|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pijte tek posle obroka

Blic online (www.blic.rs), 30.3.2011
Mnogi od nas rado popiju gutljaj nekog napitka posle svakog zalogaja, ne razmišljajući pri tom da li možda na taj način otežavaju proces varenja ili podstiču stvaranje gasova, ponekad i mučninu.
Ključne reči:

image
/11


 

Za većinu napitaka, međutim, važi pravilo da se piju tek posle obroka i ne smeju da budu ni preterano rashlađeni ni topli jer mogu da oštete sluzokožu i zubnu gleđ.


 


- Često se dešava da posle obroka imamo osećaj nadutosti, muče nas gasovi, a i ne razmišljamo da je to možda posledica nepravilnog konzumiranja napitaka sa hranom. A pravilan unos i kombinacija jela i pića pospešuje bolju resorpciju hranljivih materija - objašnjava dr Jelena Gudelj-Rakić sa Instituta za javno zdravlje “Batut” i savetuje kako treba uzimati tečnost uz obrok.

Mleko ili jogurt

 

Jogurt i mleko su najčešći napici uz jutarnji i večernji obrok. Kako je reč o nutritivno visoko vrednim namirnicama, one same po sebi mogu da predstavljaju kompletan obrok. Zdrave osobe mogu nesmetano da konzumiraju ove napitke dok jedu. Ne savetuje se, međutim, upotreba mleka i jogurta uz mesni obrok s obzirom na to da produžava proses varenja. Takođe, najbolje je da ovi napici budu sobne temperature, dakle ni hladni, uzeti direktno iz frižidera, ni vrući, jer hladne ili vrele tečnosti mogu da oštete sluzokožu usne duplje.

 
Sokovi, voda, gazirano

 

Uzimanje drugih tečnosti uz obrok nije preporučljivo s obzirom na to da tečnost kao voda ili sok razblažuje sokove za varenje, tako da sam proces varenja traje duže i manje je efikasan nego inače. Voda se pije najmanje 20 minuta do pola sata pre ii posle obroka. Ceđeni sokovi od vođa i povrća predstavljaju odličan izvor minerala i vitamina i takođe mogu da budu obrok-užina i najbolje ih kao takve i konzumirati. Gazirani napici se ne preporučuju pre svega zbog svog sadržaja šećera, ali i sadržaja ugljene kiseline koja upravo stvara mehuriće. Mnogi osećaju olakšanje kada posle jakog, posebno masnog obroka popiju čašu gaziranog pića ili gazirane mineralne vode, ali to je kratkotrajno rešenje za regulisanje tegoba u vidu nadimanja, nadutosti, osećaja prepounjennosti stomaka. Mnogo je bolje smanjiti i ograničiti unos ovakve vrste hrane i povećati unos povrća, integralnih žitarica, voća, takozvana posna mesa.

 
Alkohol

 

Kada su u pitanju alkoholna pića, njihova svakodnevna upotreba se ne savetuje, posebno ne osobama koje imaju zdravstvene probleme. Posebno je važno naglasiti da u letnjem periodu, kada su temperature vazduha vrlo visoke, treba izbegavati unos alkohola u svakom obliku, a posebno hlađena alkoholna pića jer ona samo na kratko utoljuju žeđ, a pri tome dolazi do značajno veće resorpcije alkohola ukoliko se alkohol unosi na prazan stomak. Ako se alkohol konzumira uz obrok ograničiti unos na jednu čašu vina ili piva i to posle obedovanja, nije poželjno „zalivanje” svakog zalogaja.

 
Čaj

 

Čaj je napitak koji je najbolje konzumirati pre obroka, na primer pre doručka ili između obroka (ima isti efekati kao unos vode uz obrok, stoga se ne savetuje unos uz hranu).

 

27. mart 2011.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

COGNITIVA: Povećajte snagu mozga!
Idemo u teretanu da jačamo mišiće. Trčimo i planinarimo da bismo bili izdržljiviji. Vodimo računa šta jedemo, da bismo b...
7
Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj ...
Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u ...
6
Jedite lubenice!
Lubenica (Citrullus lanatus) je jednogodišnja biljka koja potiče iz Afrike. Ona je slatko povrće bogato vodom.
4
Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
4





Saveti koji će vam pomoći da smanjite stomak
photo
Kada dođe leto, svi maštamo o ravnom stomaku, ali se on često naduje posle jela. Pri tom je dovoljno da se pridržavate s...
Deset namirnica koje vas neće udebljati
Neke namirnice imaju vrlo malo kalorija, a zbog nutritivnih vrednosti podstiču organizam na rad i samočišćenje...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here