|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Lažne ili Brakston-Hiksove kontrakcije

Petra Logar, 25.2.2022
Brakston-Hiksove ili lažne kontrakcije znače da materica „vežba” za porođaj. Ove kontrakcije nisu znak da porođaj počinje ili da može uskoro početi. Kako se bliži termin porođaja, više ćete moći da osetite lažne kontrakcije.

image
Kako da prepoznaš lažne kontrakcije? Foto: Freepik.com
/11


Stvrdnjavanje abdomena, Brakston-Hiksove kontrakcije osećaju skoro sve trudnice. One koje su prvi put trudne mogu da ih pomešaju sa pravim trudovima i ako je termin još daleko, mogu da uplaše da je počeo prevremeni porođaj. Ali pravi trudovi se veoma razlikuju od lažnih. Pravi su redovni, obično jači i bolniji, i eskaliraju. Brakston-Hiksove kontrakcije, međutim, obično traju do pola sata, pa prestaju, nisu redovne.

 

Dobile su naziv po engleskom lekaru Johnu Braxtonu Hicksu koji je 1872. primetio da puno žena oseća kontrakcije materice pre samog početka porođaja.


U odmakloj trudnoći, čak i orgazam može izazvati Brakston-Hiksove kontrakcije. Možda ćete imati osećaj da je porođaj počeo, ali to verovatno nije slučaj. Lažne kontrakcije samo uzrokuju zatezanje mišićnog tkiva u materici.

 

Ako osetite Brakston-Hiksove kontrakcije, opustite se i upotrebite ih za vežbanje pravilnog disanja.

 

Načini na koji se one mogu umanjiti je uzimanje dovoljno tečnosti (dehidracija može uzrokovati stezanja), promena položaja tela,mirovanje, redovno mokrenje (puna bešika može pojačati osećaj pritiska) ili relaksirano duboko disanje.

 

PROČITAJ JOŠ: Sanjaju li bebe u stomaku?


Kako prepoznati lažne kontrakcije?

Ringaraja.net je razgovarala o Braxton-Hicks kontrakcijama sa dr. Natašaom Tul Mandić, specijalistom ginekologije i akušerstva.

 

Šta su lažni kontrakcije? Kako ih prepoznajemo?

"Lažni" trudovi ili Brakston-Hiksove kontrakcije su grčevi materice koji ne dovode do otvaranja grlića materice i porođaja. Materica je mišićni organ koji se uvek u određenoj meri skuplja. Tokom trudnoće, posebno u trećem trimestru, ovi grčevi su češći i javljaju se tokom trudnoće.

 

Lažne kontrakcije nisu praćene bolom u leđima (iako mogu biti malo neprijatne), nepravilne su i javljaju se samo nekoliko puta dnevno bez povećanja intenziteta. Traju kratko - manje od pola minuta, dok su pravi trudovi bolni, traju najmanje 60 sekundi i ponavljaju se redovno svakih 10 do 5 minuta kroz barem sat vremena.

 

Da li ih svaka trudnica ima?

Neke trudnice ih ne osećaju tokom trudnoće, dok ih druge osećaju svakodnevno, kroz više nedelja.

 

PROČITAJ JOŠ: Krvarenje u drugom i trećem tromesečju trudnoće

 

Zašto se pojavljuju?

Nastaju jer je materica mišićni organ. Svaki mišić koji se isteže takođe se kontrahuje. Sa njima se materica priprema za prave kontrakcije (one su neka vrsta treninga pre pravih kontrakcija).

 

Mogu li biti opasne, mogu li dovesti do pravih trudova?

Ako se pojave u prvom i drugom trimestru i eskaliraju, mogu dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja.

 

Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
7
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
6
Znala sam da sam u drugom stanju i pre neg...
Jutarnje mučnine, izostanak menstruacije ili osetljive grudi uobičajeni su znakovi trudnoće. Postoje i neki za koje možd...
5
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.
5





10 saveta buduće mame:Neka dete uči pre ro...
Čak i pre nego što uradite test za utvrđivanje trudnoće postoje stvari koje vaše telo radi po pitanju neurološkog razvoj...
Sigurna nega lica tokom trudnoće
Kakva je neophodna nega kože tokom trudnoće i postoje li proizvodi za negu kože koje bi trebalo da izbegavate tokom trud...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here