|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ne branite deci da pitaju i plaču

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.2.2018
Ograničenja koja roditelji često postavljaju deci mogu kod mališana izazvati osećaj nesigurnosti i usporiti njihov razvoj, ukazuju psiholozi.

image
/11


Ipak, ni potpuna sloboda nije dobra za dete, jer se mora znati ko je "glavni" u kući, i neka pravila se moraju poštovati.

Otkrivamo vam šta ne treba da uskratite detetu.

Postavljanje pitanja

Dete raste i uči o svetu postavljajući sve više i više pitanja. Roditeljima ponekad može biti teško pronaći odgovore na sva pitanja, pogotovo kada su umorni. Ali, kvalitetno vreme koje provedete sa svojom decom pomaže u razvoju i stvara čvrstu vezu između vas i deteta.

Plakanje

Deca osećaju puno više od odraslih. Nemojte zabraniti detetu plakanje i nemojte činiti da se postidi zbog suza. Pomozite mu da shvati zašto plače i zajedno pronađite najbolji način da se s tim nauči nositi.

Odričan odgovor

Ako mu zabranite da kaže "ne", zapravo kršite detetove granice. Umesto toga, pokušajte pronaći kompromis ili mu objasnite da ponekad mora raditi nešto što ne želi.

Buka

Nemojte pokvariti svaku detetovu zabavu. Neka peva i skače. Uostalom, ovo je jedino razdoblje života kada treba da se ponaša kako želi.

Strahovi

Mala deca se mogu bojati doktora ili čudnog rođaka, i to je u redu. Nemojte ih postideti ako se boje. Neka znaju da ste tamo i da se nemaju čega bojati.

Tajne

Što su deca starija, to im više treba privatnost. Trebalo bi da znate šta se događa u njihovim životima, ali pazite da ne ugrozite njihovo pravo na privatnost. Vaše poverenje im je neprocenjivo. Nemojte to riskirati čitanjem njihovog dnevnika.

Ljutnja ili ljubomora

Dete ima pravo na negativne osećaje. Zapamtite da njihova volja još nije snažna i teško se kontrolišu. Ne sme da pomisle da je u redu izraziti samo pozitivne osećaje.

Pravo na greške

Niko ne voli greške, a još je gore kada se dete boji pogrešiti. Nikada se neće usuditi isprobati nešto novo ako se boji da će pogrešiti.

 

Izvor: nezavisne

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pohvala detetu – put ka izgradnji samopouz...
Svi mi imamo „rezervoar“ za afirmaciju. On treba svakodnevno da se dopunjava. Možda i ne primećujemo koliko naše reči im...
20
Nevakcinisana deca neće moći u osnovnu školu
Novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje čak tri puta veću kaznu nego prethodni, u iznosu od 150....
6
Šta kad se dete žali na bol u uhu?
Bolovi u ušima mogu biti jako neprijatni, podjednako za roditelje koliko i za decu. Deca su često razdražljiva i plaču, ...
5
Ko odgaja decu koja "skroluju" po ...
Naučnici otkrivaju kakvi roditelji odgajaju klince koji će po ceo dan gledati u ekran, ne obraćajući pažnju na svet oko ...
4





Nije obrazovan ko ima škole, nego ko ima o...
Savesni roditelji često posežu za knjigama i savetima koji su razni sveštenici, psiholozi i ostali mudri ljudi ostavljal...
Trči sine, trči kad god možeš, trči za svo...
Saslušah mirno sve te argumente zašto dečak od sedam godina ne sme da trči na odmoru, probah da objasnim da nemaju fizič...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here