|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

OVIH 7 MALIH STVARI KOJE RADITE, VAŠOJ SU DECI ČITAV SVET

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 21.12.2023
U roditeljstvu, ponekad jednostavne stvari su i najvažnije. Evo 7 malih stvari koje roditelji rade, a koje predstavljaju čitav svet njihovoj deci.

image
Pronađite trenutke tokom dana kada liste „obaveza“ popuštaju pred trenucima zajedništva i radosti. Foto: Freepik.com
/11


Roditelji su centar života deteta. Oni su sunce, mesec i zvezde — i obrnuto. Nažalost, mame i tate su ponekad zaokupljeni svakodnevnim obavezama, održavanjem domaćinstva i zabavljanjem dece. Ponekad zaboravimo da je ono što je zaista važno našoj deci, zapravo prilično jednostavno. Evo sedam malih stvari koje roditelji mogu da urade za decu, a koje njima znače sve.


1. Stanite i slušajte 
Za decu — i, da, odrasle — ponašanje je komunikacija. Ako je dete nervozno, ljuto, temperamentno ili jednostavno nepristojno, to može biti znak da treba da sedne i razgovara. Nemojte popuštati pred lošim ponašanjem. Umesto toga, zabeležite koliko vremena možda provodite na telefonu, ispred računara ili brinete o kući. Razmislite da li ste odvojili vreme da saslušate njihova najdublja osećanja i brige. Vreme za spavanje je odlična prilika da se svakodnevno povežete i aktivno slušate bez osuđivanja, prekidanja ili prinude kako biste stvari učinili boljim. Da budete tu i nudite bezuslovnu ljubav i podršku, to je sve što deca žele.

1. Stanite i slušajte 

Za decu — i, da, odrasle — ponašanje je komunikacija. Ako je dete nervozno, ljuto, temperamentno ili jednostavno nepristojno, to može biti znak da treba da sedne i razgovara. Nemojte popuštati pred lošim ponašanjem. Umesto toga, zabeležite koliko vremena možda provodite na telefonu, ispred računara, ili brinete o kući. Razmislite da li ste odvojili vreme da saslušate njihova najdublja osećanja i brige. Vreme za spavanje je odlična prilika da se svakodnevno povežete i aktivno slušate bez osuđivanja, prekidanja ili prinude kako biste stvari učinili boljim. Da budete tu i nudite bezuslovnu ljubav i podršku, to je sve što deca žele.

 

PROČITAJ JOŠ: Nemoguće je dati previše ljubavi svom detetu!

 

2. Više zagrljaja i maženja 

Studije pokazuju da više zagrljaja pomaže razvoju mozga kod dece kao i da postoji još nekoliko prednosti od dodatnog vremena za maženje.

Zagrljaji pomažu deci u socijalnom i emocionalnom razvoju i podržavaju zdrave navike i stavove. Deca koja dobijaju mnogo zagrljaja bolje upravljaju svojim emocijama. Svima je potrebna fizička veza da bi se osećali bezbedno. Priznajte. Čak i roditeljima je potreban zagrljaj kada im ne ide sve kako treba. Zagrljaji su život!


3. Usporite 

Šta znači usporiti kao porodica? Bernadette Noll, autorka knjige Spori porodični život: 75 jednostavnih načina da usporite, povežete se i stvorite više radosti, piše: „Radi se o tome da dozvolite porodičnom životu da se odvija na način koji je radosno i svesno povezan. To znači usporavanje, pronalaženje udobnosti u domu i stvaranje prostora u kome vidite i poštujete porodicu kao celinu, dok istovremeno posmatrate svakog člana kao jedinstvenu i vrednu osobu.” U praktičnom smislu, ovo znači pronalaženje trenutaka tokom dana kada liste „obaveza“ popuštaju pred trenucima zajedništva i radosti. Za decu, organizovanje improvizovane čajanke u dvorištu stvara uspomene koje grade veze.

 

PROČITAJ JOŠ: 8 igara koje možete da igrate sa decom bilo gde i bilo kada

 

4. Čitajte im 

Čitanje je jedno od najsnažnijih povezivanja koje roditelj i dete mogu iskusiti zajedno. Odvajanje vremena da se skrasite sa dobrom knjigom (ili nekoliko njih) uključuje više „sitnica“ koje roditelji rade, a koje deci mnogo znače: slušanje, maženje i usporavanje. Čitajući deci pokazujete im da vam je dovoljno stalo da im posvetite svoje vreme, pažnju i ljubav. Vreme provedeno u zajedničkom čitanju može biti i opuštajuće, ali i energično. Nove priče mogu da podstaknu razgovore i pomognu deci da podele sa vama ono do čega im je stalo i šta im je na umu. Ovo kvalitetno vreme može postati kamen temeljac svakodnevne rutine, kada deca znaju da će im roditelji posvetiti nepodeljenu pažnju.


5. Igrajte njihove igre 

Igranje nije samo dobacivanje loptom, ili pomoć u slaganju kockica. Deca cene igre na osnovu njihovih posebnih interesovanja. Dakle, ako su dinosaurusi njihova „strast“, učinite više od prostog vađenja figurica iz kutije za igračke. Podignite igru sa njima na sledeći nivo i budite kreativni – čak i na samo 30 minuta! Koristite sve što je dostupno u kući da napravite kostim i osmislite kratku, improvizovanu predstavu na temu dinosaurusa. Ili sedite sa decom i pitajte ih razne stvari o dinosaurusima. Odštampajte slike sa interneta i započnite umetnički projekat na istu temu. Pokažite deci da ste zainteresovani za njihove strasti i pomozite im da ih istraže na zabavan i zanimljiv način.

 

PROČITAJ JOŠ: 30 komplimenata koje deca treba da čuju

 

6. Pohvalite ih

Ponekad su roditelji toliko zabrinuti te često ispravljaju decu kako bi im pomogli da uspeju i rastu, a zaboravljaju na snagu pozitivnih afirmacija. Deca treba da čuju – od najvažnijih ljudi u njihovim životima – da su otporni, sposobni i simpatični mali ljudi. Dajte im do znanja da su voljeni upravo takvi kakvi jesu, bez obzira na sve, dajući svojoj deci pozitivne afirmacije poput: Volim biti s tobom. Ponosan sam na to koliko se trudiš. Hrabar si. Ponosna sam što sam tvoja mama. Ti me činiš srećnim. Tvoje ideje su tako kreativne. Volim tvoj smisao za humor. Umeš da me zasmeješ i nasmeješ. Volim način na koji podržavaš svoje prijatelje. Čak i kada vaše dete doživljava bol, možete ponuditi pozitivne afirmacije. Na primer, pokušajte da budete smireni i afirmativni za njih, umesto da ih ispravljate, govoreći stvari poput:


  • Izgleda kao da je bolelo. To mi se jednom desilo. Bolno je, a ja sam tu pored tebe. 
  • Znam da si se trudio za tu nagradu. To ti je bilo važno. Ali tako sam ponosna na tvoj trud. 
  • Ovaj projekat je izazov za tebe. Nikada ranije nisi uradio ništa slično. Ali istina je da znam da možeš da radiš teške stvari. Ja verujem u tebe.


7. Recite istinu 

Roditelji često žele da zaštite decu od određenih stvarnosti. Takođe ponekad, odrasli jednostavno ne žele da priznaju da su pogrešili. U oba slučaja, deca ne samo da mogu da podnesu iskrenost, već im je potrebna. Deca se mogu osećati zbunjeno, uplašeno, ili ljuto u teškim vremenima. Zato odvojite vreme da proverite koje informacije možete koristiti na načine koji odgovaraju uzrastu, da biste olakšali njihovu anksioznost i frustracije. I izvinite se ako ste izgubili živce, ili pogrešili u načinu na koji ste emocionalno rešili situaciju. Govoriti deci istinu o teškim situacijama i svojim nedostacima pokazuje im da cenite njihova osećanja i da ih poštujete kao prelepe ljude. I to je sve.

   

Odabrala i prevela Ringeraja.rs 

Autor Jennifer Hill-Flores za Baby Chick

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

35 stvari koje mame urade pre 9 sati ujutru
Ah, jutro je: polako se budiš, uživaš u laganom doručku, pročitaš novine i popiješ šoljicu kafe kako bi razbistrila misl...
7
3 načina da naučite dete da sačeka
Strpljen - spašen!
4
56 godina Barbie promena
Nema devojčice, ni male a ni velike koja nije čula za Barbie! Pogledajte kroz koje je sve promene prošla do danas!
4
BESPLATAN STONI TENIS TOKOM PROLEĆNOG RASP...
Svi osnovci i srednjoškolci tokom prolećnog raspusta (od 26.aprila, do 2.maja) mogu da besplatno igraju stoni tenis u st...
4





HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here