|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Prosečni maturant košta oko 2.500 €, očajni roditelji dižu kredite

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.5.2022
Brige roditelja maturanata svakako su najveće, a kada stave sve troškove na papir i pogledaju u svoj tanak novčanik, mnogima ne prostaje drugo rešenje od podizanja kredita.

image
Za devojčice potreban nešto veći izdatak nego za dečake. Glad photo created by cookie_studio - www.freepik.com
/11


Odgajanje dece nikako nije lak zadatak, a bome ni jeftina rabota. Prava prosečna plata u Srbiji omogućava da se jedva preživi do poslednjeg dana u mesecu, a kad se na sve dodaju troškovi koje treba izdvojiti za prosečnog adolescenta, mnoge roditelje automatski zaboli glava.

Brige roditelja maturanata svakako su najveće, a kada stave sve troškove na papir i pogledaju u svoj tanak novčanik, mnogima ne prostaje drugo rešenje od podizanja kredita. Banke trljaju ruke, a roditeljima ne preostaje ništa drugo nego da odlože planirano letovanje za narednu godinu.

Privatni časovi za polaganje mature i pripremu za polaganje prijemnog ispita za fakultet već su decenijama deo obaveznih troškova svakog srpskog domaćinstva. Kada se na sve nadovežu troškovi maturske ekskurzije, ali i maturske večeri, sve dobija dodatnu težinu.

Ove dodatne izdatke na umu imaju i organizatori, ali i nastavnici u školama, te su za ove aktivnosti omogućili plaćanje u ratama, kako bi se nedostatak u kućnom budžetu što lakše podneo. Međutim, on se itekako oseti, posebno kada je do kraja školske godine ostalo manje od mesec dana, a sve račune je potrebno platiti, piše Blic.

Insistiranje na ocenama a ne na znanju, učenici nemaju samostalnost u radu

Nekad su maturanti uzimali privatne časove neposredno pred polaganje mature ili samo pred prijemni ispit, kako bi utvrdili spremljeno gradivo. Danas je situacija potpuno drugačija, privatni časovi su gotovo postali podrazumevana dodatna nastava tokom cele godine. Kako bi im se deca što bolje spremila za željeni fakultet, roditelji često i sami iniciraju privatnu nastavu za svoju decu.

– Dve stvari su ključne kada se govori od uzimanju privatnih časova a to su: „Insistiranje ne na znanju, nego na ocenama“. Sistem to tako nameće, jer bilo kakvo dalje napredovanje i školovanje zahteva dobre ocene. Roditelju je tako u interesu da mu dete ima što bolje ocene kako bi imalo veće šanse i više izbora. A druga stvar, koja je usko poveznana sa tim je nikakva samostalnost učenika. To je odgovornost roditelja, jer su previše preuzeli na sebe i dete nije usvojilo radne navike – rekla je nastavnica francuskog jezika Mirjana Špeher za Blic.

Privatni časovi iz društvenih predmeta jeftiniji od prirodnih

U zavisnosti od sopstvenih primanja, prema nekim nezvaničnim podacima, roditeljima u većini slučajeva nije teško da plate nekoliko privatnih časova da dete uz pomoć profesionalca savlada gradivo koje mu ne ide. Međutim, postoje porodice koje od svojih skromnih primanja ne mogu da izdvoje ovaj vid učenja te se odlučuju na pozajmicu.

Cena privatnih časova uglavnom je ista kod svih predavača jer se po nekom nepisanom prvilu svi prilagođavaju jedni drugima, pa su razlike uglavnom minimalne. Ono što se razlikuje je cena za društvene predmete koja se kreće od 1.000 do 1.200 i prirodne predmete koji su nešto skuplji i koštaju od 1.800 do 2.000 dinara.

Ovo je cena za individualnu nastavu, gde nastavnik radi samo jednim učenikom, dok je u grupi od dva i više učenika ona malo niža.

Jako popularna u poslednje vreme postala je i onlajn nastava, gde učenik takođe ima potpunu pažnju nastavnika, ali preko računara. Ona košta znatno manje. Iako na prvi pogled izgleda kao iznos koji svako može da plati, kada se uzme ubzir veći broj časova i za više predmeta, računica izađe i do 2.000 evra.

Zbog cena maturskih ekskurzija po Srbiji roditelji odustaju od letovanja

Roditelje ovogodišnjih maturanata, obradovala je vest da će njihovi školarci nakon dve godine pandemije moći da normalno, bez obaveznih mera odu na matursku ekskurziju. Međutim, većina se našla u čudu kada je čula koliko će to da košta.

Ono što je zapravo najviše iznenadilo, pa i iznerviralo roditelje, jeste činjenica da se cene od 10.000 do 28.000 dinara odnose na putovanja po Srbiji, a ne na inostranstvo što bi, kako kažu, i bilo prihvatljivo.

Kako je objasnio predsednik Foruma beogradskih gimnazija, Aleksandar Markov, maturske ekskurzije najčešće podrazumevaju destinacije poput Zapadne Srbije, plus poseta Trebinju, odnosno odlazak u Republiku Srpsku. To je u skladu sa odlukom Ministarstva prosvete da ekskurzije mogu samo da se sprovode na teritoriji Srbije i Republike Srpske, prenosi Blic.

Što se tiče cena ekskurzija, razlikuju se od broja dana i kreću se od 10.000, 12.000 do 25.000 dinara, što je cena za putovanje od četiri dana, odnosno tri noćenja.

– Oko 25.000 dinara je potrebno za četiri dana i tri noćenja za destinacije koje su u ponudi i tu je uključen pun pansion. Tu naravno ulaze i dnevnice nastavnika i lekara, s obzirom da svaku ekskurziju mora da prati lekar – objasnio je Markov.

Za maturu neophodna nova odeća, ali i šminka i frizura

Proslava mature ili „matursko veče“, tradicionalno se uz muziku i veliko slavlje na kraju srednje, pa i osnovne škole, obeležava širom Srbije. Nekad se za ovo veče bilo potrebno samo obući malo drugačije od svakodnevne školske garderobe i poneti dobro raspoloženje, a danas se osim rezervacije paprenih aranžmana i sve ostalo plaća mnogo više.

Imajući u vidu da se slavlje obično održava u nekom hotelu uz piće i večeru, ove godine cena tog zadovoljstva po jednom maturantu košta oko 8.000 dinara.

Kako je današnjoj omladini veoma bitna posebna garderoba za taj dan, pa i šminka i frizura, po nekoj računici potrebno je izdvojiti minimum 30.000 dinara, za devojku, ali ako se ne štedi novac, onda i preko 48.000 dinara, preneo je nedavno Kurir.

Za devojčice potreban nešto veći izdatak nego za dečake

Cenovnik za maturantkinje:

Haljina oko 12.000 dinara
Cipele/sandale od 4.000 do 8.000 dinara
Torbica od 5.000 do 12.000 dinara
Profesionalna šminka oko 3.500 dinara
Frizura od 1.700 do 2.800 dinara
Manikir od 1.600 do 2.000 dinara
Restoran 2.500 do 8.000 dinara
Ukupno: od 30.300 do 48.300 dinara

Potrebe dečaka su manje, pa je i za ovo veče njihov autfit jeftiniji. Uzimajući u obzir svečano odelo, kaiš i cipele, i aranžman u hotelu, cena bi bila oko 20.000 dinara, ali ukuliko se kupuje brendirana, kvalitetnija odeća, troškovi mogu skočiti i na preko 40.000 dinara, piše Kurir.

Cenovnik za maturante:

Odelo od 7.000 do 20.000 dinara
Košulja od 3.000 do 6.000 dinara
Cipele oko 5.000 dinara
Kaiš oko 2.000 dinara
Restoran 2.500 do 8.000 dinara
Ukupno od 19.500 do 41.000 dinara

Svi troškovi u završnoj godini za maturanta prosečno prelaze 2.500 evra

Kad se sve sabere, nema sumnje da je za jednog maturanta potrebno izdvojiti skoro 300.000 dinara, a za roditelje koji imaju dva svršena srednjoškolca, računica se duplira. S obzirom da je malo roditelja koji deci žele da uskrate ovo zadovoljstvo, koje se pamti za ceo život, nije retkost da se zbog nedostatka finansijskih sredstava odlučuju na prijateljske pozajmice pa i kreditno zaduženje u banci.

Po računici, samo za privatne časove je potrebno izdvojiti oko 2.000 evra. Kad se na to dodaju i troškovi ekskurzije od minimum 25.000 dinara i maturske večeri – 30.000 dinara, dolazi se do ukupne svote koja premašuje 2.500 evra. Retko koja porodica u Srbiji to može da finansijski izdrži.

 

Izvor: Luftika.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Saveti psihologa: Kako da ih naučite da ne...
Ako vaš mališan laže s tri godine, nemate razloga za brigu, to je sasvim normalan deo odrastanja. Ali ako to čini sa sed...
7
ISTINA koju prećutkuju sve PREDIVNE MAME
Ja sam potpuno haotična. I želim s tim da se suočim i krenem dalje, jer imam mnogo važnijih stvari kojima moram da se ba...
6
On ima pet godina i 76 kilograma. I još se...
Maleni Misael Kaldonjo Obrej iz Brazila pati od Preder Vili sindroma, zbog kog stalno oseća glad. Njegov centar za sitos...
6
Babaroga
Ima jedna pećina stroga, u kojoj živi babaroga, ...
6





POČELO TESTIRANJE PRVAKA: Deca sve manje s...
Procenjuje se da li je dete u stanju da sedi u klupi 45 minuta. – Važnije je da je prvak stekao osnovne društvene i higi...
Produženi brovak DA ili NE? Kako izgleda d...
Treba izdvojiti značaj podsticajne atmosfere i sticanja radne navike. Već nakon par dana, deca bez imalo otpora usvajaju...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here