|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pravilo 3 minuta od kojeg zavisi poverenje deteta

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 8.6.2022
Koliko vremena provodite sa detetom?

image
Sa detetom se svaki put pozdravite kao da se niste dugo videli, čak i ako ste bili razdvojeni samo pet minuta. Daughter photo created by gpointstudio - www.freepik.com
/11


Pored toga što mu spremate da jede, čitate mu knjigu i ušuškate u krevet, tri minuta mogu da budu ključna kada je reč o tome da li će dete imati poverenja u vas.

Pored toga što mu spremate da jede, čitate mu knjigu i ušuškate u krevet, tri minuta mogu da budu ključna kada je reč o tome da li će dete imati poverenja u vas.


Psiholog Natalija Sirotić objasnila je pravilo tri minuta za koje tvrdi da će učvrstiti poverenje vašeg deteta toliko da će vam verovati i kada budu tinejdžeri.


O kakvom pravilu je reč?


Pravilo tri minuta podrazumeva da se sa detetom svaki put pozdravite kao da se niste dugo videli, čak i ako ste bili razdvojeni samo pet minuta dok ste otišli do prodavnice.


PROČITAJ JOŠ: 5 stvari koje deca uvek pamte o roditeljima


Osim toga, veoma je važno da čučnete kako biste bili u ravni sa očima deteta i da ta tri minuta zagrlite dete i pitate šta se desilo dok ste bili odsutni. Veoma je važno da ovo pravilo počnete da primenjujete kada dođete po dete u vrtić, školu ili kada se vratite sa posla.


Zašto je to neophodno?

 

Sudeći prema psihologu, u tih prvih nekoliko minuta kada vas dete vidi (posle izvesnog vreman), reći će vam sve informacije kojih može da se seti.


Posledice ignorisanja pravila tri minuta variraju i zavise od detetovog karaktera. Neko ko nema šansu da sve kaže roditeljima neće sa njima razgovarati ni o nekim važnim stvarima i vremenom, neke činjenice im se možda neće ni činiti važnim da bi ih rekli. To znači da bi roditelji mogli da propuste neke veoma važne stvari.


PROČITAJ JOŠ: Ovo SVA deca najviše žele

 

Neka deca će u prvih nekoliko minuta ispričati najvažije, a onda će nastavljati da priča tokom dana/večeri, kako se priseća informacija, da bi kompletiralo priču. Roditelji takvog deteta, koje "razvlači" priču, u opasnosti su da propuste neke informacije jer se u nekom trenutku isključe i priča postaje samo pozadinska buka.


Psiholog naglašava da pravilo tri minuta ne znači da roditelji samo toliko treba da provode sa detetom. To znači da treba da provedu tri minuta nakon što se neko vreme nisu videli sa detetom, kako bi čuli sve što dete smatra da je važno da vam kaže.


Evo još nekih saveta psihologa, kako bi komunikacija između vas i deteta bila bolja.


Svakog dana odvojite vreme da radite nešto u čemu uživate i vi i dete.


PROČITAJ JOŠ: MAME, ZAPAMTITE - OVO JE VAŽNIJE OD SVIH PETICA


Stavite detetu do znanja da ga slušate. Na primer, povremeno ponovite informaciju koju ste čuli od deteta kako biste bili sigurni da ste ga dobro razumeli.


Nemojte da lažirate uzbuđenje kada vam dete govori o nečemu što je njemu uzbudljivo.


Vratite se na razgovor malo kasnije, dajte mu do znanja da pamtite šta vam govori.

 

Izvor: mondo.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
25
Da li nesrećno detinjstvo mora da nam obel...
Šta je to slabilo moje šanse? Imao sam psihotičnog oca, zatim nasilnog alkoholičara za očuha, majka mi je postala alkoho...
9
Dečje navike koje vas "izluđuju", ...
Svaki roditelj ponekad "pošizi" zbog ponašanja svog deteta, koje, recimo, isto pitanje postavlja već peti put zare...
7
Podstaknite i negujte samopouzdanje deteta
Da biste pomogli detetu da ojača i izgradi svoje samopouzdanje, kao roditelj morate da im usadite ljubav. Oni moraju da ...
6





Devedesetih nismo imali za igraonice, već ...
Glumac Ivan Mihailović je pre par dana napunio 33. godine i na svom Instagramu podelio sećanje jedan od rođendana koji ...
"ŠKOLICA" - dečija igra koju smo v...
Umesto da igraju igrice na kompjuteru, svako dete će biti srećnije i zdravije na svežem prolećnom i letnjem vazduhu.



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here