|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Mogu li se kombinovati paracetamol i ibuprofen kod dece?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 21.5.2024
Visoka temperatura, jaki bolovi, dete dobije lekiće, ali su tegobe i dalje prisutne – šta dalje da se radi?

image
NE TREBA ponavljati ibuprofen PRE isteka bezbednog perioda od prethodne doze! Foto: Freepik.com
/11


Evo najčešćih pitanja roditelja koja obrađuju baš ovu temu:

Dete (5-godišnja devojčica) ima visoku temperaturu već treći dan, urađena je krvna slika, doktorka kaže da je virusna infekcija i da ne treba antibiotik. Prvi dan je povraćala, ali nije imala proliv, pa smo temperaturu obarali Febricet čepićima. Drugi dan povraćanje prestaje, ali je i trećeg dana temperatura uporna! Dali smo Febricet čepić u 9h, a u 11 sati dete opet ima 39.6! Istuširali smo je mlakom vodom, ali je opet 39.5, pa ne znam šta da radim – da li smem da dam Febricet sirup, iako je pre dva sata dobila čepić?

Febricet supozitorije su odličan izbor leka za obaranje temperature kod dece koja povraćaju! Ipak, kada je temperatura ovako visoka, a NIJE vreme za sledeću dozu paracetamola nemojte davati Febricet sirup! To je isti lek, koji se daje na dva načina, pa se doza SABIRA i može doći do prekoraćenja predviđene doze!

Ako temepratura raste, tuširanje mlakom vodom NE pomaže, a nije vreme za sledeću dozu, treba dati ibuprofen sirup. To NIJE isti lek kao paracetamol, odličan je antipiretik i može se, u ovakvim situacijama, kombinovati sa paracetamolom. Važno je da se NE prekorači dnevna doza (koju prepisuje pedijatar, ali se može pročitati u uputstvu leka) istog leka!

Sin ima 3 godine, a sa 19 meseci je imao febrilne konvulzije. Sada ima visoku temperaturu koju obaramo ibuprofenom (na njega bolje reaguje nego na paracetamol). Imao je 38.8, dali smo ibuprofen, ali je pole 45 minuta temperatura skočila na 39.3, iako smo ga prethodno istuširali! Šta da radimo, bojimo se ponavljanih konvulzija, da li da damo Diazepam ili da ponovimo dozu ibuprofena?

NE TREBA ponavljati ibuprofen PRE isteka bezbednog perioda od prethodne doze! Prošlo je samo 45 minuta od prethodne doze, a najbolje je da prođe bar 6 sati do naredne doze ibuprofena.

Pošto dete ima sklonost ka febrilnim konvulzijama (“fras”), a temperatura raste, i pored tuširanja mlakom vodom, dajte Febricet čepić! To je paracetamol, dakle drugačiji lek od ibuprofena i efikasan antipiretik.

Delovaće brzo i sigurno pomoći detetu da “obori” visoku temperaturu.

Ćerka ima 14.5 godina i 68 kg, ima česte glavobolje koje su shvaćene kao migrena (od koje i ja patim). Savetovano nam je da čim dobije glavobolju damo ibuprofen 400 mg. Dajemo ga tri puta na dan, ali se već drugu noć budi sa jakom glavoboljom. Mogu li da joj dam Febricet tabletu kad je ovako jak bol, iako nije prošlo 6 sati od prethodne doze ibuprofena?

Odlična ideja

Febricet je odličan analgetik, a dobro se “slaže” sa ibuprofenom u terapiji jakih glavobolja, pa i migrena. Slobodno dajte detetu Febricet tabl. od 500 mg kad je glavobolja probudi, ali se može dati i u toku dana – ako se jaki bolovi jave između predviđenih doza ibuprofena.

Mogu se dati tri tablete od 500 mg  u toku 24 sata (sa razmakom od 6 do 8 sati), osim ako Vaš pedijatar ne preporuči drugačije.

 

Dr Goran Vukomanović

Izvor: Moj pedijatar

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Neka ovo leto bude najsrećnije do sada!
Deca zaslužuju da imaju zamršenu kosu, stopala od peska, kolena zelena od trave, prljave ručice od igre. Ove stvari pune...
16
Kako da oslobodite dete od noćnih mora
Skoro sva deca kad-tad imaju neki ružan san. Kako da im pomognete? Porazgovarajte o tome što ih budi i uznemiruje, neka ...
6
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
6
Da li zaista jednako volite svoju decu?
Ranije sam, kao psihijatar, umeo da pitam roditelje s dvoje, troje dece: “Koje dete najviše volite?” Skoro svi bi rekli ...
5





Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...
MAME KAŽU: Uz APPETITO MEDU, deca bolje jedu
Brojni su razlozi zbog kojih deca odbijaju da jedu. Neka postaju probirljiva posle nekih infekcija, naročito onih koje s...



Anketa

вртић.
пеперутка16

Који вртић похађа ваше дете?

Click Here