|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Naučnici tvrde: Mame ne spavaju prvih šest godina!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.12.2022
Rođenje deteta ima drastične kratkoročne efekte na san novopečenih majki, posebno tokom prva tri meseca nakon rođenja. Nova studija pokazuje da se i do 6 godina nakon rođenja prvog deteta, trajanje sna i njegov kvalitet ne vraćaju u potpunosti na nivoe pre trudnoće.

image
U prvih pola godine nakon rođenja deteta, efekti (ne)spavanja su takođe bili nešto izraženiji kod mama koje doje, u poređenju sa majkama koje bebe hrane na flašicu. Foto: Freepik.com
/11


Nakon rođenja prvog deteta trajanje sna majki i očeva ne vraća se na nivo pre trudnoće, u periodu od čak šest godina nakon porođaja, tvrde istraživači sa univerziteta Warwick.

Nakon rođenja prvog deteta trajanje sna majki i očeva ne vraća se na nivo pre trudnoće, u periodu od čak šest godina nakon porođaja  
· Majke spavaju jedan sat manje u prva tri meseca nakon porođaja, dok očevi spavaju 15 minuta manje, otkrili su istraživači sa Univerziteta Warwick.  
· Šest godina nakon rođenja majke su spavale 20 minuta manje, a očevi su i dalje bili uskraćeni za 15 minuta sna.  
· Čini se da veći prihodi u domaćinstvu i psihosocijalni faktori kao što je dvojno roditeljstvo u odnosu na jednoroditeljstvo, nisu zaštitili roditelje od ovih promena u dužini trajanja sna nakon porođaja.

 

  • Majke spavaju jedan sat manje u prva tri meseca nakon porođaja, dok očevi spavaju 15 minuta manje, otkrili su istraživači sa Univerziteta Warwick.

 

  • Šest godina nakon rođenja majke su spavale 20 minuta manje, a očevi su i dalje bili uskraćeni za 15 minuta sna

 

  • Čini se da veći prihodi u domaćinstvu i psihosocijalni faktori kao što je dvojno roditeljstvo u odnosu na jednoroditeljstvo, nisu zaštitili roditelje od ovih promena u dužini trajanja sna nakon porođaja.


Rođenje deteta ima drastične kratkoročne efekte na san novopečenih majki, posebno tokom prva tri meseca nakon rođenja. Istraživači sa Univerziteta Warwick takođe su otkrili da su trajanje sna, kao i njegov kvalitet, smanjeni i do šest godina nakon porođaja, za oba roditelja. 

Nova studija pokazuje da se i do 6 godina nakon rođenja prvog deteta, trajanje sna i njegov kvalitet ne vraćaju u potpunosti na nivoe pre trudnoće.


U studiji "Dugoročni efekti trudnoće i porođaja na kvalitet i trajanje sna kod novopečenih i iskusnih majki i očeva", Nemački institut za ekonomska istraživanja i Univerzitet Zapadna Virdžinija, proučavali su san kod 4.659 roditelja koji su dobili dete između 2008. i 2015.  

Tokom ovih godina roditelji su podnosili izveštaji o svom spavanju u godišnjim intervjuima. U prva 3 meseca nakon porođaja, majke su spavale u proseku 1 sat manje nego pre trudnoće, dok se trajanje sna očeva smanjilo za otprilike 15 minuta.

  

„Žene imaju tendenciju da dožive više poremećaja sna, u odnosu na muškarce, nakon rođenja deteta, što je rezultat toga, da su majke i dalje češće u ulozi primarnog staratelja nego očevi - komentariše Dr Sakari Lemola, sa Odseka za psihologiju Univerziteta Warwick.


Kada su deca imala 4-6 godina, trajanje sna je i dalje bilo oko 20 minuta kraće kod majki i 15 minuta kraće kod očeva u odnosu na trajanje njihovog sna pre trudnoće. Sličan vremenski tok je takođe primećen i kod kvaliteta sna.  

Efekti spavanja su bili izraženiji kod roditelja koji su prvi put dobili dete u poređenju sa iskusnim roditeljima. U prvih pola godine nakon rođenja deteta, efekti (ne)spavanja su takođe bili nešto izraženiji kod mama koje doje, u poređenju sa majkama koje bebe hrane na flašicu.

 

Dr Sakari Lemola, sa Odseka za psihologiju Univerziteta Warwick, komentariše:  

„Iako je rađanje dece glavni izvor radosti za većinu roditelja, moguće je da povećani zahtevi i odgovornost, povezani sa ulogom roditelja dovode do kraćeg sna i smanjenog kvaliteta sna, čak i do 6 godina nakon rođenja prvog deteta.”


Tako da, nemoj se iznenaditi ako si i dalje umorna i neispavana, iako ti mališan uskoro puni 4 ili 5. Nemoj padati u očaj ako se nekada samo baciš na krevet i zaspiš, pre nego si skinula šminku. Sa tobom je mama, baš sve u redu. 


Jednoga dana, tvoji mališani će prespavati (skoro svaku) noć. Do tada, nemoj se libiti da odremaš kada za to imaš priliku.

 

Odabrala i prevela Ringeraja.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Emotivan VIDEO: Novorođenče prvi put u nar...
Kako se oseća novorođenče kada je prvi put u naručju svoje majke? Na snimku pogledajte odgovor novorođene devojčice kada...
6
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
5
Kad počnu da izbijaju zubići
Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici,...
5
Prepucijum - šta roditelji dečaka treba da...
Gotovo svi dečaci su rođeni sa uskim prepucijumom koji je spojen s glavićem. To je normalno fiziološko stanje i nije raz...
5





Svi hoće da drže bebu, ali ko drži mamu?
Majčinstvo je neprestano donošenje odluka, pravljenje uspomena, pokušavanje i pravljenje grešaka. Pokušavamo da odgojimo...
Ovih 9 stvari je mami HITNO potrebno nakon...
Šta je to hitno potrebno majci nakon porođaja da bi mogla mirno da se posveti novorođenoj bebi? Proverite to u članku!



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image
Click Here