|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Od sada moguće začeće i iz nezrelih jajnih ćelija

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.4.2019
Velika nada za očuvanje plodnosti žena kod kojih do sada to nije bilo moguće

image
/11


Kod žena kod kojih standardna procedura vantelesne oplodnje nije primenjiva, znatne pomake donosi metoda sazrevanja jajnih ćelija u laboratorijskim uslovima ili In vitro maturacija (IVM). U Srbiji je izvedena pilot serija primene ovog metoda, prilikom koje je čak 55 odsto pacijentkinja dobilo jajne ćelije, dok je 65 odsto tih ćelija dovelo do razvoja embriona. Ova procedura lečenja neplodnosti ima pozitivne rezultate kod sindroma policističnih jajnika i hiperstimulacije, prevremenog otkazivanja jajnika i očuvanja plodnosti kod žena koje imaju kancer.

IVM metoda je testirana kod 22 žene kod kojih se prethodno nisu mogle dobiti jajne ćelije, a izvodio ju je tim na čelu sa prof. dr Aleksandrom Ljubićem.

„Primena ove procedure je relativno nova i koristi se kao dopuna postupku vantelesne metode kod pacijentkinja koje ne mogu da dobiju jajne ćalije drugim metodama stimulacije ili praćenja prirodnog ciklusa. Oplodnja se vrši van organizma žene, u laboratorijskim uslovima“ objašnjava prof.dr Ljubić i dodaje:

Tokom pilot faze 12 pacijenkinja je dobilo jajne ćelije, 75 odsto dobijenih ćelija je dostiglo zrelost, a od tog broja gotovo trećina je oplođena što je dovelo do razvoja embriona“.

Prvi korak je prikupljanje nezrelih jajnih ćelija, koje se mogu naći u manjim, antralnim folikulima, pa čak i u tkivu, koje je bez vidljivih folikula. Poslednja faza njihovog dozrevanja se izvodi u laboratorijskoj kulturi, u posebno dizajniranom medijumu. Nakon toga, postupak je isti kao kod standardne vantelesne oplodnje - sada već zrele jajne ćelije, podvrgavaju se procesu oplodnje i embriotransfera.

Primenom metode in vitro sazrevanja jajnih ćelija do danas je u svetu rođeno više od hiljadu dece.

 


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
9
Pitali smo dr-ginek: VTOi hormonski poremećaj
Ringeraja vam je dala priliku da pitate lekara sve što vas zanima u vezi ovulacije kao i rešenja problema sa njom. Farma...
4
Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?
4
PITAJTE DOKTORA NA RINGERAJI
Dr Jelena Todorović, stručnjak u oblasti interne medicine, izaćiće u susret svim Ringerajinim korisnicima koji imaju nek...
3





Ove namirnice utrostručuju šansu da zatrud...
Mediteranska dijeta utrostručuje šansu da ostanete u drugom stanju putem ove procedure. Ona podrazumeva konzumiranje pun...
Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here