|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Danas su Očevi ili Oci: Porodični praznik koji zbližava ukućane

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 30.12.2017
Tate, da li ste spremni za vezivanje? Detinjci, Materice i Oci ubrajaju se među najlepše porodične praznike u našoj zemlji. Danas je jedan od tih prazika: Oci!

image
Simbolika ovog uzajamnog vezivanja i drešenja dece i roditelja jasna je: pripremamo se za najradosniji praznik Božić. Foto: Freepik.com
/11


Praznik "Oci" se slave u nedelju, nedelju dana pre najradosnijeg praznika Božica.


Najveći praznik očeva veoma se poštuje, naročito u seoskim sredinama. Podseća koliki je blagoslov biti otac, i telesni i duhovni. I kolika je obaveza, i pred Bogom i pred ljudima, biti primer svojoj deci.


Toga dana, isto kao na praznik Materice deca vezuju svoje očeve, a očevi im se „dreše“ tako što im daju poklone. Međutim, očeve nije tako lako vezati. Prema narodnom shvatanju otac kao glava kuće ne sme da se nađe u tako "nezgodnom" položaju, pa vezivanje očeva traje mnogo kraće.


Nekoliko dana pred praznik očevi sakrivaju sve kanape i kaiše koji postoje u kući, kako deca ne bi mogla da ih vežu. Sa druge strane deca traže kanape, kako bi vezali oca i osigurali poklone za taj dan. Najsigurnije je oca uhvatiti i vezati na spavanju, pa će on nakon što se probudi biti primoran da podeli poklone kako bi se oslobodio."


Simbolika ovog uzajamnog „vezivanja“ i „drešenja“ dece i roditelja jasna je: pripremamo se za najradosniji praznik Božić. 


Oci, Materice i Detinci su čisto porodični praznici i za taj dan domaćica priprema svećani ručak na kome se okupi cela porodica. Ručak je obavezno postan, pošto sva tri praznika padaju u vreme Božićnog posta.


Narod se veseli i raduje, u kućama i porodicama vlada prijatno duhovno raspoloženje. Ovi praznici i običaji vezani za njih, doprinose jačanju porodice, slozi u njoj, razumevanju, poštovanju između dece i roditelja, što čini porodicu jakom i zdravom.


Jer porodica je temelj jednog društva, države i crkve.


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

MOJ MUŽ NE VOLI JAVNO
Ljubav ne mora da bude glasna i javna da bi je svi videli, iako je u redu ako jeste.
7
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
6
5 dobrih razloga da spasite brak
U braku nije lako. Puno je kompromisa, problema, napetih situacija, ali i lepih, nežnih trenutaka koji odagnaju loše dan...
3
Moja priča o čudesnom hotelu Ramonda
Ovo je hotel koji potpuno obara s' nogu, hotel u kome niste "samo" gost, već čovek - uvek dobrodošao. Hotel u kome je ...
3





Zašto kitimo jelku?
Uoči novogodišnjih i božićnih praznika kićenje jelke je nešto što se podrazumeva. Međutim malo je onih koji znaju zašto ...
Novogodišnji cupcakes!
photo
Cela torta u malom pakovanju, i još sjajno ukrašena... Nema veće radosti za mališane, ali ni za odrasle.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here