je uloga celih zrna žitarica u ishrani?
Celo zrno treba da predstavlja važan deo uravnotežene ishrane i snabdeva nas vlaknima i drugim hranljivim materijama.
Još malo o aditivima!
Gde je njihova upotreba zabranjena? Koji aditivi se povezuju sa izazivanjem zdravstvenih problema? Na koji način se najč...



Anketa

seks
Branko

da li bi ste voleli da vas partner cesce potencira seks?!

da (57%)

ne (43%)


Ukupan broj glasova: 127

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here